vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticAUR își dezvăluie tendințele rusofile. Lavric: “Noi nu avem un echivalent al...

AUR își dezvăluie tendințele rusofile. Lavric: “Noi nu avem un echivalent al lui Putin aflat la putere”

AUR își dezvăluie, din ce în ce mai evident, tendințele rusofile. Liderul senatorilor AUR, Sorin Lavric, a susținut într-o emisiune televizată că avem nevoie de un președinte precum Vladimir Putin, iar Andrușceac transmite că NATO ar trebui să se uite la sensibilitățile Kremlinului

În contextul conflictului ruso-ucrainean și al atenției sporite a opiniei publice privind temele geopolitice, au apărut și mai multe semne de întrebare în legătură cu AUR, partid aflat în continuă ascensiune în sondaje, acuzat, nu de puține ori, că ar avea orientări pro-Kremlin, acuzațiile fiind întărite în urma analizării prestațiilor pe care le au unii reprezentanți ai formațiunii politice, cum sunt cele pe care vi le prezentăm în continuare.

Pe parcursul ultimelor zile, 2 parlamentari ai AUR au făcut o serie de declarații controversate în cadrul unor emisiuni TV. Este vorba în primul rând despre deputatul AUR Antonio Andrușceac, care, într-o emisiune de la Realitatea PLUS, promova ideea potrivit căreia nu doar Rusia ar fi de vină pentru actuala situație tensionată din regiune, ci și NATO, adăugând că Alianța Nord-Atlantică ar trebui să se uite mai mult către sensibilitățile Kremlinului. Declarațiile au fost condamnate imediat în emisiune de Ioana Constantin, fost vicepreședinte al PMP, respectiv de Mario de Mezzo, vicepreședinte al PNL Sector 5. (puteți urmări emisiunea AICI)

În primul rând vreau să fac o considerație la modul general în ceea ce privește politica țărilor NATO, respectiv politica externă a României. Din punctul meu de vedere, în momentul în care se ajunge la un conflict armat diplomația a eșuat. Noi trebuie să fim, fără a deveni părtinitori sau fără ca unii sau alții să pună etichete unui partid sau altuia, conștienți de balanța de putere care există în lume și va exista în permanență.

Trebuie să fim atenți în politica externă și în diplomația pe care o facem la nivelul României, dar și ca membru NATO la sensibilitățile fiecărei părți. Lucrurile astea înseamnă o rezolvare la masa negocierilor, nu pe câmpul de luptă. Asta e ceea ce cred că a fost deficitar în ultimul timp și mai ales de când balanța asta de putere ce era deținută de SUA și de Rusia a fost schimbată. Au intervenit acum și alți jucători care sunt importanți. Este China, mai apar tot felul de alte puteri mai mult sau mai puțin controlabile.

Lucrurile sunt dinamice și în această zonă, iar dacă noi nu găsim soluțiile cele mai bune pe plan diplomatic rezolvarea în zona militară nu avantajează pe nimeni. De aceea, eu m-aș feri de etichete, care sunt buni și care sunt răi, în această situație în care ne aflăm. E clar că fiecare a greșit. Ca să facem un pas mai departe trebuie să pornim de la un adevăr comun acceptabil. Unul dintre aceste adevăruri ar putea fi negocierea în care fiecare parte să fie atentă, așa cum am mai spus, la sensibilitățile celuilalt. Să nu privim din prima cu ostilitate”, a spus deputatul AUR.

La comentariile celor din platou, Andrusceac a ripostat, menționând că este specializat în filosofia conflictului și că are convingerea că partidul din care face parte e unul care va câștiga alegerile.

După ani de zile în care România a fost reprezentată cu basca în mână în toate structurile din care facem parte, nu ca parteneri egali, ci ca vasali, oamenii simt nevoia de demnitate națională, de a fi respectați acolo unde mulți dintre ei au ajuns fără voia lor, împinși de nevoile economice. Eu nu vă vorbesc din cărți sau din punctajul de partid. Ceea ce am spus referitor la războiul din Ucraina vine din cunoașterea pe care am dobândit-o ca om. Am făcut studii de analiză și soluționare a conflictelor. Eu vă spun din cărți cum se tratează lucrurile astea și cum se evită ajungerea la un conflict armat. Nu vreau să intru în amănuntele astea. Nu trebuie să sperie pe nimeni că un partid cu valori naționale, suveraniste va ajunge la putere. E foarte clar că vom ajunge la putere prin voința poporului român și a celor pe care-i reprezentăm. “

Celălalt parlamentar AUR, ne referim la senatorul Sorin Lavric, a avut o abordare mai nuanțată joi, 3 februarie, precizând într-o emisiune la B1TV, faptul că România, când a avut de-a face cu rușii, „lucrurile s-au terminat prost pentru poporul român”.

Însă, Sorin Lavric a continuat cu o afirmație care naște semne de întrebare referitoare la cum vede AUR democrația. Mai precis, Lavric a transmis că ar fi o problemă faptul că România nu are la putere un politician precum președintele Rusiei, Vladimir Putin. (puteți vedea secvența din emisiune AICI, începând cu ora 19:00)

Chiar ieri, la discursul pe care l-am avut în plenul reunit, am spus limpede că nu suntem eurosceptici, nu suntem rusofili și nu suntem putiniști. Noi suntem în NATO și pentru că România este în NATO noi suntem loiali partenerilor NATO. Cum Dumnezeu să privim cu simpatie la Putin și la tendința imperialistă pe care o are și care e evidentă? Iar dacă ne uităm în istorie, când am avut de-a face cu rușii lucrurile s-au terminat prost pentru noi. Atunci cât de naivi putem fi ca să spunem că suntem rusofili sau că-l privim cu simpatie pe Putin? Da, România ar trebui în schimb să urmeze modelul Poloniei sau al Ungariei, adică și la noi ar trebui să fie un lider naționalist și patriot, iar în privința asta Viktor Orban seamănă foarte mult cu Putin. Noi nu avem un echivalent al lui Putin aflat la putere, pentru că Iohannis nici nu vă mai spun ce impresie lasă.”, a afirmat liderul AUR la B1TV.

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare