joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiLiviu Dragnea, trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență

Liviu Dragnea, trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență

În ziua în care a câștigat procesul cu Penitenciarul Rahova, privind încălcarea unor drepturi în cursul detenției, fostul lider social-democrat, Liviu Dragnea, primește o lovitură puternică: DNA a dispus astăzi trimiterea sa în judecată pentru trafic de influență și folosirea autorității în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Dosarul se referă la vizita făcută de Dragnea în Statele Unitele ale Americii, participând la ceremonia de învestire în funcție a președintelui Donald Trump. Alături de Dragnea, în aceeași speță vor fi judecați și parlamentarul (la acea dată) Gheorghe Dimitrescu, alături de trei oameni de afaceri.

Procurorii arată că în prima parte a anului 2017, Dragnea a primit de la un om de afaceri foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, foloasele constând în asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare. 

Tot atunci, lui Dragnea i s-au asigurat, cu ajutorul altor doi afaceriști, servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru. 

Dragnea a acceptat atunci, potrivit procurorilor, și promisiunea de a participa, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA. 

În schimbul acestor beneficii, Dragnea și-ar fi traficat influența pe care o avea în guvernul României pentru a-i asigura afaceristului susținere în afacerile sale din domeniul militar și de intelligence.

În a doua parte a anului 2017, Dragnea și-ar fi folosit autoritatea și influența de lider al partidului social-democrat asupra parlamentarului  Gheorghe Dimitrescu, precum și asupra altor două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD. 

Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani. În schimbul acestor beneficii, Dragnea a pus o vorbă bună pentru Dimitrescu la ministrul afacerilor externe pentru a-l determina pe înaltul demnitar să îl desemneze în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.

DNA a dispus, în acest caz, și măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin fostului lider al PSD, care tocmai spera că va reuși în această vară să se elibereze din Penitenciarul Rahova.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare