sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticAna Birchall: "Sorin Strutinsky s-a predat ca să nu fie extrădat "

Ana Birchall: „Sorin Strutinsky s-a predat ca să nu fie extrădat „

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, condamnat pentru corupție, s-a predat astăzi autorităților italiene. Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, avertizează cu acest prilej, asupra unei noi rețete folosite de fugari pentru a scăpa de executarea pedepsei în România și de returnarea prejudiciului și spune că, de fapt, omul de afaceri s-a predat ca să nu fie extrădat.

Birchall arată că procedurile din justiția românească, care nu se schimbă de ani buni, fac foarte simplă ocolirea consecințelor legale de către VIP-uri și cere ministrului Justiției, Stelian Ion, să ia urgent măsuri în acest sens. Ce fel de măsuri?

În acest moment, măsurile preventive pot fi dispuse și de către instanță, în timpul judecății, la cererea Parchetului, în condițiile și scopurile prevăzute de lege. Astfel de măsuri pot fi dispuse și din oficiu, de exemplu „împiedicarea inculpatului să se sustragă de la judecată”, care nu este egală cu „împiedicarea inculpatului să se sustragă de la executarea pedepsei”. Fostul ministru arată că problema practică învederată de mulți judecători este dată de faptul că fuga unui infractor nu poate fi prezumată de judecător, „fără nicio probă sau indiciu” cu atât mai mult cu cât majoritatea fugarilor se prezintă personal în timpul procesului la toate termenele de judecată.

Tocmai de aceea consider că ministrul Justiției are obligația să vină în regim de urgență cu această modificare legislativă pentru a da atât procurorilor cât și judecătorilor TOATE instrumentele juridice necesare care să împiedice fuga din țară înaintea unei hotărâri judecătorești definitive!„, spune Ana Birchall.

Cu privire la cazul omului de afaceri, apropiat al lui Radu Mazăre, aceasta spune că Strutinsky s-a predat tocmai pentru a evita extrădarea.

S-a predat ca să nu fie extrădat, că nu degeaba era însoțit de doi avocați, printre care și Cristian di Giusto, cel care i-a reprezentat pe Daniel Dragomir și Alina Bica, două dintre persoanele condamnate definitiv în România și fugiți, tot în Italia! Nu de puține ori am alertat despre „noua rețetă” folosită de fugari pentru a scăpa de executarea în România a pedepsei cu închisoarea și de returnarea prejudiciului cauzat statului roman! Apropo, de Bica, Dragomir, și ei „predați de bună voie tot în Italia” se mai aude ceva?

Fostul ministru vorbește, de fapt, despre o rețetă perfecționată de persoanele condamnate definitiv care reușesc să fugă din țară înaintea punerii în executare a hotărârii judecătorești.

Trebuie clarificate cu celeritate măsurile, inclusiv cu modificări legislative urgente, care se impun acasă (de exemplu de ce și în ce condiții sunt ridicate, cu destul de multă ușurință, măsurile precum controlul judiciar, interdicția de a părăsi țara, consemn la frontieră etc.) tocmai pentru a preveni fuga din țară până la rămânerea definitivă și punerea în executare a unei hotărâri judecătorești! În 2019 începusem demersurile pentru astfel de modificări și clarificări legislative! În caz contrar cei certați cu legea vor continua să fugă din țară, vor continua să râdă în nas autorităților române din vile luxoase sau locuri exotice, iar statul român vă cheltui resurse financiare importante FĂRĂ să îi aducă înapoi în țară să își execute pedeapsa, așa cum ar fi legal!„, completează Ana Birchall argumentația.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare