vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiRăzbunarea Elisabetei de la APM Teleorman: “A zis că este pusă direct...

Răzbunarea Elisabetei de la APM Teleorman: “A zis că este pusă direct de Orban și că a venit să se răzbune”

Elisabeta Chisac s-a angajat în Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman în anul 2003 pe o funcție de consilier debutant. În anul 2018 i se desfăceau raporturile de serviciu cu instituția, pentru că nu s-a prezentat la locul de muncă timp de 65 de zile, din cauza unor probleme personale. Cei din APM susțin că au căutat-o pentru a o ajuta să intre în legalitate, Elisabeta Chisac crede că a fost nedreptățiță și nu i s-au respectat suferințele personale. Au trecut anii, PNL a venit la putere și în Teleorman, iar Elisabeta Chisac și-a dat seama că e un moment foarte bun pentru a-și stinge frustrările personale pe cale instituțională. Așa că, profitând de rezultatele electorale ale soțului ei, primar liberal, aceasta a cerut partidului galben să-i dea șansa de a se întoarce în APM Teleorman. Dar nu pe o funcție de debutant, ci de… director. Cererea i-a fost repede rezolvată, pe modelul Apelor Române, iar Elisabeta Chisac a devenit directorul APM Teleorman. De atunci, în instituție nu mai e nici liniște și nici normalitate.

Drumul scurt de la debutant la director

Elisabeta Chisac a lucrat în trecut la APM Teleorman. Vorbim despre perioada 07.07.2003 – 26.09.2018, ocupând funcția de consilier debutant, asistent principal în cadrul serviciului Monitorizare și Laboratoare, compartimentul Laborator, Baze de Date și Rapoarte.

Potrivit unor surse din PNL, Elisabeta Chisac a fost numită consilier la cabinetul senatorului Virgil Guran, iar din anul 2008, legea 7 a Senatului s-a modificat în sensul în care consilierii parlamentari pot fi angajați fără concurs în instituțiile publice. Desigur, această funcție nu este cuprinsă în CV-ul public al Elisabetei Chisac.

În tot acest timp, Cristian Chisac, soțul Elisabetei, a făcut demersuri pentru angajarea soției sale la APM, “pe o funcție de conducere”. De la președintele PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu, până la vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma, toată lumea din PNL s-a implicat pentru a o ajuta pe Elisabeta să fie șefă. Mai mult, după ce Investigatoria a publicat cazul nevestei de primar ajunsă director grație partidului, jurnaliștii noștri au fost căutați de persoane din PNL pentru a “pune o vorbă bună” Elisabetei Chisac. Cumva, în jurul personajului s-a construit o plasă de protecție, garantată de PNL. Lucru pe care l-ar susține chiar Elisabeta Chisac în cadrul APM Teleorman. Potrivit unui coleg de-al ei, aceasta a spus clar “că este pusă direct de Orban și că a venit să se răzbune și nu are nimeni ce să-i facă.”

Mărturiile angajaților

În zilele trecute, de la APM Teleorman au fost luați de Ambulanță câțiva angajați. Alții au ajuns la spital după finalizarea programului. Tot atunci, după al doilea caz petrecut, angajații au ieșit în holul Agenției, în semn de protest. Mai mult, au făcut petiții către Ministerul Mediului, rugând conducerea instituției să facă ceva pentru a o calma pe Elisabeta Chisac în exercitarea acțiunilor ei de răzbunare personală.

Ceea ce ei povestesc pare rupt dintr-un scenariu absurd. O instituție publică a devenit terenul de ping-pong al unei doamne, vizibil nepregătită profesional, cu mari lacune chiar și în scrierea corectă a unor texte simple, pentru că respectiva are o răzbunare personală de finalizat și pentru că un partid întreg o susține, în loc să-i descurajeze genul acesta de comportament.

Iată câteva mărturii ale angajaților din subordine:

”S-au acumulat tensiuni chiar din prima zi în care a fost numită pe o funcție de conducere această doamnă Chisac Elisabeta. S-au văzut, din primele decizii pe care le-a luat și primele discuții pe care le-a avut cu personalul că e pornită pe acțiuni de răzbunare, pentru că altfel nu se pot numi, asupra unor colegi. Colegi care, atunci când ea a fost dată afară din instituție, cu niște ani în urmă, au contat pentru că au fost 65 de zile în care n-a venit la serviciu. A fost căutată insistent să vină să semneze niște hârtii ca să poată intra în legalitate, nu a dorit, a făcut și alte acțiuni și a ajuns la Comisia de Disciplină, din care și eu am făcut parte, și s-a propus desfacerea relației de serviciu. Cele mai mari probleme de le are cu serviciul de Reglementări. Doamna Pîrvu Mihaela, cea care conduce acel serviciu, a avut o problemă deosebită de sănătate, a fost nevoie să chemăm salvarea, a fost nevoie să fie dusă la spital, stabilizată și sedată și să fie îngrijită acasă. Actele de reglementare au termene. Dacă nu se semnează un document la termen, agentul economic este pus în imposibilitatea de a intra în posesia acelui document și trebuie să reia procedura pe banii lui și nu-și poate desfășura activitatea corespunzător. Deci lucrurile se complică. Intrase în rutină obiceiul de a semna hârtii foarte aproape de termenul limită și a doua zi îi chema pe cei de la Reglementări că au depășit termenul și le cerea notă explicativă. Lucrurile astea s-au tot adunat. Cei de la Reglementări stau numai între două pistoane. Chestiunea asta este făcută cu rea-credință, în mod cert. Și spune mereu că angajații nu-și îndeplinesc sarcinile de serviciu, ceea ce le creează o stare de stres. Păi, cum vii tu, Elisabeta Chisac, să ne spui nouă, care suntem oameni cu atâția ani de experiență în APM Teleorman, că nu ne putem realiza sarcinile de serviciu? Nu au fost niciun fel de probleme, reclamații, niciodată nu s-a găsit până acum ceva în neregulă și vine acum Elisabeta Chisac, fără experiență, să spună că oamenii ăștia nu știu ce să facă. Păi ea, când a venit în Agenție, nu reușea să ducă o lucrare de la cap la coadă și asta știu, pentru că am fost colegi de birou vreo doi ani și jumătate.”


Dumitru Ion, lider sindical

”Înțelegem că doamna directoare a venit să se răzbune și își urmărește scopul. Consideră agenția un fel de plantație a ei și a soțului ei. Se răzbună pentru că atât o duce mintea, consideră că a fost dată afară pe nedrept și probabil consideră că persoanele pe care ea le crede vinovate trebuie să plătească. Doamna directoare locuiește într-un apartament care este dat agenției ca locuință de serviciu. A fost dat de domnul prefect Nițulescu pe vremea când director era domnul Sărdan. Când domnul Sărdan a plecat, l-a predat și domnul Mihai Șerban, pe vremea aceea director, l-a repartizat doamnei Chisac, fiind cu PNL-ul. Când ea a fost dată afară, APM i-a solicitat să elibereze apartamentul. Probabil a spus că trebuie să-l ocupe altă persoană din Agenție și cineva de la primărie a spus că o să mi-l dea mie. Ea are o sentință judecătorească de executare silită pe apartamentul acela, s-a judecat cu primăria și are sentință definitivă de evacuare. Și probabil vrea să plec din Agenție, să nu mai figurez ca salariat, să își poată lua ea înapoi apartamentul. Apoi soțul, domnul primar, a spus că ei știu ce au de făcut și nu trebuie să le spună nimeni, pentru că ei consideră instituția ca fiind SRL-ul lor. Soțul vine pe la ea de multe ori.”


Valentin Lincu, responsabil cu Protecția Muncii și IT

”Din orice ni se cere să dăm note explicative zilnice, suntem supuși la o presiune continuă. Din orice, cu motiv sau fără motiv, dăm note explicative zilnic, asta facem. Are impresia că vrea să-i facă cineva ceva, suspiciuni de tot felul, asta deja ține de altceva. Dacă ai venit să faci numai chestia asta de răzbunare, fără să te ocupi de problemele reale ale serviciului, ce să zic? Eu n-am mai întâlnit așa ceva până acum, am 57 de ani și n-am mai întâlnit așa ceva. Nu e un fenomen pe care l-aș putea descrie, probabil că ține de alte profesii. Ca să fiu sincer, nici nu am avut tangențe cu ea înainte a fi fost dată afară, dar a început o muncă asiduă și împotriva mea. Se ocupă numai de a te ține în priză cu tot felul de nimicuri, în timp ce noi avem termene, avem tot felul de probleme și consider că asta face rău activității instituției. În schimb, în loc să ne facem treaba, dăm continuu note explicative pe lucrurile pe care nu le înțelege ea. E greu să înțelegi domeniul, e adevărat, asta se învață în timp, e multă legislație, dar nu e vina noastră că ea, ca director, nu înțelege. Ne-a separate cu birourile, ne-a pus unul la est, unul la vest, să nu mai avem legătură unul cu altul, pentru că are probabil impresia că noi complotăm. Și da, am avut și eu probleme, pentru că nu îmi pot face treaba, mă consum și am ajuns să am 19 cu 10 tensiunea. Nu știu ce vom face în continuare, am făcut petiție la minister, așteptăm să vedem ce se întâmplă.”


Alexandru Rotaru, angajat al Serviciului de Reglementări

Întrebările care “aduc atingere” drepturilor

”Elisabeta Chisac este un personaj care se ia foarte în serios, deși nimic din ceea ce face la nivel public nu e serios. Utilizarea influenței soțului pentru a deveni șefă, comportamentul abuziv cu angajații instituției, dorința de a-i determina pe aceștia să demisioneze ca să rămână ea în apartamentul de serviciu, toate acestea și multe altele arată că, deși pare foarte bine îmbrăcat, împăratul e gol și în acest caz. Interesele personale predomină, iar efectele se simt în instituție, dar și în afara ei. Ministerul Mediului pare să nu treacă peste voința lui Ludovic Orban de a o menține pe Chisac în funcție, iar Chisac e preocupată de teoriile conspirației, la fel ca și soțul ei, care crede că presa e un instrument cu care el se poate juca după bunul plac. Poate asta funcționează în presa de la Bragadiru, dacă există așa ceva, dar în presa de investigație situația e alta.

De ce spunem asta?

Când am finalizat investigația precedentă pe această temă, am transmis, în conformitate cu legea 544 a accesului de informații de informații de interes public, o solicitare prin care publicația INVESTIGATORIA voia acces la trecutul profesional al acestei foste angajate date afară și reîntoarsă în instituție direct pe o funcție de conducere. Înainte de a primi un răspuns aproape monosilabic de la APM Teleorman, autoarea acestei investigații a fost sunată de primarul Cristian Chisac, care știa că publicația a solicitat acele informații de la APM Teleorman.”

Practic, Cristian Chisac, în calitate de primar PNL, a reacționat înainte de instituția menționată la un schimb de informații intern dintre o companie media și o instituție publică. Ce ne-a spus primarul PNL la telefon? Ei bine…

Vă rog ca înainte de a publica articolul să vă întâlniți cu mine. Doar îmi dați un telefon și într-o oră sunt în oraș să discutăm, am multe informații mult mai interesante să vă dau decât ce aveți despre soția mea.”, a spus, printre altele, primarul.

Acum, am transmis din nou APM Teleorman o solicitare pe legea 544, prin care ceream să ni se spună dacă există tensiuni de natură personală între Chisac și angajați care afectează activitatea instituției, dacă realmente a fost evacuată din apartamentul primit de la instituție și acum încearcă să-și concedieze subalternul îndreptățit la acesta și, de asemenea, am întrebat de ce știe soțul Elisabetei Chisac conținutul corespondenței dintre APM Teleorman și INVESTIGATORIA.

Doamna Chisac ne-a răspuns doar la curiozitatea legată de tensiunile din APM Teleorman. Restul întrebărilor, din punctul de vedere al doamnei Chisac, “aduc atingere dreptului la imagine și viață privată”.

Îi spunem doamnei Chisac că un apartament de serviciu nu e chestiune privată, câtă vreme acuzația că ocupă abuziv un bun al statului se susține și nici faptul că ea arată corespondența instituției publice unor persoane din exterior nu e o chestiune privată. Ba chiar necesită sancțiuni.

Cu privire la relațiile cu subalternii, Elisabeta Chisac arată că: “în calitate de conducător al instituției, încă din primele zile, am solicitat colegilor să respecte normele de conduită și să îndeplinească atribuțiile cu responsabilitate și corectitudine. Faptul că insist pentru rigurozitate în emiterea actelor, respectarea cetățeanului, căutarea și adoptarea celor mai bune soluții pentru protecția mediului, consider că nu ar trebui să ducă la tensionarea atmosferei în colectiv, ci la crearea unui mediu professional propice pentru îmbunătățirea calității serviciului public.”

Dincolo de limbajul de lemn și de răspunsul formal, nu autentic, la o solicitare făcută în baza unei legi a statului român, remarcăm atitudinea de superioritate și de perfectă siguranță a Elisabetei Chisac, care dă senzația că APM Teleorman este, pentru ea, o proprietate personală. Și pentru a se simți confortabil pe proprietatea susținută din banii noștri, Elisabeta Chisac vrea să se răzbune până la capăt. Pentru că asta e arma care i se potrivește, până la urmă, cel mai bine.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare