vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialVICTORIE ÎN INSTANȚĂ: După ani de procese, compania care sufoca un cartier...

VICTORIE ÎN INSTANȚĂ: După ani de procese, compania care sufoca un cartier din Brașov nu mai primește autorizație de mediu

Un cartier din Brașov a fost sufocat cu anii, la propriu, de o companie de asfaltări locală, remarcabilă prin parteneriatul cu și mai celebra companie S.C. Tel Drum SA. Este vorba despre Fincodrum SA, care și-a stabilit stația de asfalt…între blocurile cartierului Bartolomeu, sufocând populația. Instanța a decis, în sfârșit, că Fincodrum nu va mai primi autorizație de mediu.

Povestea e destul de veche, mulți nici nu își mai amintesc când nu era poluare în Bartolomeu, și a implicat actorii sociali ai locului, care și-au dorit să rezolve cumva situația pe termen lung, apelând la instituțiile publice, pentru ca acestea să nu mai dea autorizație de mediu firmei.

De mai multă vreme, oamenii care locuiesc în cartierul Bartolomeu din Brașov spun că nu mai pot să respire. Fincodrum SA are de ani întregi o stație de asfalt între blocuri, care poluează întreaga zonă și umple de praf plămânii a aproximativ 20.000 de persoane.

Deși funcționarea unei stații de asfalt printre blocuri este total ilegală, Fincodrum SA a primit ani la rândul autorizații de mediu. Iar oamenii care locuiesc în zonă ajunseseră la limită pe fondul acestui abuz, așa că au rugat, prin scrisori deschise și petiții numeroase autoritățile din Brașov să ia măsuri pentru normalizarea situației.

De altfel, la finalul anului 2019, la Garda de Mediu Brașov s-a făcut o sesizare legată de „poluarea intensă cu fum alb și miros înțepător” care provenea de la aceeași stație de asfalt. Comisariatul Județean Brașov susținea, în replică, faptul că „o echipă de comisari, împreună cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică s-au deplasat pe strada Spicului și au constatat că primăria municipiului Brașov a eliberat Autorizație de Construire cu nr. 292/03.04.2008 pentru construirea stației de asfalt și că societatea Fincodrum deține rapoarte pentru emisii dirijate de poluanți din surse fixe și raport pentru imisii de pulberi în suspensie.”

Mii de oameni au semnat ulterior o petiție inițiată de Mihai Codruț Nanu, Olivia Apostolescu și Irina Iatan, prin care solicitau închiderea stației de asfalt dintre blocuri.

Locatarii cartierului Avantgarden 3 Brașov, ai cartietului Bartolomeu, dar și ceilalți locuitori ai orașului Brașov fac această petiție, cu sesizare către APM și toate instituțiile autorizate pentru a reevalua condițiile în care își desfășoară activitatea și cerem relocarea acestora în afara orașului sau în alt loc unde dreptul nostru la sănătate nu va mai fi încălcat ”, se arăta în cuprinsul petiției.

Cei de la Fincodrum SA au continuat să ceară chiar în instanță ca stația să-și continue funcționarea, dar judecătorii au considerat că interesul public de a respira aer curat e mai important decât interesul unei societăți comerciale de a face profit.

Așa că pe 23 noiembrie, Curtea de Apel Brașov a respins cererile de recurs ale Fincodrum SA, astfel că Agenția pentru Protecția Mediului Brașov și Primăria Brașov nu vor mai putea emite o nouă autorizație de mediu pe numele acestei companii, de vreme ce hotărârea instanței e definitivă.

Fincodrum a fost înființată în 2008 și îi are ca acționari pe Ioan Drăgoi și pe Argentina Minerva Băiculescu. La sfârșitul anului 2012, Fincodrum avea o cifră de afaceri de peste 2 milioane de lei și niciun angajat. În anul 2018, compania raporta un total de 32 de angajați și capitaluri de 6 milioane de lei.

Fincodrum SA pare a fi o altă companie abonată la contractele cu statul, numai în perioada 2012 – 2014, ea bifând 14 contracte din bani publici, în valoare de 30 milioane lei.

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare