marți, aprilie 16, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneChina escaladează tensiunile în zona Taiwanului, la o zi după exercițiile militare...

China escaladează tensiunile în zona Taiwanului, la o zi după exercițiile militare desfășurate alături de Rusia. Anunțul armatei Beijingului

Armata Chinei a anunțat miercuri organizarea unor exerciții de luptă în apele și spațiul aerian din jurul Taiwanului pentru a trimite un mesaj clar SUA după declarațiile președintelui american Joe Biden privind apărarea militară a statului insular în cazul unei invazii chineze.

Anunțul Chinei nu a oferit multe detalii, fiind chiar ambiguu, întrucât nu a transmis cu claritate dacă astfel de exerciții au avut loc recent sau urmează să se desfășoare. Dar anunțul a venit la o zi după ce China și Rusia au trimis bombardiere peste mările din nord-estul Asiei, fiind primul lor exercițiu militar comun de la declanșarea războiului la scară largă de către Kremlin împotriva Ucrainei.

CITIȚI ȘI: Alertă: China și Rusia au desfășurat primul exercițiu militar comun de la începutul războiului la scară largă al Kremlinului contra Ucrainei

China insistă că Taiwanul face parte din teritoriul său și nu poate exista ca națiune suverană. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei i-a determinat pe oficialii americani și taiwanezi să fie foarte conștienți de faptul că un autocrat poate ordona o invazie a unui teritoriu vecin în orice moment. În timpul unei vizite efectuate luni în Japonia, Biden a spus că Statele Unite au un „angajament” de a se implica militar pentru a apăra Taiwanul, dacă va fi atacat vreodată de China, fiind o poziționare fermă într-o perioadă de tensiuni în creștere.

China și-a sporit incursiunile în apropierea Taiwanului în ultimul an. Săptămâna trecută, în ziua în care Biden a sosit în Asia, China a trimis 14 avioane în zona de apărare aeriană a insulei. Sub conducerea lui Biden, Pentagonul a divulgat mai multe detalii despre navigațiile navelor de război americane prin strâmtoarea Taiwan. Unii analiști s-au îngrijorat că ar putea duce la un accident care ar putea declanșa conflicte.

Miercuri, China a descris organizarea de exerciții în apropierea Taiwanului ca pe un avertisment solemn în urma poziționării președintelui SUA, Joe Biden, în legătură cu apărarea statului insular.

„Este ipocrit și zadarnic ca Statele Unite să spună un lucru (privind existența politicii unei singure Chine – n.red.) și să facă altul în problema Taiwanului și să încurajeze și să sprijine frecvent forțele de ‘independență’ ale Taiwanului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al Chinei, colonelul superior Shi Yi.

Declarația privind presupusul exercițiu militar de astăzi descria un efort multidimensional care combina patrulele de „pregătire pentru luptă” cu „exerciții reale de luptă”. 

Ca răspuns, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Taiwan a spus că „situația actuală este normală”. Ministerul a spus că această evaluare s-a bazat pe eforturile de intelligence, supraveghere și recunoaștere ale armatei.

Oficialii chinezi și ruși și-au întărit legăturile militare în ultimii ani, iar cele două națiuni s-au apropiat inclusiv pe fondul conexiunii personale dintre liderul de la Beijing, Xi Jinping, și președintele Rusiei, Vladimir Putin. Putin a urmărit consolidarea legăturilor cu Xi Jinping, deoarece și-a propus să se opună dominației occidentale. (sursa: New York Times)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare