Inițiativa 2035 Fără Tutun publică un punct de vedere care arată că Planul Național de Combatere a Cancerului, lansat de curând în România, nu prevede niciun fel de măsuri în privința combaterii consumului de tutun. Scrisoarea este semnată de zeci de medici și asociații de specialiști, care își exprimă îngrijorarea cu privire la acest lucru.
Planul European de Luptă Împotriva Cancerului, lansat în februarie 2021 de către Comisia Europeană, include revizuirea reglementărilor privind publicitatea produselor din tutun și nicotină, revizuirea reglementărilor privind fumatul în spațiile publice închise pentru a include noile produse din tutun și revizuirea reglementărilor privind taxarea acestor produse beneficiare actualmente de un regim de taxare inexistent sau preferențial.
Varianta românească a planului nu cuprinde niciuna dintre aceste măsuri, lucru constatat cu surprindere de către Inițativa 2035 Fără Tutun, care atrage atenția acum că Planul Național de Combatere a Cancerului nu face nicio referire măsuri recomandate de către Comisia Europeană sau OMS.
„Dimpotrivă, am constatat că planul include întregul capitol de prevenție a factorilor de risc pentru bolile netransmisibile abia ca al treilea obiectiv definit, în condițiile în care prevenția ar trebui să fie
prioritară. (…) Din varianta prezentată de plan lipsesc complet acțiuni concrete și dovedite de reducere a consumului de tutun precum-actualizarea legii anti-fumat cu aspecte care țin de reglementarea tutunului încălzit și țigării electronice, alocarea de fonduri suficiente și extinderea rețelei de cabinete de consiliere a fumătorilor sau introducerea în regim de urgență a atestatului de tabacologie.„, arată Ramona Brad, directorul Proiectului 2035 – Prima Generație fără Tutun a României.
În septembrie 2016, societatea civilă, medicală și academică a României a adus în atenția factorilor de decizie, în prezența și cu susținerea președintelui Klaus Iohannis, prima strategie națională integrată de reducere a consumului de tutun, 2035 – Prima generație fără tutun din România.
Inițiativa este susținută în prezent de peste 350 de organizații neguvernamentale care au semnalat, în repetate rânduri, prevalența consumului de tutun în rândul copiilor români (de exemplu, faptul că 14,6% dintre copiii cu vârste între 13 și 15 ani au declarat că au fumat, iar 8,2% că au folosit țigarete electronice în ultimele 30 de zile. Obiectivul principal al strategiei este acela de a se asigura că generația născută în 2017 să devină în 2035 prima generație liberă de această dependență cu efecte devastatoare.
În concluzie, Inițiativa 2035 Fără Tutun solicită autorităților române să revizuiască Planul Național de Combatere a Cancerului și să includă aceste măsuri de limitare a consumului de tutun, astfel încât planul să se subscrie directivelor europene în materie. Protejarea companiilor producătoare de tutun nu este o chestiune nouă în România, iar efectele se pot constata fără dubiu în statisticile care arată nivelul consumului de produse din tutun în țara noastră, în raport cu restul țărilor europene.