joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialPresupusă fraudă cu fonduri europene, închisă la DNA: "Teldrum de Neamț" și-a...

Presupusă fraudă cu fonduri europene, închisă la DNA: „Teldrum de Neamț” și-a umflat conturile la Satu Mare

Una dintre cele mai complicate spețe de presupusă fraudare a fondurilor europene i-a avut ca protagoniști pe angajații TELDRUM SA, firmă despre care procurorii susțin că ar fi fost controlată de facto de Liviu Dragnea. E vorba despre un proiect din Satu Mare pentru refacerea rețelei de apă a mai multor localități. Procurorii DNA Oradea au deschis un dosar în 2014, DNA central l-a închis după ce Curtea Constituțională a decis că probele strânse de SRI nu pot fi utilizate în dosare. Între timp, OLAF a investigat și ea afacerea și a constatat frauda cu fonduri europene privind lucrări de canalizare și epurare a apelor uzate din județul Satu Mare.

 

Reperele cronologice al contractului

 

  • În luna noiembrie a anului 2010, Apa Serv Satu Mare SA solicita Autorității de Management pentru Programul Operațional Sectorial “Mediu” aprobarea proiectului “Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Satu Mare”. Proiectul a fost verificat și, pentru că îndeplinea criteriile de selecție aprobate prin Comitetul de Monitorizare al programului, acesta a fost trimis spre aprobare Comisiei Europene.
  • Un an mai târziu se semna contractul de finanțare cu nr. 121094 între Ministerul Mediului și Pădurilor și Apa Serv Satu Mare S.A.
  • În anul 2012, Autoritatea de Management a identificat riscul că proiectul nu va putea fi implementat în cadrul exercițiului bugetar 2007-2013, așa că el a fost amânat pentru perioada de programare 2014-2020. Din 2016, lucrurile au devenit clare, iar lucrările puteau începe.
  • Obiectivul proiectului era reabilitarea și extinderea sistemului de distribuție și tratare a apei, precum și a sistemului de colectare și epurare a apei uzate din Satu Mare, Carei, Negrești Oaș, Tășnad, Livada, Ardud și Căpleni. Astfel, urmau să fie asigurate serviciile de alimentare cu apă și colectare a apelor uzate la tarife accesibile, precum și calitatea apei în localitățile prevăzute în proiect. Beneficiarii proiectului urmau să fie nu mai puțin de 186.000 de oameni.
  • Valoarea totală a proiectului se ridica la 102.912.628 euro, fără TVA, din care contribuția beneficiarului era de 7.885.534 de euro.

Dosarul

În luna februarie a anului 2014, DNA – Serviciul Teritorial Oradea începea urmărirea penală într-un dosar legat de săvârșirea mai multor infracțiuni legate de acest proiect finanțat extern. Printre infracțiuni se numărau abuzul în serviciu contra intereselor publice, instigarea la abuz în serviciu, luarea și darea de mită, precum și complicitatea la luare de mită.

În 2017, urmărirea penală din acest dosar era extinsă pentru infracțiunile de folosire și prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, dacă fapta a avut drept rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Ce se întâmplase?

În anul 2012 se demarase procedura de achiziție pentru una dintre primele faze ale lucrării de reabilitare a sistemului de apă din Satu Mare, moment în care au fost depuse două oferte. Una venea din partea societății 3T Construct SRL Piatra Neamț, în asociere cu Stulz-Planaqua GMBH Germania și cealaltă din partea asocierii SC Dominium Satu Mare – EFACEC Central Europe.

Dar cine e 3T Construct SRL, supranumită și “Teldrum de Neamț”? Povestea o implică și pe Nicoleta Pene, una dintre apropiatele lui Petre Pitiș (directorul Teldrum), devenită celebră după apariția materialelor din valiza celor de la Rise Project.

Din 2007 până în 2010, compania n-a avut activitate și nici n-a părut a fi interesată de astfel de detalii. Dar lucrurile au început să se schimbe, după ce, în anul 2010, Gheorghe Viorel Pop și Petre Pitiș (oamenii Teldrum) au cumpărat compania și au dus-o pe culmile succesului, dovedindu-se a fi una dintre cele mai profitabile firme din țară, potrivit Topului Firmelor.

3T construct

Ierarhia în firmă s-a schimbat, ea fiind preluată de asociații Gheorghe Viorel Pop și Petre Pitiș, administrator fiind Ana Pop.

Practic, contractele au început să curgă, ajungându-se ca în anul 2013, firma să aibă o cifră de afaceri de peste 32 milioane de lei. După ce a bifat acest succes, Petre Pitiș s-a hotărât să îi cedeze acțiunile Nicoletei Pene. Așa că în 2014, în urma unei Adunări Generale a Asociaților, Nicoleta Pene a devenit deținătoarea a 80% din capitalul 3 T Construct. Peste numai trei ani, adică în 2017, firma din Neamț intra în insolvență, printr-o decizie a Tribunalului Neamț.

Revenind la dosarul deschis la DNA Oradea, procurorii susțin că oferta venită din partea “Teldrumului de Neamț” era de 22.605.838 de lei, mai mică decât a concurenților cu aproape un milion de lei. La momentul acela, Petre Pitiș era unul dintre asociații companiei și, prin intermediul lui, șefă de șantier a devenit una dintre angajatele Teldrum SA, și anume Mirela Costache. Justificarea numirii ei în funcția respectivă a fost aceea că tot ea ar fi deținut o funcție similară la o lucrare de același fel, derulată în comuna Gratia din județul Teleorman din 2010 până în 2011 și la lucrare de același tip în comuna Piatra. Pentru a deveni șef de șantier la Satu Mare, Mirela Costache avea nevoie de minim 3 ani vechime în acea poziție, vechime pe care, în realitate, nu o avea, potrivit procurorilor.

Rechizitoriul DNA în acest caz arată următoarea situație: “Există informații potrivit cărora administratorul 3T Construct SEL Piatra Neamț, numita Ana Pop a determinat-o pe Costache Mirela, inginer în cadrum S.C. Teldrum SA Alexandria, desemnată să  execute prerogativele funcției de șef de șantier, să insereze în cadrul declarațiilor la ofertele depuse date false cu privire la experiența profesională deținută de aceasta. Pe fondul refuzului initial de a certifica, sub semnatură private, CV-ul realizat de Ana Pops și Viorel Pop, prin care se declara în fals îndeplinirea condiției de minimum 3 ani, anterior finalizării procedurii de adjudecare a contractului, cei doi i-au solicitat lui Florea Neda (director general adjunct al Teldrum) să exercite presiuni asupra Mirelei Costache pentru a-l semna”.

Rechizitoriul arată că ar fi avut loc, în acest sens, o discuție între Florea Neda și Viorel Pop, în care Viorel Pop îi spunea lui Neda următoarele: “Am fost cu Mirela la licitație, știi, la Satu Mare și tre făcut ceva la CV-ul ei. O să-ți explic eu mâine și apoi vorbim cu ea să rezolvăm”.

În cele din urmă, Mirela Costache a fost convinsă să semneze documentele despre care procurorii susțin că erau false și în vara anului 2017, S.C. 3T Construct SRL Piatra Neamț depunea la dosarul de achiziție un nou formular 13, care atesta faptul că Mirela Costache ar fi deținut funcția de șef șantier în cadrul proiectului similar de la Gratia din 2007 până în 2010. Calitatea acesteia nu a fost, însă, niciodată demonstrată cu acte de Teldrum.

Așa a câștigat Teldrum de Neamț licitația la Satu Mare, cu acte și declarații despre care procurorii susțin că ar fi false. Dar lucrurile au mers, de fapt, mult mai departe.

 

Artificiile financiare

La momentul atribuirii contractului “Lucrări de construcții, stații de epurare a apelor uzate în orașele Tășnad și Ardud”, asociații 3T Construct aveau deja un contract de 19.111.315 lei. În perioada octombrie 2013 – iunie 2016, Ministerul Fondurilor Europene a efectuat plăți în favoarea Apa Serv SA Satu Mare în cuantum de 20.944.493 lei, bani care au fost virați ulterior în contul bancar al companiei 3T Construct.

Procurorii cred că “o parte din sumele de bani nu au fost utilizate pentru executarea lucrărilor finanțate din fonduri UE, ci au fost transferați în mod fraudulos în conturile bancare ale altor societăți comerciale sau persoane fizice.”

În acest sens, planează un mare semn de întrebare asupra faptului că 3T Construct nu a achitat facturi în valoare de aproximativ 1.600.000 lei, emise de societatea TARR CONST SRL Livada (subcontractor în cadrul unuia dintre contracte), deși Apa Serv Satu Mare achitase integral facturile emise de 3T Construct, care era antreprenor general.

Acțiunile de acest fel i-au determinat în cele din urmă pe cei de la Apa Serv Satu Mare să rezilieze unilateral contractile încheiate cu 3T Construct, motivând că această firmă nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale.

Pentru contractul reziliat în anul 2012, beneficiarul proiectului, adică Apa Serv Satu Mare, a motivat acest demers prin faptul că “antreprenorul a abandonat lucrările”.

OLAF a intrat pe fir

Aceste tranzacții desfășurate în perioada în care Teldrum de Neamț a lucrat la Satu Mare au fost analizate în anul 2018 de către OLAF. Oficiul European de luptă antifraudă a identificat mai multe tranzacții suspecte de fraudă, cu sume uriașe.

Unele dintre tranzacții au fost direcționate către firme ale apropiaților lui Liviu Dragnea. Și vorbim despre Europrotect Security Alexandria, firma șoferului lui Dragnea,  în conturile căreia s-au virat nu mai puțin de 2.054.925 de lei, despre S.C. TELEORMANUL SRL, care este un ziar local din județul Teleorman, apropiat la momentul acela de PSD și despre PROINVEST SRL, firmă administrată de prietenul din copilărie al lui Dragnea, și anume Marian Fișcuci. În conturile acestuia din urmă au ajuns de la Satu Mare 420.000 de lei.

Practic, banii câștigați  din contractul cu fonduri europene ar ajuns, prin intermediul companiei 3T Construct, către firmele apropiate lui Dragnea din Teleorman. Foarte convenabil, 3T Construct a ieșit din joc după ce și-a îndeplinit misiunea. La momentul concretizării insolvenței, compania avea datorii totale de 54.307.853 lei față de nu mai puțin de 106 creditori.

Petre Pitiș și Florea Neda, ambii șefi la Teldrum SA, au fost contactați de jurnalistul PressHub, însă aceștia nu au dorit să răspundă la apeluri sau la mesajele trimise.

Clasarea dosarului

Dosarul care a trezit atenția OLAF și a determinat analize financiare complexe a fost clasat de către DNA central la 22 iunie 2020.

Motivul? În această speță a intervenit eliminarea probelor strânse de SRI pentru probarea infracțiunilor, ca urmare a deciziei CCR luată cu numai 5 zile înainte de clasarea dosarului în care 3T Construct era acuzat de infracțiunile menționate.

Mai mult, dosarul este legate și de activitatea infracțională a polițistului DNA, Dan Emil Manolachi, care ar fi fotografiat o notă secretă a SRI către DNA legată de cazul fraudei de la Satu Mare și ar fi trimis-o, printr-un intermediar, la Liviu Dragnea, pe vremea aceea ministru al Dezvoltării.

Surse judiciare susțin că OLAF ar fi cerut redeschiderea dosarului, însă cererea a fost respinsă, de vreme ce OLAF nu avea calitatea necesară pentru a solicita acest lucru.

Investigatoria a solicitat DNA un punct de vedere pe marginea acestui caz. Răspunsul procurorilor a fost ferm:

Răspuns DNA 3T Construct

De asemenea, Ministerul Mediului nu s-a constituit parte vătămată în acest dosar, potrivit surselor citate, iar eventualul prejudiciu probat de OLAF ar urma, cel mai probabil, să fie plătit de statul român.

 

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Investigatoria în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. La o prima vedere pare o suveica destul de clasica, pe alocuri nici macar gandita bine si peticita inertial pe parcurs dar nu mira cu nimic activitatea DNA-ului pe subiect. De 2-3 ani, DNA-ul a inceput sa sufere de autosuficienta compensata cu tupeu, ocazional preluand munca altora (parchete locale sau majoritar, dosare DIICOT) si acolo doar pe principiul „munca gata facuta”+”insistenta altora” sau dosare de imagine, cum e recentul dosar al angajarilor in Apele romane unde competenta DNA-ului e foarte foarte subtire si cusuta cu ata alba. In rest? autosuficienta, lene si lehamite….clasezi dosarul in baza deciziei CCR in loc sa refaci probatoriul cu alte mijloace, de parca absolut toate probele din el gata au zburat pe geam – manevra care miroase a cautat nod in papura si pretext. Nici reactia ministerului nu mira, pentru ca in Romania, a pune pe masa unui Minister dovezi cap-coada a infractiunilor savarsite de institutiile din subordine iti aduce un frumos „Multumim, faceti dumneavoastra ca cetatean denunt penal sa protejati interesele Statului Roman” si cam atat. Serios, uitati-va la rapoartele Curtii de Conturi si vedeti pe cate din recomandarile de sesizare a organelor de cercetare penala pe aspectele constatate, le-a transformat vreun minister (a Finantelor sau MLPDA) in plangeri/denunturi penale…Actualmente rapoartele CC nici macar nu isi mai bat capul cu a face asemenea recomandari ci doar listeaza asa, in trecere, ca banalitati, faptele si neregulile gasite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare