vineri, mai 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCoaliția de guvernare introduce "taxa pe soare". USR cere refacerea Ordonanței

Coaliția de guvernare introduce „taxa pe soare”. USR cere refacerea Ordonanței

Guvernul PSD-PNL a emis în seara de dinaintea vacanței de Ziua Națională o ordonanță de urgență care inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare. Sunt vizate de această taxă oamenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, care produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă.

Cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.

România este un stat european care dorește să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim și o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD și PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul și piața captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu prețul sacrificării producției de energie în plină criză energetică. Guvernul de securiști socialiști atinge noi culmi ale proastei guvernări”, spune Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

USR cere stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanțe de urgență care pune în pericol toate țintele de investiții în energie regenerabilă, în ideea că statul ar trebui să încurajeze cetățenii și firmele să devină prosumatori și să elimine birocrația în domeniu.

În ultimii ani, 23.785 de prosumatori au ridicat instalații cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiție în energie din România din ultimii ani și a fost făcută de mulți cetățeni și companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare).

În schimb, Ministerul Energiei nu este în stare să folosească banii europeni din două surse de finanțare importante:

a) 500 de milioane de euro din PNRR (negociate de USR) pentru panouri fotovoltaice
 
b) 1,4 miliarde de euro are România din Fondul de Modernizare al UE.

Toate detaliile despre această taxă pe soare introdusă prin OUG, noaptea ca hoții, înainte de vacanță, și propunerile alternative ale USR se găsesc într-un material elaborat de Departamentul de Politici Publice al USR – https://bit.ly/ProsumatoriDppUSR

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img
spot_img

Articole Populare