vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri Interne"Super-imunitatea" magistraților, criticată public: "Avizul e salvator exact pentru magistrații corupți"

„Super-imunitatea” magistraților, criticată public: „Avizul e salvator exact pentru magistrații corupți”

Tot mai multe voci critică public amendamentul care asigură super-imunitate procurorilor și judecătorilor.

Freedom House România, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Societatea Timișoara, Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului, Asociația Valoare Plus, Asociația Centrul Syene pentru Educație și Asociația Femeilor Românce din Italia au semnat împreună astăzi, 25 martie, un comunicat prin care critică amendamentul care conferă super-imunitate magistraților.

Organizațiile care semnează documentul spun că au luat act de adoptarea proiectului de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), de către Camera Deputaților și își exprimă profundul dezacord față de amendamentul care conferă super-imunități procurorilor și judecătorilor.

Justiția poate fi făcută doar de către instanțe, nu și de organe administrative precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care are un rol doar în domeniul răspunderii disciplinare. 

Amendamentul oferă CSM-ului posibilitatea să blocheze dosare la trimiterea în judecată cu un aviz negativ în prealabil  (i.e. drept de veto), aviz salvator exact pentru magistrații corupți și certați cu legea. Trocul “super-imunitate” contra “desființarea SIIJ” este inadmisibil și încalcă principiul separației puterilor în stat.„, arată semnatarii.

Mai mult, în comunitate se arată și faptul că dreptul de veto al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților este inacceptabil și va diminua mult încrederea în justiție.

În consecință, organizațiile menționate cer respectarea programului de guvernare și desființarea necondiționată a SIIJ, nu înființarea unei noi imunități pentru judecătorii și procurorii corupți.

 

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare