joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialPARTENERI DE VIAȚĂ ȘI DE FAPTE BUNE - Doi tineri din Cluj...

PARTENERI DE VIAȚĂ ȘI DE FAPTE BUNE – Doi tineri din Cluj împlinesc dorințe de Crăciun pentru copii și le pregătesc un “loc de visat”

Loredana și Saul s-au cunoscut la Facultatea de Jurnalism. Întâlnirea a fost una de bun augur atât pentru ei, căci au găsit unul în celălalt partenerul ideal, cât și pentru sute de copii vulnerabili, de care cei doi au grijă în fiecare an, de Crăciun și nu numai.

Pe Saul Pop și Loredana Bertișan-Pop îi unește pasiunea pentru jurnalism. El s-a axat pe forța imaginilor și pe glasul universal al fotografiei, iar ea și-a luat în serios vocația de căutător al adevărului în interes public.  Ambii și-au dat seama că mai e ceva care îi unește: dorința de a ajuta copiii cu potențial, dar cu resurse materiale puține, pentru a se dezvolta armonios și a-și schimba destinele în acord cu aptitudinile lor.

Ideea a venit, însă, de la Saul, care, mergând pe teren pentru a realiza fotoreportaje, și-a dat seama că simplul fapt de a scrie despre nevoile altora nu ajută prea mult. Că e necesară și o implicare directă. Și atunci și-a pus fotografiile în joc și a realizat un vernisaj, în urma căruia s-au strâns bani pentru ajutorarea unei familii despre care relatase, ca jurnalist.

Apoi a apărut Loredana, care avea să-i devină parteneră de viață și de fapte bune. Iar proiectul a crescut în fiecare an, tot mai mult.

Dar să-i lăsăm pe ei să ne spună povestea.

Totul a început în urmă cu 7 ani, când, venit la facultatea de jurnalism și începând să lucrez pe teren, mi-am dat seama că ajung în foarte multe comunități defavorizate. Noi facem materiale, reportaje, publicăm, dar, practic, nimic nu se prea schimbă. Eu m-am întrebat atunci ce aș putea face cel mai bine și mi-am dat seama că atu-ul meu era pasiunea pentru fotografie. Atunci am strâns vreo douăsprezece fotografii și le-am inclus într-un vernisaj, am chemat niște oameni care puteau cânta live, ne-am întâlnit într-un local și, practic, două zile am avut o expoziție cu vânzare, ca mai apoi, cu banii, să ne întoarcem la o familie la care fusesem eu să fac un fotoreportaj și să le ducem câteva lucruri frumoase de Crăciun, să încurajăm astfel pe cele două fetițe ale familiei, care învățau foarte bine, să continue să învețe, chiar dacă nu prea aveau condiții. Proiectul a evoluat, după ce m-am întâlnit cu cea care urma să-mi devină soție, și ne-am gândit că putem face și mai mult. Așa a venit ideea cu ghiozdanele. ”, își amintește Saul Pop pentru INVESTIGATORIA.

Foto de: Saul Pop

Colaborarea cu Loredana a făcut ca proiectul să capete și mai multă amploare și să se dezvolte pe mai multe linii: donații de Crăciun, construirea unui centru pentru copii și acum, a unei biblioteci, pe care cei doi l-au numit foarte plastic: “Loc de visat”.

Loredana e și acum surprinsă de modul în care oamenii s-au alăturat proiectului lor și de generozitatea pe care au cunoscut-o pe măsură ce încercau să dezvolte ART4Educațion. Iar acum se va trece la următorul pas: constituirea unei asociații al cărei scop este acela de a oferi șanse și burse pentru copiii cu potențial, dar născuți în medii defavorizate.

Practic, în anul următor vernisajului, am decis să facem o campanie frumoasă, să strângem niște ghiozdane complet echipate pentru vreo douăzeci de copii. Aveam o listă, pe care o întocmisem și cu sprijinul profesorilor de la facultate, și am zis să încercăm să ajutăm acei copii cu ajutorul unor donatori. La momentul acela nu ne știa nimeni, nu demonstrasem nimic, dar au dat oamenii share, nu știu cum s-a întâmplat, ideea a fost că cele 20 de bilețele făcute foarte rudimentar la momentul acela, cu prenumele copiilor și cu vârsta s-au luat în, nu știu, 10 minute. Și lumea ne tot scria că e interesată să ajute în continuare și, când am văzut asta, am zis  să identificăm și alte comunități. Iar campania respectivă s-a încheiat cu 164 de ghiozdane complet echipate donate copiilor vulnerabili.”, ne-a mărturisit Loredana Bertișan-Pop.

În acest moment, cei doi au acțiuni în Bistrița Năsăud, Maramureș, Cluj și Satu Mare, unde duc daruri copiilor, ca niște ajutoare de nădejde ale lui Moș Crăciun. Povestea e și mai frumoasă, pentru că ei se întorc anual la beneficiari, țin legătura cu ei, îi sprijină și le urmăresc evoluția, astfel încât șansele să nu le fie refuzate.

Vrem să identificăm copii cu mare poțențial, care vor foarte mult să învețe. Toată acțiunea asta de Crăciun se numește Împlinim Dorințe. Practic, copiii sunt încurajați să îi scrie Moșului o scrisoare și să îi ceară exact orice le trece prin minte. Chiar dacă vorbim de copii din mediul rural, care au nevoi dintre cele mai elementare, apar pe listă și lucruri foarte distractive, cum ar fi o undiță, o șurubelniță și atunci, de Crăciun, noi îndeplinim dorințe și încercăm să îndeplinim atât nevoile primare, dar să și dăm cumva în mintea copiilor și, dacă copilul cere Moșului o undiță, facem tot ce putem să îi oferim acea undiță. Practic, primim scrisorile trimise lui Moș Crăciun, le postăm pe pagina de facebook și de acolo comunitatea de donatori acționează, fiecare alege câte o scrisoare și regula nescrisă e că măcar două lucruri de pe lista aceea trebuie să fie în cadoul copilului. De cele mai multe ori, în pachete găsim mult mai multe lucruri decât au cerut copiii, mult mai frumoase, chestie care ne bucură foarte mult.”, punctează Saul.

Foto de: Saul Pop

În aceste zile, cei doi sunt “pe ulițe”, așa cum le place să spună și fac daruri celor mici. Și nu sunt singuri în demersul lor. De ceva vreme li s-a alăturat o altă colegă de la facultate, Laura Rednic, care a început prin a-i ajuta cu videoclipurile de campanie, dar care acum muncește la fel de mult ca și ei, cumpărând cadouri, ducându-le acolo unde e nevoie de ele. Pentru că sunt copii pentru care un cadou de Crăciun nu e ceva banal, uneori el poate echivala cu recâștigarea încrederii în sine și păstrarea speranței în orice condiții.

Iar acum, cei doi strâng bani pentru o bibliotecă, pe care au botezat-o „Loc de visat”. Vorbim, de fapt, despre o bibliotecă școlară în localitatea Bobâlna.

Art4Education își propune să adune 50 de mii de lei cu care să realizeze proiectul „Loc de visat”, iar organizația nu impune o donație minimă. „Noi mereu am făcut lucrurile transparent și cu ajutorul oamenilor. Mână de la mână educația merge mai departe, de asta nu am impus nici acum o donație minimă. De data asta cerem ajutorul pentru donații în bani deoarece vrem să facem proiectul de la zero fix așa cum trebuie, cu colecții de cărți noi și achiziționate după o listă prestabilită. Transparența ne definește și după ce vom cumpăra cărțile vom publica fotografiile cu ele, dar și cu facturile”, a spus Loredana.

Noi încercăm de Crăciun să facem două acțiuni în paralel: una e cea cu scrisorile, dar scrisorile se iau repede. Și atunci, tot timpul mai facem o campanie în plus, de obicei încercăm să ne axăm pe educație. Anul trecut am strâns bani pentru tablete, adică am dus tablete în comunitățile în care statul încă nu ajunsese, iar anul acesta am lansat campania de strângere de fonduri pentru o bibliotecă școlară nouă pe care vrem s-o facem în Bobâlna. Vrem să strângem 50.000 de lei, ca să cumpărăm cărți din lectura obligatorie școlară, dar și altele. Visul nostru acum e reușim asta până pe 20 ianuarie, după care sperăm chiar să facem concret această bibliotecă.“, a mai specificat Loredana pentru INVESTIGATORIA.

Cei care doresc să ajute la concretizarea Locului pentru Visat pot face donații până pe 20 ianuarie 2022 în contul RO39BTRLRONCRT0274562402 (titular Bertișan Loredana) sau pe BT Pay și Revolut la numărul de telefon 0749601657.

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare