sâmbătă, decembrie 14, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneScăderea prețurilor la combustibili: un semn al furtunii în 2023?

Scăderea prețurilor la combustibili: un semn al furtunii în 2023?

Prețurile combustibililor scad, punând un zâmbet pe fețele șoferilor. Poate pentru că în China, marele consumator, economia merge în jos. Economia UE e slăbită și ea, consumatorii și-au ajustat obiceiurile răspunzând prețurilor gigantice de la pompă și exploziei în prețul energiei electrice. USA își scoate singură petrol și cumpără mai puțin internațional. Tensiunile geopolitice joacă și ele un rol. Consumatorii profită. Dar este această scădere, aparent bună, doar un semn al furtunii economice ce va să vină în 2023?

Introducerea unei limite superioare pentru petrolul rusesc, începând cu 5 Decembrie, la $60/baril ar putea schimba și ea lucrurile, deși e devreme de estimat. Țări precum Polonia, Lituania si Estonia au insistat pentru prețuri de $30/baril, considerându-le suficiente pentru ruși care au un cost de extracție de $20/baril.

OPEC, incluzând Rusia, se întâlnește pe 4 Decembrie să decidă dacă vor tăia producția cu 2 milioane de barili/zi. Aceasta ar fi o repetiție a tăierii din luna Octombrie, când OPEC a redus producția în ciuda opoziției americane, umilindu-l pe Joe Biden chiar înaintea alegerilor.

De ce au hotărât aceste state să antagonizeze vulturul american într-un moment sensibil? Un gest narcisist, plată pentru politicile verzi. Sau poate există rațiuni mai serioase economice care nu sunt evidente pentru omul de rând și nici discutate public, pentru a nu genera panică sau profeții care se auto-împlinesc.

Cu siguranță marii producători de petrol au accesul la prognoze economice care nu sunt destinate publicului larg. Se așteaptă țarile OPEC la o scădere abruptă a cererii în continuare? De asta taie producția? Daca nu s-ar aștepta la o scădere a cererii, gestul lor ar scumpi iar petrolul, care ar împinge lumea in recesiune, rânindu-i tot pe ei într-un cerc vicios (creștere preț petrol>recesiune>scădere cerere și înlocuire petrol cu energie verde).

Este aceasta atitudine regăsită și în alte zone ale pieței? In Noiembrie, la CNN, Jeff Bezos, creatorul Amazon, recomanda americanilor să evite cumpărăturile mari în perioada aceasta: „Dacă ești o persoană fizică și te gândești să cumperi un televizor cu ecran mare, ia-o mai ușor, păstrează banii și vezi ce se întâmplă. Același lucru cu un frigider, o mașină nouă, orice altceva." Similar el recomanda firmelor mici sa amâne investițiile în echipamente și să își crească rezervele de cash. Sa notăm ca acest sfat nu ajută Amazon, dimpotrivă.
Jeff Bezos nu e singurul care are rețineri privind 2023. Multe companii de tehnologie mari, care de obicei au informații privilegiate despre bugetele de dezvoltare din domenii multiple unde oferă servicii, au concediat recent un număr foarte mare de angajați. Asta sugerează că multe proiecte sunt oprite și că altele nu mai vin pe țeavă.
FirmaConcedieri in toamna 2022
Meta11000
Twitter3700
Lyft700
Stripe1100
Coinbase1100
Shopify1000
Netflix450
Microsoft1000
Snap1000
Tesla500
 
Fig 2. Concedieri in IT

Inflația a început să scadă, dar asta e datorită efectului de bază, după cum explicam în octombrie (vezi mai multe aici: https://investigatoria.ro/2022/10/28/inflatia-va-incepe-sa-scada-din-octombrie/).

E o economie ciudată, pe care analiștii n-au mai văzut-o în ultimele decade. Consumatorii, epuizați de Covid si efuziunea de după, își schimbă atitudinea. Oare chiar e nevoie să cumpăr mașina asta cu 30% mai scumpă ca anul trecut? Să îmi schimb frigiderul? Dacă cresc prețurile în continuare?

Mulți pun bani deoparte, daca nu pentru alte motive cel puțin pentru a fi siguri că pot plăti căldura la iarnă, după ce prețurile gigantice la electricitate i-au surprins pe mulți astă vară. Consumatorii fac alegeri mai deliberate, prudente, își fac rezerve de risc. Să vă spun un secret? Nu guvernul face economia, nu bogații, ci omul de rând.

Sorin Rizeanu
Sorin Rizeanu
Doctor în Finanțe Internaționale, profesor la Universitatea din Victoria, Columbia Britanică, investitor activ pe bursa americană și canadiană, consultant și antreprenor, Sorin scrie pentru Investigatoria pe teme de finanțe, economie, business si politică.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Cel putin pentru USA nu cred ca vine recesiunea. Fed se gandeste sa aiba o crerestere mai mica a dobanzii in Dec iar in Ian sa nu o mai mareasca deloc. Fondurile de investitii au inceput sa cumpere actiuni si bursa e in crestere. Asta e semn de anticipare daca bursa(SP500) e in crestere. China isi revine dupa covid si pretul petrolului cs creste..Doar Europa va suferi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare