joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePădurile din Parcul Național Domogled – Valea Cernei, salvate de o campanie...

Pădurile din Parcul Național Domogled – Valea Cernei, salvate de o campanie Agent Green

Mii de hectare cu păduri primare și seculare sunt acum protejate, în urma campaniei „Salvează Cernișoara”, derulate de asociația de mediu Agent Green. „Principalul nostru oponent în lupta pentru protejarea pădurii României este însuși statul”, concluzionează președintele ONG-ului, Gabriel Păun, la finalul, acum fericit, al unei lupte ce s-a întins pe aproape un deceniu.

Sunt zece ani de când Agent Green face toate eforturile necesare (procese și proteste) pentru stoparea tăierilor ilegale din zona Domogled – Valea Cernei. La capătul unui deceniu de lupte, s-a obținut totuși o victorie unică în România: mai multe mii de hectare cu păduri primare și seculare au fost salvate și de acum strict protejate în urma campaniei Agent Green ”Salvează Cernișoara”.

Pădurile sunt localizate în Parcul Național Domogled – Valea Cernei și se bucură acum și de includerea în patrimoniul mondial UNESCO. Campania a durat mai bine de 5 ani și a necesitat tactici locale, naționale și internaționale complexe pentru a determina autoritățile române să protejeze Cernișoara.

În toată această perioadă, investigatorii Agent Green au demonstrat cu probe tăierile ilegale din zona respectivă, publicând mai multe investigații pentru a atrage atenția la nivel național și internațional asupra distrugerii ultimelor văi sălbatice din Domogled, inclusiv cele din bazinul Cernișoara (văile Radoteasa și Cărbunele).

Practic, campania de salvare a acestor păduri a avut expunere internațională și a presupus implicarea unor oameni pe termen lung, în scopul nobil de a salva efectiv o pădure. Iată că s-a ajuns, în cele din urmă, aici, însă drumul a fost lung și plin de momente cel puțin grele.

Agent Green a recurs la plângeri la Comisia Europeană, pe fondul continuării tăierilor ilegale în zonă, dar și la acțiuni în justiție împotriva Ministerului Mediului și a Romsilva.

Toate procesele au fost câștigate de Agent Green, procese care au ajuns pe rolul mai multor instanțe de-a lungul vremii, inclusiv până la Înalta Curte de Casație și Justiție și decizia finală și definitivă este în favoarea Agent Green și a pădurilor pe care și-au dorit să le salveze.

La finalul acestui drum complex, președintele Agent Green, Gabriel Păun, susține că principalul oponent al acestor eforturi de salvare a pădurilor este chiar statul român.

Este straniu că principalul nostru oponent în lupta pentru protejarea pădurii României este însuși statul a cărui mentalitate generală este bolnavă, distructivă, neștiințifică și lipsită de viziune. Tocmai de aceea, mulți români deprimați, ne spun că ne luptăm cu morile de vânt. Iată că, din nou, dovedim contrariul. Dar pentru a învinge sistemul bolnav este nevoie de o bună documentare, insistență, persistență, consecvență, tenacitate,  altruism, lucru în echipă, strategie, proteste, procese și nu în ultimul rând, donații de la oamenii care cred în noi. Aceasta este rețeta prin care au fost salvate de la tăiere pentru totdeauna, mii de hectare cu păduri seculare din Cernișoara, Parcul Național Domogled – Valea Cernei

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare