Societatea civilă iese în stradă pentru Roman Protasevich și Sofia Sapega

Societatea civilă iese în stradă pentru Roman Protasevich și Sofia Sapega

Arestarea jurnalistului Roman Protasevich și a prietenei sale Sofia Sapega, după deturnarea unui avion civil de către aparatul de stat al Republicii Belarus, a generat valuri puternice și în societatea civilă românească. Ca atare, mai multe ONG-uri au pregătit pentru duminică, 30 mai, o acțiune de solidarizare cu drama jurnalistului arestat.

Asociațiile Geeks for Democracy, Funcky Citizens și alți reprezentanți ai societății civile vor ieși în cursul serii de duminică, începând cu ora 19, și vor merge în fața Ambasadei Republicii Belarus în România pentru a cere eliberarea lui Roman Protasevich și a prietenei lui, Sofia Sapega, ambii arestați într-un centru de detenție din Minsk. În ultimele zile, au apărut filmări cu cei doi, filmări în care aceștia admit faptul că ar fi contribuit la declanșarea unor mișcări civile și își spun, ca și cum ar recita o poezie, că se fac vinovați de acțiuni împotriva regimului politic.

Duminică 23 mai regimul dictatorial din Belarus a redirecționat un avion al companiei RyanAir, care circula pe ruta Atena-Vilnius, pentru a-i aresta pe jurnalistul Roman Protasevich și pe prietena acestuia Sofia Sapega. De atunci, aceștia au apărut în mai multe înregistrări, vizibil speriați și cu urme de agresiuni fizice iar părinții lor se tem pentru viața lor.

ONG-urile care organizează acțiunea de solidarizare spun că România se află pe locul 48 în indexul global al libertății de exprimare și amintesc cum jurnaliști de investigație sunt aduși în fața procurorilor DIICOT pentru că au deranjat un primar de sector.

Într-o țară care știe prea bine ce înseamnă să nu poți fi liber, chemăm jurnaliștii și societatea civilă să fie solidari cu cei aflați acum în pericol pentru că au vorbit despre lupta pentru libertate din Belarus. Duminică 30 mai, de la ora 19:00 în fața Ambasadei Republicii Belarus în România, le transmitem împreună cetățenilor belaruși că nu sunt singuri în lupta lor pentru democrație și cerem libertate pentru Roman Protasevich și Sofia Sapega!„, se arată în descrierea evenimentului anunțat.

Credit imagine: Emilian Mocanu – Forum Apulum

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.