vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneConsilierii USR Bogdan Pascu și Eduard Cîrceag vor să transforme cea mai...

Consilierii USR Bogdan Pascu și Eduard Cîrceag vor să transforme cea mai frumoasă clădire industrială din Craiova în muzeu

Un proiect foarte interesant se pregătește în aceste zile la Craiova, unde puțină lume știe că există una dintre cele mai frumoase clădiri industriale din România. Este vorba despre stația de pompare a apei de la Făcăi. Acum, doi consilieri USR, Bogdan Pascu și Eduard Cîrceag, vor să o transforme în muzeu.

Stația de pompare a apei de la Făcăi a fost inaugurată în luna octombrie a anului 1913. Atunci a fost dezvelită și o placă pe care era inscripționat „În al 48’lea an de glorioasă domnie al M.S. Carol I s’au terminat lucrările de alimentare cu apă al orașului Craiova, ministru de interne fiind Tache Ionescu. Primar al orașului – N.P. Guran; Prim ajutor – P.M. Celareanu; Al doilea ajutor – Y.M. Antonescu“.

Pe lângă arhitectura deosebită a clădirii industriale, aceasta mai are și un imens avantaj: acela că toate utilajele din interior sunt încă funcționale, de vreme ce stația de apă n-a funcționat o perioadă atât de lungă de timp, încât să vorbim despre degradarea lor.

Ca atare, prin acest proiect de transformare a stației de apă în muzeu, se urmărește redarea patrimoniului istoric populației locului și nu numai. Unul dintre inițiatorii proiectului, Bogdan Pascu a declarat în exclusivitate pentru INVESTIGATORIA că ideea care a stat la baza proiectului a fost aceea că România nu are doar potențial turistic, ci și o istorie industrială bogată, care trebuie pusă în valoare.

Noi ne-am gândit că România are un potențial turistic mult mai mare, România nu înseamnă doar munți, Dunăre, mare, etc, avem o istorie industrială foarte bogată, care ar trebui redată publicului larg. De această istorie se pot bucura oamenii din Craiova, cei din împrejurimi, dar chiar și europenii, atunci când vin în vizită la Craiova. Având în vedere că este complet dotată în interior, am considerat că putem reda patrimoniul comunității. Mai mult, e o posibilitate de a oferi chiar și localnicilor un loc de muncă în plus, pentru că ar mai exista probabil zece locuri de muncă. ”, ne-a declarat Bogdan Pascu.

El spune că sunt șanse reale ca proiectul să treacă de votul Consiliului Local Craiova, dar va mai trece niște timp până la concretizarea lui, căci sunt necesare numeroase studii și evaluări, care să pună proiectul în mișcare.

Proiectul privind reabilitarea și încadrarea primei Stații de Pompare a Apei din Craiova presupune și un studiu tehnic, muzeografic, care trebuie demarate. Până să ajungă efectiv la stadiul de muzeu funcțional, vor trebui mai multe studii făcute, ca să avem o evaluare completă și a costurilor, și a implementării. Pe noi ne interesează ca acest proiect să nu fie făcut pe genunchi. Șansele ca proiectul să fie aprobat sunt reale, pentru că noi nu venim cu un proiect politic, noi ne dorim ca această construcție, începută la comanda primarului Nicolae Romanescu, începută în 1901, să conservată în interesul comunității.

 Povestea frumoasă a acestei stații de pompare este aceea că e o lucrare arhitecturală în stil neo-românesc, cred că e una dintre cele mai frumoase clădiri industriale din România. Toate utilajele sunt încă funcționale, ea nici nu a funcționat foarte mult timp, pentru că după ce a început Al Doilea Război Mondial, s-au schimbat guvernele, optica, și-au dat seama că orașul are nevoie de mai multă apă pentru populație și atunci s-au raportat la actuala alimentare de apă.”, ne-a mai spus Bogdan Pascu despre istoria construcției și despre avantajele transformării ei într-un muzeu deschis publicului larg.

Proiectul a fost propus de Eduard Alexandru Cîrceag și Bogdan Pascu pentru a fi inclus în bugetul local pe anul 2022 și se înscrie în demersul de restaurare a clădirilor și a monumentelor istorice, susținut de USR.

Propunem restaurarea monumentelor istorice ale Craiovei pentru că orașul nostru este plin de clădiri lăsate spre uitare. Cu sprijinul PNRR avem o mare oportunitate pentru a relansa cea mai frumoasă clădire industrială din Craiova și, în același timp, pentru a crea noi locuri de muncă în folosul comunității locale. În interior, aparatura originală, cu care se lucra acum 100 de ani pentru aducerea apei în oraș, este intactă. Datoria unei administrații locale este să propună soluții creative pentru clădirile istorice ale Craiovei și să redea cetățenilor valorile istorico-culturale”, a declarat Eduard Alexandru Cîrceag despre acest proiect.

Sursă fotografie principală: Monumente Pierdute

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare