miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu Politic86% dintre români consideră corupția principalul motiv pentru a pleca din țară

86% dintre români consideră corupția principalul motiv pentru a pleca din țară

Un studiu recent arată că o majoritate covârșitoare a românilor decid să părăsească țara din cauza corupției. Europarlamentarul Vlad Gheorghe din partea Grupului Renew Europe a atras recent atenția că noul program de guvernare al cabinetului de la București poate duce la sancțiuni europene, dacă nu se respectă indicațiile privind reformele din justiție.

86% dintre români consideră corupția principalul motiv pentru care din ce în ce mai mulți conaționali părăsesc țara. Totodată, 91% dintre participanții la un studiu realizat recent cred că din cauza corupției din România nu avem spitale noi și autostrăzi, iar 87% sunt de părere că țara noastră nu accesează mai multe fonduri europene tot ca urmare a corupției.

Românii sunt împiedicați de corupție să aibă pensii și salarii la nivelul celor europene, au spus 84% dintre cei chestionați, în timp ce 82% consideră că românii nu sunt respectați în Europa, respectiv România nu are influența meritată în UE din cauza acestui fenomen. Mai mult, peste jumătate dintre români (52%) sunt de părere că țara noastră nu a intrat în Schengen ca urmare a corupției.

Conform răspunsurilor primite, 94% dintre români consideră corupția ca fiind răspândită și foarte răspândită în România. ”9 decembrie este Ziua Internațională Anticorupție și un prilej de reflecție pentru întreaga societate românească, dar mai ales pentru politicieni, cu atât mai mult cu cât domeniul politic este considerat de 45% dintre români cel mai corupt, fiind urmat la mare distanță de sistemul sanitar (15%), de administrațiile locale (14%), justiție (6%) și Poliție (3%)”, subliniază europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe, cel care a solicitat studiul citat.

România se află încă sub supravegherea Uniunii Europene prin mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), introdus în 2007 ca să remediem problemele sistemului judiciar și să continuăm lupta împotriva corupției. Or, faptul că țara noastră încă nu a remediat aspectele care ne-au atras serioase critici în 2017-2019 nu este văzut deloc bine la Bruxelles”, amintește Gheorghe, unul dintre juriștii care au contestat cu succes la Curtea Constituțională modificările aduse legilor justiției în perioada amintită.

Vlad Gheorghe, europarlamentar din Grupul Renew Europe

La fel ca liderii europeni, românii nu cred în declarații și discursuri la ocazii festive, ci în fapte și în realitatea de care se lovesc. Conform studiului pe care l-am solicitat, 43% dintre români au fost nevoiți să dea șpagă pentru a-și rezolva o problemă avută în ultimii 2 ani, iar 62% dintre respondenți sunt de acord că fenomenul corupției le afectează viața de zi cu zi. De aceea, lupta anticorupție nu poate și nu trebuie să fie oprită de interese personale, de grup sau de partid urmărite de cei aflați la putere și care ocupă funcții înalte în statul român”, subliniază Vlad Gheorghe.

De menționat și că un procent covârșitor dintre participanții la studiu leagă corupția de infracțiunile de mediu: 91% dintre aceștia consideră că influențează importul deșeurilor ilegale pe teritoriul României, pe când 89% cred că tăierile de pădure sunt strâns legate de corupția de la noi. Recent, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a propus înființarea unui Procuror Verde European care să combată infracțiunile de mediu la nivelul tuturor statelor membre UE, similar Parchetului condus acum de fosta șefă DNA, Laura Codruța Kövesi.

Studiul a fost efectuat telefonic la nivel național între 28 noiembrie și 5 decembrie 2021 pe un eșantion reprezentativ de 1400 de persoane și are o marjă de eroare de 2,9% pentru un nivel de încredere de 95%.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare