Marian Vanghelie a primit 11 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și spălare de bani

Marian Vanghelie a primit 11 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și spălare de bani

Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, începe să se confrunte cu primele consecințe legale ale faptelor pe care le-a comis pe vremea când încă administra bani publici. Tribunalul București a decis astăzi că fostul primar trebuie să plătească pentru ilegalitățile comise atât daune materiale, cât și cu 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Decizia nu este, însă, definitivă.

Fostul primar este trimis în judecată de DNA încă din anul 2015, iar de atunci instanța încearcă să dea soluția potrivită în cazul său. Până la încarcerare efectivă mai este, însă, de așteptat, pentru că Vanghelie are și acum căi de atac.

Infracțiunile probate în cazul său de către procurorii DNA sunt luarea de mită, abuzul în serviciu și spălarea de bani. Ce s-a întâmplat?

Ei bine, rechizitoriul realizat de procurorii anti-corupție arată că în perioada 2006 – 2014, adică în timpul mandatului său de primar al Sectorului 5,  Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a solicitat și a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un „comision” de 20% din încasări.

Foloasele au fost primite de fostul primar pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului Local al sectorului 5, unor contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru. Mai mult, el a primit bani și pentru a da undă verde plății acestor contracte, în valoare de peste 700 de milioane lei.

Tribunalul București a decis astăzi că Vanghelie trebuie să plătească daune materiale, în valoare de 15.044.700 euro către primăria sectorului 5, constituită parte civilă în acest proces penal. Mai mult, judecătorii au dispus măsuri asiguratorii până la concurența sumei de 15.044.700 euro.

Instanța a mai condamnat și alte persoane în acest dosar, precum Mircea-Sorin Niculae, vărul lui Marian Vanghelie, care a primit 8 ani de închisoare, Sorin Ștefan Ciocan (3 ani de închisoare cu suspendare), omul de afaceri Dumitru Marian (4 ani de închisoare).

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.