marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneRaportul GRECO: "România a implementat nesatisfăcător reformele în justiție"

Raportul GRECO: „România a implementat nesatisfăcător reformele în justiție”

Justiția românească a fost evaluată nefavorabil în cadrul raportului GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei. Conform acestui raport, România nu a reușit să implementeze decât 5 din cele 18 recomandări făcute în domeniul reformei justiției.

Independența justiției rămâne, în continuare, una dintre cele mai grave probleme ale României. Practic, posibilitatea ministrului Justiției (personaj politic prin excelență) de a se implica în numirea și revocarea procurorilor în cele mai înalte funcții constituie, în mod vădit, un impediment în exercitarea independentă a profesiei de către magistrați.

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a analizat această situație și spune că ea însăși a făcut eforturi pe vremea când era ministru pentru ca raportul GRECO să ne fie favorabil. Din păcate, evoluțiile de pe scena politică și interesele personale ale unor personaje publice au făcut ca această dorință să nu se poată concretiza.

Când eşti într-un club, e nevoie să respecţi regulile! În 2019 am dispus înființarea în cadrul ministerului justiției a unui grup de lucru special pentru a analiza și identifica soluțiile care se impun pentru a fi implementate astfel încât în viitor să avem un raport favorabil. Analiza și soluțiile au fost lăsate de mine „la cheie” când am plecat de la ministerul justiției, în ciuda criticilor sau șicanelor doamnei Savonea, Iordache, Dăncila și gașca. Păcat că toată munca din 2019 nu a fost folosită astfel încât azi să fi avut un Raport GRECO mai favorabil„, scrie Birchall pe Facebook.

Raportul GRECO arată faptul că România a implementat satisfăcător sau a tratat în mod satisfăcător 4 din cele 13 recomandări cuprinse în Raportul de evaluare aferent Rundei a patra şi 1 din cele 5 recomandări din Raportul de Follow-up la Raportul Ad-hoc.

Recomandările făcute se referă la creșterea rolului CSM, la creşterea eforturilor de formare şi conştientizare cu privire la integritate şi componentele preventive ale politicilor anticorupţie, completarea Codului de etică al judecătorilor şi procurorilor în aşa manieră încât să ofere îndrumare potrivită în special cu privire la conflictele de interese, iar numirea în şi revocarea din funcţiile cele mai înalte din parchet să fie incluse într-un proces transparent.

O altă recomandare importantă se referă la imunitatea reprezentanților poporului din forul legislativ al țării. Astfel, GRECO a recomandat analizarea și îmbunătățirea sistemului de imunități al parlamentarilor în exercițiu, inclusiv al acelora care sunt și actuali sau foști membri ai Guvernului, inclusiv prin reglementarea unor criterii clare și obiective privind deciziile de ridicare a imunității.

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare