Un nou protest a avut loc marți dimineața în fața Ambasadei Ungariei la București. Activiștii de mediu Greenpeace România și-au dorit să transmită premierului Victor Orban un mesaj clar: „Ajunge cu petrolul sângeros!”
Totul, în contextul în care Ungaria este una dintre ţările care se opun unui veto pentru achiziţia de petrol rusesc, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni pe care Comisia Europeană îl pregăteşte pentru Rusia. De aceea, proteste similare vor avea loc în această perioadă și în alte țări europene.
„Atacurile rusești asupra Ucrainei s-ar opri „într-o lună sau două” dacă aliații occidentali ar înceta să cumpere petrol și gaze rusești, a declarat fostul consilier economic șef al lui Putin, dr. Andrei Illarionov. Să renunțăm la petrolul rusesc înseamnă să nu finanțăm războiul lui Putin, să fim mai aproape de pace și de un viitor verde, sigur, pe termen lung, în aceste momente în care suntem afectați și de criza climatică.„, susțin activiștii Greenpeace România.
Protestatarii au afișat în fața Ambasadei Ungariei în România pancarte în limba română, engleză și maghiară, cu mesajul clar pentru premierul țării vecine de a renunța la achiziția de petrol rusesc, sancționând astfel măcelul din Ucraina. Elég a véres olajból!, Orbán, stop the bloody oil (Ajunge cu petrolul sângeros!) și Orbán, STOP petrol ACUM! sunt doar câteva dintre mesajele activiștilor de mediu.
Mesajul este transmis de activiștii de mediu Greenpeace în mai multe țări din Europa.
Guvernul Ungariei refuză să facă eforturi pentru a-și reduce dependența de petrolul Rusiei și îngreunează eforturile celorlalte țări europene de a sancționa dur Federația Rusă, pentru că un embargo asupra petrolului ar putea duce la încetarea agresiunii din Ucraina.
Organizația de mediu Greenpeace susține că „renunțarea la petrolul rusesc este singura opțiune viabilă și absolut necesară, atât pentru a înceta războiul, cât și pentru a proteja clima și mediul înconjurător. Chiar dacă alegerile au fost câștigate și cu promisiunea lui Orbán că prețurile la energie vor rămâne mici, alinierea cu politicile europene privind investițiile în energie verde și nu în combustibili fosili care alimentează atât criza climatică, cât și războiul, este absolut necesară.”
Sursă foto: Greenpeace România