joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialDecanul Cristian Preda, despre salvarea profesorului afgan: "Îi spunea colegului meu că...

Decanul Cristian Preda, despre salvarea profesorului afgan: „Îi spunea colegului meu că se teme pentru viața lui și a familiei sale”

Salvarea profesorului universitar Zaker Hussain Ershad și aducerea lui în România, în vederea unei colaborări profesionale cu Universitatea București a fost o operațiune extrem de complexă și chiar periculoasă. Profesorul universitar Cristian Preda, decan al Facultății de Științe Politice, a povestit în exclusivitate pentru INVESTIGATORIA cum au decurs acele zile de dinaintea aducerii în țară a cadrului universitar.

Profesorul universitar Cristian Preda arată că, după luarea deciziei de a-l ajuta pe profesorul Zaker Hussain Ershad, a fost necesară o colaborare strânsă între cadrele Universității București și Ministerul de Externe. Totul a început cu un mesaj trimis profesorului Radu Carp.

Astfel, Zaker Hussain Ershad, un profesor care a vorbit mult timp despre libertate în Afganistan, spunea că a devenit o țintă a talibanilor și că ar fi existat chiar informații cum că aceștia intenționează să îi facă rău atât lui, cât și familiei sale.

Urmăream și eu, și colegii mei de la facultate, ca toți cetățenii europeni, ce se întâmpla în Afganistan în zilele de dinaintea retragerii haotice a trupelor și a personalului diplomatic din această țară și evident că în acele zile am stat de vorbă și cu colegi universitari din diverse părți ale lumii, din Europa înainte de toate. La un moment dat, unul dintre colegii noștri, profesorul Radu Carp, care este directorul departamentului de Relații Internaționale, a primit un mesaj de la profesorul afgan Zaker Hussain Ershad, care se prezenta și, pe un ton foarte îngrijorat, îi spunea colegului meu că e în pericol, fiind unul dintre cei care în ultimii ani a afirmat valorile libertății, egalității în drepturi. Profesorul Ershad îi spunea colegului meu că se teme pentru viața lui și a familiei sale. E căsătorit, are cinci copii și avea deja informații că este una dintre țintele talibanilor. „, ne-a mărturisit profesorul Cristian Preda.

Citește și: Un profesor din Afganistan, care risca să fie linșat de talibani, va preda la Universitatea București

Acestui moment i-a urmat o mobilizare de-a dreptul spectaculoasă.

Un strigăt de ajutor e întotdeauna impresionant și colegul meu m-a informat,  fiind decanul Facultății de Științe Politice, și am convenit să facem demersuri care să conducă la protejarea afganilor care sunt în pericol. Rectorul Universității, Marian Preda, a fost imediat de acord și prin intermediul relațiilor instituționale pe care le avem, am solicitat Ministerul de Externe. Facultatea de Științe Politice are foarte mulți absolvenți care lucrează la Ministerul de Externe și astăzi trei din cei patru secretari de stat de la Ministerul de Externe sunt studenți ai facultății noastre. L-am căutat pe secretarul de stat Cornel Feruță, care este un diplomat de carieră, el a luat legătura cu Celula de Criză a MAE și pe urmă au fost zile complicate...”, a punctat decanul Facultății de Științe Politice a Universității București pentru INVESTIGATORIA.

Zilele următoare au fost, potrivit profesorului universitar, foarte dificile, având în vedere că în Afganistan se declanșase deja haosul și că salvarea celor captivi acolo era mult mai dificilă. În plus, România nici nu are ambasadă la Kabul, fapt ce a îngreunat eforturile celor implicați.

Informația a venit la noi pe 23 august, când era deja foarte târziu din perspectiva evacuărilor, toată lumea a putut să vadă ce haos era în zona aeroportului. Ce vă pot spune e că au fost zile în care am avut foarte multe emoții, fiindcă extragerea nu doar a profesorului Ershad, ci și a altor afgani care erau sub protecția statului român, a fost împiedicată. Au fost zile în care profesorul ne-a vorbit de strategii alternative pe care le avea în vedere el însuși, inclusiv plecarea într-o țară limitrofă, unde ar fi fost preluat de către diplomații români. Reamintesc că România nu mai are o Ambasadă în Kabul, după ce s-a tras asupra ei, iar reprezentarea diplomatică a României se face de câțiva ani prin Islamabad, prin Pakistan. Și de asta nu a fost deloc ușor pentru MAE să acționeze. Cei care au criticat MAE au uitat acest aspect care e important. Cu toate astea, diplomații de la Ministerul de Externe au reușit să alcătuiască un convoi, prin diversele parteneriate, și până la urmă, profesorul Ershad a făcut parte din acel grup de peste 135 de persoane care au fost evacuate prin Islamabad.„, îți amintește Cristian Preda.

În acest moment, profesorul Zaker Hussain Ershad se află în România, împreună cu familia lui. Universitatea București îi va asigura acestuia, pe tot parcursul colaborării profesionale, un nivel ridicat de confort personal, profesorul primind un apartament și sprijin financiar important. În același timp, profesorul Cristian Preda a remarcat și faptul că oamenii încearcă să fie solidari cu cadrul universitar afgan și să îl sprijine, fiind impresionați de drama prin care acesta a trecut.

Universitatea București îi pune la dispoziție un apartament, îi va acoperi toate cheltuielile de întreținere aici și profesorul Ershad, cu sprijinul Comisiei Europene și ai altor prieteni ai Universității, va colabora în următoarea perioadă cu Facultatea de Științe Politice, deci nu are griji materiale. M-au întrebat unii și alții cum se va descurca, sunt mulți oameni care mi-au scris dorind să îl ajute, inclusiv pe copiii lui, sunt gesturi foarte sensibile, care ne arată că foarte mulți români se gândesc la semenii lor și la ce înseamnă salvarea unei vieți în pericol, pentru că despre asta e vorba.


Sursă foto: Cristian Preda

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

3 COMENTARII

  1. Tot ce ar fi putut fi mai interesant a fost condensat în”…și pe urmă au fost zile complicate…”. Ca o problemă de geometrie cu ipoteză, concluzie dar fără demonstrație.

  2. […] că este una dintre țintele talibanilor. „, ne-a mărturisit profesorul Cristian Preda pentru Investigatoria. Jurnal de alergic: am încercat să scap de ambrozia din cartier și am eșuat lamentabil. La doi […]

  3. […] Decanul Cristian Preda, despre salvarea profesorului afgan: „Îi spunea colegului meu că se teme pentru viața lui și a familiei sale”. Salvarea profesorului universitar Zaker Hussain Ershad și aducerea lui în România, în vederea unei colaborări profesionale cu Universitatea București a fost o operațiune extrem de complexă și chiar periculoasă. Profesorul universitar Cristian Preda, decan al Facultății de Științe Politice, a povestit în exclusivitate pentru INVESTIGATORIA cum au decurs acele zile de dinaintea aducerii în țară a cadrului universitar. Profesorul universitar Cristian Preda arată că, după luarea deciziei de a-l ajuta pe profesorul Zaker Hussain Ershad, a fost necesară o colaborare strânsă între cadrele Universității București și Ministerul de Externe. Totul a început cu un mesaj trimis profesorului Radu Carp. Astfel, Zaker Hussain Ershad, un profesor care a vorbit mult timp despre libertate în Afganistan, spunea că a devenit o țintă a talibanilor și că ar fi existat chiar informații cum că aceștia intenționează să îi facă rău atât lui, cât și familiei sale. „Urmăream și eu, și colegii mei de la facultate, ca toți cetățenii europeni, ce se întâmpla în Afganistan în zilele de dinaintea retragerii haotice a trupelor și a personalului diplomatic din această țară și evident că în acele zile am stat de vorbă și cu colegi universitari din diverse părți ale lumii, din Europa înainte de toate. La un moment dat, unul dintre colegii noștri, profesorul Radu Carp, care este directorul departamentului de Relații Internaționale, a primit un mesaj de la profesorul afgan Zaker Hussain Ershad, care se prezenta și, pe un ton foarte îngrijorat, îi spunea colegului meu că e în pericol, fiind unul dintre cei care în ultimii ani a afirmat valorile libertății, egalității în drepturi. Profesorul Ershad îi spunea colegului meu că se teme pentru viața lui și a familiei sale. E căsătorit, are cinci copii și avea deja informații că este una dintre țintele talibanilor. „, ne-a mărturisit profesorul Cristian Preda pentru Investigatoria. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare