vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneAlertă: China și Rusia au desfășurat primul exercițiu militar comun de la...

Alertă: China și Rusia au desfășurat primul exercițiu militar comun de la începutul războiului la scară largă al Kremlinului contra Ucrainei

China și Rusia au desfășurat marți primul exercițiu militar comun de la declanșarea războiului la scară largă al Kremlinului împotriva Ucrainei.

Cele două țări au trimis bombardiere peste mările din nord-estul Asiei, într-o aparentă demonstrație de forță în timp ce președintele Biden vizita regiunea, potrivit oficialilor americani, sud-coreeni și japonezi.

Guvernul SUA urmărea cu atenție exercițiul militar în timp ce Biden se întâlnise la Tokyo cu liderii Australiei, Japoniei și Indiei, națiuni din așa-numita coaliție Quad, care a fost formată parțial pentru a contracara puterea chineză în regiunea Indo-Pacific. Această acțiune militară a reprezentat un semnal semnificativ conform căruia parteneriatul dintre China și Rusia nu s-a deteriorat, chiar dacă războiul Kremlinului contra Ucrainei a dus la mii de morți printre civili.

Bombardierele au survolat marți Marea Japoniei și au continuat spre sud, spre Marea Chinei de Est și Marea Filipinelor, a declarat un înalt oficial american într-un interviu la scurt timp după începerea exercițiului, vorbind sub rezerva anonimatului. Coreea de Sud a emis o declarație câteva ore mai târziu în care a confirmat exercițiul, spunând că două avioane militare chineze și patru avioane de război rusești au intrat în zona sa de identificare a apărării aeriene de pe coasta de est a țării, fără a intra în spațiul său aerian. Exercițiile comune care implică bombardiere strategice sunt complexe și sunt de obicei planificate cu mult înainte.

Armata sud-coreeană a trimis avioane de luptă înainte ca bombardierele chineze și rusești să intre în zonă și „și a luat măsuri tactice pentru a se proteja împotriva situațiilor de urgență”, se arată într-un comunicat. Armata japoneză a declarat că a trimis și avioane de luptă pentru a avertiza bombardierele și pentru a supraveghea avioanele de război chineze și rusești ce zburau în vecinătatea spațiului aerian al Japoniei. Aceste avioane nu ar fi pătruns pe teritoriul Japoniei.

„Considerăm că exercițiul militar desfășurat în mijlocul reuniunii dintre Japonia, Statele Unite, Australia și India intenționează să arate o demonstrație de forță împotriva Japoniei, care a găzduit întâlnirea”, a declarat Nobuo Kishi, ministrul japonez al Apărării.

„De asemenea, faptul că această activitate a avut loc în mijlocul reuniunii summit-ului Quad reprezintă o acțiune și mai provocatoare decât alte exerciții din trecut”, a continuat acesta.

„Când comunitatea internațională răspunde invaziei rusești asupra Ucrainei, China acționează împreună cu agresorul, Rusia. Nu putem să nu fim îngrijorați de acest lucru și nu putem trece cu vederea”, a mai pecizat Nobuo Kishi.

Ministerul chinez al Apărării a confirmat exercițiul pe un cont oficial de social media, la scurt timp după ce Coreea de Sud și Japonia au lansat declarațiile la care am făcut referire mai sus.

Japonia, Coreea de Sud și Australia au sprijinit Statele Unite și Uniunea Europeană în opoziția lor față de invazia rusească asupra Ucrainei și se coordonează cu aceste națiuni în ceea ce privește sancțiunile împotriva Kremlinului. Coreea de Sud a anunțat că își reduce achizițiile de petrol rusesc. Pe de altă parte, India, care are o relație strategică de zeci de ani cu Rusia și se bazează pe Moscova pentru echipamente militare, a luat o poziție neutră și și-a crescut achizițiile de petrol rusesc.

Marți dimineață, la începutul întâlnirilor dintre liderii națiunii Quad, prim-ministrul Japoniei Kishida Fumio a subliniat, inclusiv pe fondul războiului din Ucraina, necesitatea evitării unor potențiale conflicte în Asia.

„Invazia Rusiei asupra Ucrainei contestă în mod direct principiile care sunt consacrate în Carta Națiunilor Unite. Nu ar trebui să permitem niciodată să se întâmple un incident similar în Indo-Pacific”, a zis acesta.

Beijingul s-a alăturat Moscovei oferindu-i sprijin diplomatic și retoric pe tot parcursul războiului. A denunțat în mod constant NATO și a repetat afirmațiile președintelui Vladimir Putin potrivit cărora extinderea alianței este o amenințare la adresa stabilității globale, Kremlinul fiind provocat să invadeze Ucraina. De asemenea, Beijingul a propagat dezinformarea rusă folosind platforme oficiale, inclusiv în ceea ce privește o teorie a conspirației despre finanțarea de către Pentagon a laboratoarelor de arme biologice din Ucraina.

Putin a încercat să întărească legăturile Rusiei cu China. Pe 4 februarie, când Putin a vizitat Beijing pentru Jocurile Olimpice de iarnă și s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping pentru a 38-a oară în calitate de lideri naționali, guvernele lor au emis o declarație de 5.000 de cuvinte în care se sublinia că cele două națiuni au un parteneriat „fără limite”.

Ulterior, au apărut informații privind un raport al serviciilor secrete occidentale în care se preciza faptul că Beijingul a solicitat Moscovei la începutul lunii februarie să amâne invadarea Ucrainei până după încheierea Jocurilor Olimpice. A doua zi după ceremonia de finalizare a JO de Iarnă, Putin a declarat că Ucraina nu ar trebui să fie un stat suveran și a ordonat mai multor unități ale armatei ruse să intre în regiunea aflată în conflict de mai mulți ani, Donbas, situată estul Ucrainei. Invazia la scară largă a început trei zile mai târziu.

La mijlocul lunii martie, oficialii americani au declarat că Rusia a cerut Chinei ajutor militar și economic după invadarea Ucrainei. Forțele terestre ruse s-au descurcat prost în luptele și înfruntările împotriva armatei ucrainene, iar Putin a decis să retragă unitățile din jurul Kievului și din alte orașe mari și să se concentreze pe ocuparea întregii regiuni Donbas. Oficialii americani spun că nu au detectat niciun ajutor militar sau economic trimis din China în Rusia.

De asemenea, China nu a intervenit pentru a ajuta Rusia să evite sancțiunile sau să reducă impactul acestor măsuri, spun oficialii americani.

Oficialii chinezi și ruși și-au întărit legăturile militare în ultimii ani, iar cele două națiuni s-au apropiat în parte pe fondul legăturii extrem de personale dintre Xi și Putin. Ambii sunt autocrați ostili față de Statele Unite și urmăresc să slăbească puterea americană.

China a cumpărat arme mai avansate de la Rusia, iar cele două națiuni au efectuat recent un număr tot mai mare de exerciții militare comune. În octombrie anul trecut, cele două țări au organizat exerciții navale comune în largul Orientului Îndepărtat al Rusiei. În ianuarie, cei doi s-au alăturat Iranului pentru același tip de exerciții în nordul Oceanului Indian.

Statele Unite au monitorizat modernizarea rapidă a armatei Chinei și a diferitelor sale forțe. Invazia rusească asupra Ucrainei a provocat o temere în rândul unor oficiali americani și europeni cu privire la posibilitatea ca Beijingul să decidă să invadeze Taiwanul. Oficialii americani au discutat cu puterea de la Taipei cu privire la comandarea unor arme americane despre care se spune că ar oferi Taiwanului o șansă de luptă împotriva unei invazii maritime convenționale.

De asemenea, Biden a spus luni că Statele Unite vor apăra militar Taiwanul dacă China ar ataca insula democratică autonomă. Pe de altă parte, oficialii americani au venit ulterior cu noi precizări, spunând că administrația Biden nu-și schimbă în niciun fel politica de lungă durată de „ambiguitate strategică” în legătură cu Taiwan și China. Acea politică nescrisă, veche de zeci de ani, spune că Statele Unite nu se vor pronunța cu claritate dacă vor trimite forțe militare să apere Taiwanul împotriva Chinei, chiar dacă Legea relațiilor cu Taiwan din 1979 obligă Guvernul SUA să furnizeze arme de natură defensivă Taiwanului.

Armata sud-coreeană a declarat astăzi că a detectat pentru prima dată două bombardiere chineze H-6 care au intrat în zona de identificare a apărării aeriene a Coreei de Sud, în largul coastei de sud-vest a Peninsulei Coreene, la ora 7:56 a.m.

Acestor bombardiere li s-au alăturat apoi patru avioane rusești, inclusiv două avioane de luptă și două bombardiere Tu-95, în largul coastei de est a peninsulei, se arată în comunicat. Cele șase avioane au intrat acolo în zona sud-coreeană între orele 9:58 și 10:15, dar nu au pătruns în spațiul aerian teritorial al Coreei de Sud, au spus oficialii.

Exercițiul comun chinez și rus a continuat până marți după-amiază, când armata sud-coreeană a observat un grup de patru avioane militare chineze și două avioane de război rusești care patrulau împreună între insula sud-coreeană Jeju și insula sud-coreeană Kyushu, înainte de a se despărți.

În declarațiile sale de deschidere la întâlnirile de marți, Biden a vorbit despre modul în care îi spusese odată lui Xi că Statele Unite s-au angajat să mențină o prezență dominantă în Asia și oceanele din jur.

„Odată am fost întrebat de liderul Chinei de ce am continuat să vorbesc despre a fi o putere indo-pacifică”, a spus Biden.

„Și am spus: ‘Pentru că suntem. Împărtășim Pacificul – o întreagă parte a țării noastre’. Și am fost profund implicați cu voi toți de mult timp”, a continuat acesta. (sursa: New York Times)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare