sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialUn "Loc de Visat" oferit copiilor din Bobâlna de doi tineri din...

Un „Loc de Visat” oferit copiilor din Bobâlna de doi tineri din Cluj. Saul și Loredana Pop continuă împreună pe drumul faptelor bune

Pe Loredana și Saul Pop i-am cunoscut mai bine în iarna anului trecut, cu prilejul campaniei Împlinim Dorințe, cei doi încurajând copiii cu probleme financiare din mai multe localități să trimită scrisori lui Moș Crăciun și să ceară orice le trece prin minte. Apoi ei făceau tot posibilul ca dorințe celor mici să fie împlinite. Tot atunci, Saul și Loredana ne-au vorbit pentru prima oară despre „Locul de Visat”, mai precis un proiect de-al lor prin care intenționau să construiască, cu ajutorul donațiilor, o bibliotecă școlară în localitatea Bobâlna. N-au trecut prea multe luni de atunci și visul lor s-a împlinit.

Faptele bune ale celor doi tineri care s-au cunoscut și s-au îndrăgostit la Facultatea de Jurnalism din cadrul universității Babeș Bolyai din Cluj n-au început, însă, anul trecut. În 2020 au strâns bani și au dus tablete pe vremea pandemiei în comunitățile în care statul încă nu ajunsese, iar în anii precedenți au dus sute de ghiozdane complet echipate în comunități vulnerabile.

În 2021 au lansat, prin intermediul asociației pe care au înființat-o (ARTVIITOR), o campanie de strângere de fonduri pentru realizarea unui „Loc de Visat”, practic o bibliotecă școlară care să ofere acces copiilor care nu au posibilitatea să-și achiziționeze cărți, la materiale pentru visare.

Astfel, cei doi au reușit să cumpere toată lista de cărți pe care și-au propus-o, constând atât în bibliografie școlară obligatorie, cât și cărți de tipul Harry Potter, educație financiară, istoria lumii, fenomene fizice, cărți despre oameni mari care au schimbat lumea, copii care au schimbat lumea și multe altele. Au fost achiziționate și jocuri de societate sau jocuri de cultură generală, astfel încât noua bibliotecă de la Bobâlna chiar să fie un spațiu dedicat visării și imaginației.

Cei doi tineri din Cluj au pornit la drum cu dorința de a alimenta speranțele copiilor că orice este posibil. Iar fiecare proiect pe ei îl fac vine la pachet cu exact acest mesaj: nimic nu e imposibil, totul e să știi exact ce își dorești. Și iată că acest mindset a funcționat perfect și pentru ei, astfel că fiecare proiect finalizat până acum demonstrează că nu e imposibil ca doi tineri să ofere un cadou unei întregi comunități.

Pentru mine e important și sunt bucuros că am reușit ca într-o lume în care de multe ori realitatea poate deveni foarte urâtă pentru copii și nu lasă loc de a visa la un viitor mai bun să construim un loc care să-i inspire și să le arate că mulți alții, care au plecat tot de jos au reușit să își schimbe întâi lumea lor și, în timp, chiar lumea mare. Să lase o amprentă. Nu vrem să le dăm doar partea frumoasă și motivațională, este important să știe că nu-i ușor, dar este și mai important să-i învățăm că pot să fie ce își doresc.”, a mărturisit Saul Pop pentru INVESTIGATORIA.

Toate cărțile din biblioteca școlară de la Bobâlna sunt noi, însă, pe termen lung, cei doi își propun să construiască un sediu în care să poată primi inclusiv donații constând în cărți vechi și noi. Dar în primă fază, cei doi și-au dorit ca volumele bibliotecii să fie noi, pentru că ei cred că „fiecare copil merită să vadă și el, să aibă, să răsfoiască, să experimenteze ce înseamnă o bibliotecă nouă, cu cărți noi, neîndoite, nemâzgâlite etc. Copiii de la sat nu merg la librării să vadă așa ceva. Le-am făcut noi una. În ultimul rând, pentru noi Art4Education a însemnat mereu voluntariat 100% și nu avem logistic cum să primim, să depozităm, să sortăm tot felul de donații. Am avut locații unde donatorii au adus cadourile de Crăciun, făcute fizic de ei pentru cele 2-3 săptămâni de organizare.”

Următorul vis al Loredanei și al lui Saul este acela de a construi un centru comunitar unde să poată organiza tabere pentru copiii din mediul rural și alte activități mai complexe. Vorbim, deci, despre un vis mare, care necesită multe finanțări. Cei doi vor încerca să acceseze fonduri europene pentru îndeplinirea lui, dar au nevoie de susținere publică și oricare dintre cititori poate contribui la munca celor doi tineri prin donații către ASOCIAȚIA ARTVIITOR, în contul bancar RO59BTRLRONCSOC631444101.

Pentru mine contează enorm ca un copil să aibă curaj și să știe că poate. Dar pentru asta trebuie să-i ajutăm și noi. Nu-mi place treaba aia cu „dacă vrei faci excelență oricum, în orice condiții”. Sunt realistă. Cred că sigur, motivația, munca joacă un rol tare important, dar și contextul este cheia. Trebuie să vrei, dar trebuie să ai și cu ce. Le-am lăsat acolo un mesaj în care le-am scris, din partea noastră și a comunității Art4Education, că ei pot să devină eroii vieților lor. Și sunt fericită, foarte fericită că au locul ăsta, contextul, unde să înceapă să facă asta. Vedem proiectul ăsta ca pe un cadou pentru comunitate.”, a declarat Loredana Bertișan-Pop pentru INVESTIGATORIA.

Despre costurile proiectului „Loc de Visat” ne-a vorbit tot Loredana, care susține că donațiile primite pentru realizarea lui sunt cu atât mai valoroase cu cât au fost făcute într-o perioadă realmente grea, cu un război la graniță și cu facturi din ce în ce mai mari pentru populație.

Ne-am propus să strângem 50 de mii de lei, calculând cât ne costă să achiziționăm câte 5 exemplare din fiecare volum plus elementele de decor ca locul să fie frumos. Am reușit să strângem jumătate, 25 de mii de lei, dar nu am văzut asta ca pe un eșec. A fost o iarnă tare grea, iar proiectul a fost lansat în plină criză a facturilor la energie. Apoi a venit războiul. Știm că aceste donații au fost cu atât mai speciale cu cât tuturor ne-a fost puțin mai greu să trecem de lunile acelea. Suntem tare recunoscători oamenilor care au crezut în proiect și care nu ne-au uitat.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare