miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiComisarul Cristian Badea, consultant pentru o rețea de crimă organizată

Comisarul Cristian Badea, consultant pentru o rețea de crimă organizată

Nu e prima dată când remarcăm faptul că rețelele de crimă organizată n-ar putea funcționa fără sprijin din partea autorităților, deși foarte rar se demonstrează o astfel de colaborare. Există, însă, și excepții…

Pe data de 1 octombrie a anului trecut, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală anunțau 30 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Vaslui și Brașov pentru destructurarea unui grup infracțional organizat.

Lista infracțiunilor era impresionantă: constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat, camătă, evaziune fiscală, spălare a banilor, trafic de influență, cumpărare de influență, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, favorizarea făptuitorului, influențarea declarațiilor, efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, distrugere, proxenetism, sustragerea ori distrugerea de probe ori înscrisuri și șantaj.

Gruparea vizată acționa de prin 2012 în domeniul traficului de persoane, membrii grupării infracționale obținând sume importante de bani din activități de proxenetism, ce s-au desfășurat pe teritoriul Elveției, Italiei, Franței, Germaniei, Marii Britanii și Spaniei.

În perioada în care coordona activitatea de proxenetism pe teritoriul Elveției, liderul grupării, Marian Bejan, a intrat în conflict cu membrii unei alte grupări concurente, formată din cetățeni de origine albaneză. Astfel, în luna martie a anului 2012, acesta a încercat uciderea competitorului de origine albaneză.  Practic, acesta a fost urmărit cu mașina până a ajuns într-o zonă mai puțin circulată, unde a fost lovit cu cuțite și alte obiecte contondente.

Același Bejan a început din 2015 și activități în domeniul traficului de droguri, fiind ajutat în acest sens de foști sportivi, printre care și polițiști ce desfășurau activități de pază în diverse cluburi de noapte de pe raza municipiului București. Potrivit DIICOT „în aceste cluburi, suspectul a realizat adevărate „zone libere” în care se desfășurau activități de trafic de droguri, cu sprijinul majorității liderilor lumii interlope din România.

Trebuie reținut și faptul că până în anul 2015, activitatea de pază a cluburilor din București a fost asigurată de o grupare aflată în coordonarea unei persoane ce a fost victima unei infracțiuni de tentativă la omor comisă, în anul 2015, pe fondul conflictelor generate de paza cluburilor din București. Ulterior comiterii acestei infracțiuni de tentativă la omor, paza cluburilor din București a fost preluată de o altă grupare din care făcea parte și comisarul de poliție Badea Robert Cristian, angajat în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul Antidrog la data comiterii faptelor, cu care Bejan a inițiat o relație de colaborare.

În 2019 un alt incident straniu se petrecea pe raza județului Vrancea. Mai mulți membri ai grupării menționate, folosind un autoturism, au acroșat autoturismul unei persoane, proiectându-l în afara carosabilului, după care inculpații i-au aplicat victimei nouă lovituri de cuțit, precum și alte lovituri cu obiecte contondente, respectiv țevi metalice, cu intenția de a o ucide.

Tentativele de omor au continuat și ulterior, astfel că în ianuarie 2020, pe o stradă din București, doi membri ai grupării au chemat o persoană care îi denunțase la o anumită adresă și au lovit-o inclusiv cu o sabie, provocându-i leziuni traumatice semnificative.

Potrivit rechizitoriului, un rol important în gruparea infracțională l-a avut Badea Robert Cristian, polițist în cadrul BCCO, Serviciul Antidrog, persoană care a asigurat atât consilierea juridică a liderului grupării infracționale, cât și fluxul de informații, din interiorul instituțiilor de aplicare a legii, cu privire la activitățile de cercetare desfășurate de acestea, către liderul grupării și prin intermediul acestuia, către toate grupările infracționale.

De asemenea, polițistul i-a asigurat liderului grupării inclusiv accesul în mediul penitenciar, unde acesta a avut acces la datele privind eventuale denunțuri sau inițiative de a formula denunțuri provenite de la persoane încarcerate și care s-au aflat în relații cu acesta.

Evident, câștigurile au fost pe măsură, pentru că polițistul a făcut chiar și nume personal achiziții pentru spălarea banilor obținuți din infracțiuni de către gruparea de crimă organizată, inclusiv  administrarea în fapt a două case de pariuri sportive, dar care funcționau în drept ca și puncte de lucru ale unei societăți comerciale coordonate de către liderul grupării.

În această speță, 16 inculpați au fost trimiși în judecată de către procurori, iar cazul va fi pus sub lupa judecătorilor din cadrul Tribunalului București. Comunicarea a fost făcută astăzi de DIICOT.

În fotografia principală: comisarul de poliție Cristian Robert Badea FB/ Sportul studențesc

Acest articol este proprietatea Investigatoria.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare