Mult timp s-a crezut că în județul Teleorman nu există cultura voluntariatului, implicarea civică, acea implicare în urma căreia nu aștepți un plus de imagine sau un câștig material. Realitatea, însă, este diferită și redacția Investigatoria a avut ocazia să cunoască o parte din acești oameni dedicați, pentru care implicarea civică este un drept, dar și o responsabilitate. Implicarea civică poate avea multe forme și poate cuprinde o mare varietate de activități. În acest fel, fiecare dintre noi poate alege activitatea care i se potrivește cel mai bine: de la a vota, la activități de voluntariat, la donații.
Știați că în județul Teleorman:
1120 copii au unul sau doi părinți plecați la muncă în străinătate, consecințele acestui fenomen având implicații atât pentru copii, cât și pentru părinți și comunitate?
Sunt peste 1700 de persoane vârstnice identificate ca fiind din categoria persoanelor vulnerabile ce pot fi ajutate?
„…Dacă așteptăm să trăim într-o lume mai bună, trebuie să contribuim la crearea ei. Pentru a fi schimbarea pe care ne-o dorim în lume.”, spunea Mahatma Ghandi.
Dorim să vă aducem în față, pe lângă realitatea plină de abuzuri, spijinul redus al statului față de categoriile vulnerabile, și exemplele de implicare și dăruire din comunitate.
Inițiativa noastră a început cu articolul anterior, cu povestea a 2 femei puternice, cu inițiativă, iar în articolul de astăzi vă povestim în imagini una din multiplele acțiuni ale Crucii Roșii Teleorman – Cutia cu Bucurie.
Pentru majoritatea dintre noi, sărbătorirea Paștelui se face în jurul mesei îmbelșugate alături de familie și de cei dragi, fără a ne gândi la miile de oameni care trăiesc în fiecare zi cu teama că nu vor avea ce pune pe masă a doua zi, oameni care au uitat să se bucure… copii care nu au primit niciodată un cadou de la Iepurașul de Paște…
Pentru acești oameni, voluntarii Crucii Roșii – Maria, Cristiana, Andreea, Costi, Maria, Gabriela – alături de Carmen Neață – Directorul Crucea Roșie – filiala Teleorman, au pregătit 210 cutii cu bucurie care urmează sau au ajuns deja în casele a tot atâtea familii nevoiașe din județul Teleorman.

Un zâmbet cât o poveste:
Cutia cu bucurie a ajuns în Călmățuiu de Sus, Crângeni , Băcălești, Ionașcu, Turnu Măgurele, Năsturelu, Zimnicele, Drăgănești-Vlașca, Slobozia Mândra, Nenciulești, Păru Rotund.
Alte cutii cu bucurie vor ajunge în următoarele zile în: Rădoiești, Ciuperceni, Siliștea Gumești, Măldăeni, Sfințești, Vedea, Drăgănești de Vede, Plopii-Slăvitești, Brânceni și Ștorobăneasa.
Cutia cu bucurie este o campanie inițiată în anul 2020 la nivel național de Carrefour România, Crucea Roșie Română și Green PC Ambalaje, căreia i s-a alăturat anul acesta și dezvoltatorul de spații logistice P3 Logistic Parks, însă fără sprijinul voluntarilor, ar fi fost imposibil ca această campanie să ajungă la persoanele în nevoie din județul Teleorman.
Crucea Roșie Teleorman implementează atât proiecte naționale, cât și proiecte locale, având autonomie locală în initierea și desfășurarea de programe utile comunităților.
Fiind o Mișcare de ajutor voluntar și dezinteresat, toate activitățile și acțiunile sale sunt realizate cu sprijinul si contribuția oamenilor ce doresc să împartă celor care au nevoie de ajutor din timpul, resursele și expertiza lor.
Cei care doresc să se alăture și să susțină Crucea Roșie Teleorman o pot face aici.
De asemenea, puteți urmări acțiunile și campaniile organizației Crucea Roșie Teleorman atât pe Facebook, cât și pe Instagram
Dacă încă nu sunteți convinși, redăm câteva dintre mărturiile voluntarilor, care aleg să ofere o frântură din timpul și energia lor pentru a se implica în problemele majore ale comunității din care fac parte.
Corina: “Vreau să pot da înapoi o parte din ceea ce am primit de la alții”.
Marius: “Vreau să fiu într-o organizație care nu se implică în controverse politice, religioase, rasiale.”