vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialEXCLUSIV Ungaria cumpără, prin intermediari, clădiri din centrul vechi al Sighișoarei: cazul...

EXCLUSIV Ungaria cumpără, prin intermediari, clădiri din centrul vechi al Sighișoarei: cazul Alte Post

În lunile trecute, INVESTIGATORIA a arătat cum numeroase clădiri de patrimoniu din zona Ardealului au fost achiziționate de Ungaria, prin intermediul unor firme înființate pe teritoriul României, sub umbrela companiei ungare Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag. Achizițiile continuă și în prezent, de data aceasta fiind vizat centrul istoric al Sighișoarei, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Sighișoara, burg eminamente săsesc, este considerat a fi cel mai reprezentativ sit urban medieval din Transilvania, cu atât mai mult cu cât, prin comparație cu alte orașe istorice din România, centrul vechi al Sighișoarei și-a conservat aproape perfect trăsăturile arhitecturale.
Situată în inima orașului, în Piața Hermann Oberth, clădirea Alte Post a funcționat ca stație de poștă din anul 1851, în perioada imperiului Habsburgic. În anul 2013 clădirea istorică a fost cumpărată de un om de afaceri local, care a renovat-o și a transformat-o într-o pensiune cu restaurant.

Am încercat să aflăm care este importanța istorică și simbolică a clădirii pentru oraș și, în acest sens, INVESTIGATORIA l-a contactat pe istoricul Nicolae Teșculă, directorul muzeului din Sighișoara. Acesta ne-a confirmat faptul că Alte Post este o clădire emblematică pentru oraș.

În secolul XVIII acolo a funcționat serviciul de poștă austro-ungar și ulterior a devenit proprietatea bisericii evanghelice. Apoi spațiul a fost închiriat. Aș zice că este o clădire importantă pentru oraș, iar clădirea s-a păstrat în memoria colectivă ca poșta veche. Acum acolo funcționează un hotel sau un restaurant, fiind cumpărată de la biserica evanghelică”, a povestit istoricul.

O sursă locală ne-a explicat exact care a fost transferul de proprietate în cazul acestei clădiri cu o valoare istorică greu de stabilit și cum a ajuns sediul poștei vechi să fie hotel-restaurant.

Clădirea Alte Post a fost cumpărată de un inginer de la Biserica evanghelică. Coincidență sau nu, soția sa este săsoaică și face parte din consistoriul bisericii. A transformat-o în hotel-restaurant (șapte camere de cazare), o cramă exact în buricul târgului. Nu știu cu ce preț a cumpărat clădirea dar cu siguranță a investit cam tot pe atât în renovare.”

Lucrurile au funcționat așa până de curând și, ca și în cazul altor clădiri cu valoare istorică achiziționate de oameni de afaceri, comunitatea locală n-a fost deranjată de transformarea lor în restaurante sau hoteluri, de vreme ce astfel clădirile au putut fi renovate. Numai că, recent, omul de afaceri care deținea Alte Post, Viorel Barbu, a luat decizia de a o vinde.

În scenă a intrat din nou Manevi Pro Transilvania. Potrivit datelor pe care INVESTIGATORIA le-a obținut de la Registrul Comerțului, compania are sediul în Satu Mare, în Piața Libertății, și se ocupă de închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Compania, fondată de Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag este administrate de Makkai Katalin din Târgu Mureș și este reprezentată legal de Zsanett Olah, cetățean ungar.

Facem o scurtă recapitulare a unor investigații anterioare realizate de INVESTIGATORIA, pentru a înțelege exact care este statutul acestei companii și cu ce se ocupă ea, de fapt. Dar, ca să înțelegem corect povestea, trebuie să facem un scurt ocol la Budapesta.

Guvernul ungar investește efort și energie în consolidarea unei fundații care să conserve clădirile istorice cu semnificație pentru Ungaria, profitând de lipsa de interes a statului român pentru protejarea patrimoniul național.

Și nu numai România este vizată de acest program, ci toate fostele teritorii (Slovacia, Croația, Slovenia sau România) sunt vizate de aceste achiziții, care „recuperează” un întreg patrimoniu prin fundații și companii de stat. Iar interesul e manifestat cu precădere de administrația Orban, nu neapărat de statul maghiar în sine, pentru că înainte aceste demersuri erau destul de puține. Dacă celelalte foste teritorii reacționează, însă, în fața acestui asalt, România pare a fi rămas impasibilă în fața acestui proiect gigantic.

Este vorba despre înființarea Fundației pentru conservarea patrimoniului construit din Europa Centrală, la baza căreia stă următoarea idee, potrivit documentelor oficiale din anul 2020, pe care le-am tradus cu ajutorul Google Translate:

Pentru a realiza conservarea, conservarea și întreținerea anumitor clădiri și structuri din regiunea Europei Centrale care nu beneficiază de protecție, dar au valoare culturală, istorică, artistică, arhitecturală și sunt relevante pentru patrimoniul istoric, cultural, artistic al Ungariei, Adunarea Națională solicită Guvernului să ia măsurile necesare în numele statului pentru înființarea Fundației pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală (denumită în continuare: Fundația) sub forma unui fond fiduciar de interes public.”

Cele două companii care au rolul de a sprijini acest demers guvernamental și de a-l pune în practică sunt Manevi ZRT și Comitatus-Energia Beruházási.


Compania care a fondat Manevi Pro Transilvania este Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, cu sediul în capitala Ungariei. Din 2018 până în 2021, compania era reprezentată legal de Peter Zavodsky, iar din 2021 această responsabilitate a fost preluată de Kovari Denes. Firma a fost înființată în 1997 în Ungaria și are un capital social de 102 000 000 forinți. La începutul anului 2021, compania avea 16 angajați specializați în tranzacții imobiliare.

Printre activitățile pe care Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag le realizează se numără cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare, închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau în leasing și administrarea imobilelor pe bază de comision.

Manevi ZRT face parte din portofoliul Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, controlată în totalitate de Guvernul de la Budapesta, pentru că în anul 2018 a fost transferată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei din subordinea Agenției Arhivelor Statului.

De ce este această companie atât de importantă în schema recuperării de către Ungaria a clădirilor-simbol din România? Pentru că, de câțiva ani, Manevi ZRT și-a făcut din achiziția clădirilor de patrimoniu un veritabil obiectiv. Castelul Wesselényi (Sălaj), fostul hotel Pannonia (Satu Mare), fostul sediu al primăriei Carei sunt doar câteva dintre achizițiile Manevi ZRT despre care s-a scris deja în presa românească, cu foarte mici ecouri, însă.

Citește și: ISTORIE DE VÂNZARE. Metodele prin care clădiri-simbol ajung în patrimoniul Ungariei

Dar lista achizițiilor în România ale Manevi ZRT este mult mai lungă. Vorbim despre hoteluri, castele, clădiri de patrimoniu cu valoare istorică, despre care nimeni, însă, nu spune nimic.

În anul 2021, în luna aprilie, Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag fonda o societate comercială în România, și anume Manevi Pro Transilvania.

Această companie nu este la prima achiziție de patrimoniu istoric în România, anul trecut Manevi Pro Transilvania implicându-se în cumpărarea Teatrului Hirshl din Arad, clădire simbolică pentru cultura națională, fiind primul teatru permanent din România.

Acum, Manevi Pro Transilvania și-a mutat sfera de interes în Sighișoara, unde clădirile istorice se găsesc la tot pasul și unde, ca peste tot în România, interesul pentru păstrarea și conservarea lor în patrimoniul național este destul de scăzut.

Profitând de situația, Manevi Pro Transilvania a făcut la Sighișoara o primă ofertă de nerefuzat. Potrivit informațiilor noastre, clădire Alte Post a fost cumpărată de Manevi Pro Transilvania cu suma de 1.300.000 de euro.

Potrivit extrasului de carte funciară, obținut de INVESTIGATORIA, imobilul situat în Sighișoara, pe strada Herman Oberth, la numărul 38, a fost cumpărat la finalul anului trecut de compania Manevi Pro Transilvania.

Și, potrivit surselor noastre, nu e singura achiziție de acest fel pe care compania fondată de Ungaria în România o face în zona Sighișoarei în această perioadă.

 

Acest articol este proprietatea INVESTIGATORIA.RO și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

5 COMENTARII

  1. […] Ultima achiziţie din Sighişoara este clădirea Alte Post, situată în inima oraşului. Fostă staţie de poştă din anul 1851, clădirea istorică a fost cumpărată în 2013 de un om de afaceri local, care a renovat-o şi a transformat-o într-o pensiune cu restaurant. „Clădirea Alte Post a fost cumpărată de un inginer de la Biserica evanghelică. Coincidenţă sau nu, soţia sa este săsoaică şi face parte din consistoriul bisericii. A transformat-o în hotel-restaurant (şapte camere de cazare), o cramă exact în buricul târgului.”, a explicat o sursă locală, pentru Investigatoria.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare