vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiInfernul de șapte ani, creația a doi proxeneți români în Marea Britanie

Infernul de șapte ani, creația a doi proxeneți români în Marea Britanie

Din 2014, doi bărbați din Iași au racolat și au terorizat zeci de tinere, pe care le-au obligat să practice prostituția în Marea Britanie. Iar activitatea era atât de profitabilă pentru cei doi, încât s-a ajuns ca numai una dintre fete să câștige pentru rețea chiar și 1500 de lire sterline pe zi.

Grupul de crimă organizată la care ne referim e unul atipic, pentru că întreaga organizare a lui s-a fundamentat, timp de 7 ani, pe activitatea a doar doi proxeneți. Sarcinile erau împărțite simplu și extrem de logic: unul dintre bărbați asigura închirierea spațiilor din Marea Britanie în care tinerele erau exploatate și celălalt supraveghea activitatea tinerelor racolate și ținea contabilitatea banilor.

În general, grupurile infracționale specializate în traficul de persoane au o ierarhie mult mai complexă de atât și mult mai mulți membri, dar probabil că în organizarea aceasta simplă a stat și cheia funcționării pe termen lung a infracțiunii de trafic. Mai puțini membri în grupare înseamnă mai puține voci care ar putea să se plângă sau să povestească despre schema infracțională. Așa că timp de 7 ani, cei doi bărbați au creat un veritabil infern pentru numeroase fete, majoritatea românce, racolate din familii sărace sau disfuncționale, obligate prin bătaie și tortură psihică să câștige bani pentru proxeneți.

La momentul racolării, cele mai multe dintre tinere nu știau ce muncă vor practica în străinătate, iar persuasiunea se făcea întotdeauna prin mijloace violente.

Potrivit procurorilor DIICOT, care au instrumentat acest caz, în activitatea de recrutare a victimelor, suspecții se orientau spre tinere cărora le lipsea experiența de viață, aveau un nivel scăzut de instruire, o stare materială precară sau se aflau în situații familiale conflictuale. Tinerele erau recrutate prin inducerea în eroare cu privire la activitatea pe care urmau să o desfășoare în Marea Britanie sau cu privire la remunerația pe care urmau să o primească. Victimele erau cazate inițial în locuințe din Iași, Brăila și Constanța, ulterior fiind transportate în capitala Marii Britanii, unde erau cazate în locuințe închiriate.

Cercetările mai arată că, după ce erau convinse prin bătaie că prostituția e singura formă de muncă din care pot face bani, cei doi bărbați postau anunțuri pe mai multe site-uri de profil, o singură victimă reușind să obțină zilnic din practicarea prostituției sume cuprinse între 500 și 1.500 de Lire sterline, bani însușiți aproape în totalitate de către proxeneți.

Liderul grupării deținea controlul asupra a cinci locuințe închiriate în zone centrale din Londra, iar cel de-al doilea bărbat se ocupa de supravegherea victimelor exploatate sexual, comunica cu clienții care apelau numerele de telefon postate pe site-urile de profil, ținea evidența și colecta toate sumele de bani obținute din prostituție.

Cei doi proxeneți au fost capturați, iar schema infracțională a ieșit la iveală prin munca unei echipe comune de anchetă, realizate în 2016 printr-un acord între DIICOT și Serviciul de procuratură al Coroanei din Marea Britanie. Sprijinul logistic a fost acordat de EUROJUST.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare