vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialInstanța a decis: Ioan Niculae ar putea pleca din penitenciarul Poarta Albă

Instanța a decis: Ioan Niculae ar putea pleca din penitenciarul Poarta Albă

În luna februarie a acestui an, miliardarul Ioan Niculae era încarcerat la penitenciarul Poarta Albă. La nici trei luni de la dobândirea calității de deținut, Judecătoria Medgidia a decis că afaceristul poate fi eliberat condiționat.

Patronul Grupului InterAgro și patronul echipei de fotbal Astra Giurgiu a fost condamnat de instanță la 5 ani de închisoare cu executare, după ce procurorii DNA au arătat că în prima parte a anului 2009, Ioan Niculae, patronul grupului S.C. Interagro S.A., a inițiat și desfășurat activități de corupere, vizați fiind înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale, privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice, cu consecință directă în beneficiul grupului Interagro.

Ulterior, Nicolae ar fi pus la punct un circuit financiar sub aparența unor tranzacții comerciale între Interagro și Libarom, care în realitate nu au avut loc, cu scopul de a externaliza suma rezultată din evaziune fiscală, către o firmă de tip off shore din Insulele Virgine Britanice.

Pe 19 februarie, omul de afaceri a fost ridicat de autorități de la aeroportul „Henry Coandă”, după ce procurorii DNA reușiseră să demonstreze o veritabilă „strategie” infracțională, prin care afaceristul nu mai plătea bani la stat.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iniţiat şi coordonat de Ioan Niculae a avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

La o lună de la încarcerare, Niculae solicita pentru prima dată liberarea condiționată a miliardarului. Atunci, însă, solicitarea a fost respinsă. Avocatul lui Mazăre spunea încă de atunci că acesta ar putea fi oricând eliberat, de vreme ce a executat fracția necesară pentru a doua eliberare. „Fracția necesară” includea, așadar, și vechea condamnare din dosarul Mitei la PSD.

Acum, însă, Judecătoria Medgidia a decis că Niculae poate beneficia de liberarea condiționată, mai ales după ce Comisia de Liberări Condiționate a penitenciarului i-a dat undă verde. Sentința nu este, însă, definitivă.

Sentință Ioan Niculae Judecătoria Medgidia

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, care a propus în mandatul, modificarea condițiilor pentru acordarea eliberării condiționate, fiind blocată de Viorica Dăncilă tocmai pentru că se aplicau și în cazurile de corupție, spune astăzi că liberarea lui Niculae este o consecință firească a deciziilor proaste ale guvernelor care au condus România, mai atente la nevoile corupților decât la cele ale populației.

Din păcate am avut dreptate și astăzi s-a întamplat exact ce am spus eu încă din 20 februarie 2021, când alertam că domnul Niculae s-a întors de bunăvoie pentru ca să facă cerere de liberare condiţionată, iar aşa cum este acum legislaţia probabil că are şanse să îi fie şi aprobată. Uite ca azi i s-a aprobat în prima instanță, confirmând că în februarie s-a predat de bunăvoie doar pentru ca la nici 3 luni să ceară și să i se aprobe liberarea condiţionată!  Are sens să mai întreb care ar fi fost situaţia dacă doamna Dăncilă nu ar fi blocat propunerile mele de modificare a condiţiilor pentru acordarea eliberării condiţionate?„, arată fostul ministru al justiției, Ana Birchall

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare