luni, aprilie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialCAMPANIE UMANITARĂ: Asociația “Dincolo de Autism” are nevoie de sprijin pentru achiziționarea...

CAMPANIE UMANITARĂ: Asociația “Dincolo de Autism” are nevoie de sprijin pentru achiziționarea unui sediu

Povestea Asociației “Dincolo de Autism” începe în anul 2009, după nașterea unui băiețel căruia părinții i-au spus Dani. După șase luni, mama băiețelului a început să se îngrijoreze, pentru că simțea că e ceva în neregulă cu el. A mers din medic în medic și în cinci ani a avut certitudinea că Dani suferea de o tulburare din spectrul autist.

Acest moment a fost prima cărămidă din ceea ce avea să devină o asociație al cărei rol urma să fie sprijinirea copiilor cu autism și, de ce nu, a părinților lor.

Dani și mama lui, Manuela Vlad

Manuela Vlad, mama lui Dani, și Andreea Sărban Enescu au pus astfel la punct o strategie în acest sens, mai ales după ce Manuela a constatat că la asociația care asigura terapia fiului său, banii strânși din donații și sponsorizări pentru cei mici nu erau folosiți în scopurile firești ale intenției donatorilor. În anul 2016 a luat ființă Asociația “Dincolo de Autism”, care are două centre, unul în București și unul în Teleorman, ambele dedicate total obiectivului de a face mai ușoară viața copiilor speciali.

Asociația Dincolo de Autism

În prezent, în cele două centre ale asociației – Centrul Happy și Centrul Blue Minds – sunt îngrijiți mulți copii, nu toți cu autism, unii au diverse tipuri de paralizie, alții au Sindromul Down, ba chiar au avut la un moment dat în grijă și o fetiță cu cancer.

Modurile în care copiii sunt ajutați sunt numeroase, dar e foarte interesantă terapia prin artă care îi ajută pe cei mici să se exteriorizeze.

Partea creativă a acestor copii o scoatem în evidență, pentru că am constatat că îi ajută mult în terapie. E o terapie prin artă, de fapt. Și noi chiar avem rezultate deosebite. Uite, chiar am avut în centrul de la Alexandria un copil care în luna aprilie era non-verbal și la sfârșitul lui noiembrie vorbea în propoziții și era perfect funcțional.”, ne-a povestit Andreea Sărban Enescu despre acest aspect al activității asociației.

Dar cele două centre fac și alte lucruri: evaluări psihologice, terapii de integrare și reintegrare, logopedie, ergoterapie, terapie ocupațională, ludoterapie, meloterapie, socializare, activități culturale, dar și cursuri pentru părinți și consiliere psihologică. Cu alte cuvinte, Asociația chiar face lucruri extraordinare.

Acum, centrul din Teleorman al Asociației se află în impas. Sediul pe care Asociația “Dincolo de Autism” îl are la nivelul județului este deja neîncăpător și nu mai există, practic, loc pentru ca activitățile didactice și de susținere să se mai întâmple în condiții normale. Pentru că în județ nu sunt foarte multe locuri unde copiii cu astfel de probleme pot fi ajutați, centrul din Teleorman nu mai este suficient. Și atunci, Andreea Șerban Enescu caută de luni bune un spațiu adecvat continuării activității.

Andreea Sărban Enescu
Andreea Sărban Enescu

Lista de așteptare e enormă, sună telefonul de 5-6 ori pe zi, sunt mulți copiii cu probleme speciale în zonă, dar și în general, din păcate, așa că chiar avem nevoie de un spațiu adecvat. Noi am reușit să identificăm un astfel de loc în Alexandria, ne costă 85.000 de euro și avem termen până la sfârșitul lunii iulie pentru plată. Ulterior vor mai fi cheltuieli pentru amenajarea spațiului, dar eu zic că investiția merită, pentru că astfel va exista un spațiu la standarde superioare pentru îngrijirea copiilor.”, a mai spus Andreea Sărban Enescu pentru INVESTIGATORIA.

De altfel, Asociația “Dincolo de Autism” are și un mesaj foarte frumos, legat de menirea ei și de proiectul acestui nou spațiu pentru desfășurarea activității:

Când te gândești la România la ce te gândești?  La locuri fruntașe la olimpiadele internaționale sau la analfabetismul funcțional? La peisaje care îți taie răsuflarea? Sau la lipsa autostrăzilor? La ospitalitate sau la corupție? La speranță sau pesimism?

Noi, Asociația Dincolo de Autism, ne gândim la copiii cu nevoi speciale.  La luptele surde din spatele centrelor noastre care devin sunete de victorie după ani de terapie.  La familii care zâmbesc cu cei mai triști ochi din lume. Din păcate, lista de așteptare a copiilor cu nevoi speciale se mărește și noi nu putem să le oferim șansa la o viață cât mai aproape de normalitate. Avem nevoie de un spațiu unde să fie învățați, iubiți și protejați. Părinții au nevoie de întâlniri lunare unde să se simtă auziți și încurajați pe tot parcursul procesului terapeutic. Avem nevoie de voi pentru achiziționarea unui imobil! O puteți face prin sponsorizări sau donații.”

Din păcate, în România, sprijinul statului pentru activități altruiste este mic. De aceea, e nevoie ca oamenii să pună mână de la mână pentru a sprijini demersuri de acest fel. Și Asociația “Dincolo de Autism” are nevoie de acest sprijin. El poate fi acordat de fiecare dintre noi. Prin contracte de sponsorizare sau prin donații efective.

Cei care doresc să ajute această asociație să-și ducă mai departe menirea în bune condiții, pot depune bani în contul ei, deschis la Unicredit Bank: RO58BACX0000001387273000, pe numele Asociația Dincolo de Autism, CIF: 36730758.

Mai mult, firmele pot încheia contracte de sponsorizare cu Asociația, pentru a sprijini în mod constant aceste activități care dau o șansă la normalitate și independență unor copiii care s-au născut un pic mai speciali decât ceilalți.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare