vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneÎn sfârșit: Iranul a fost exclus din Comisia ONU pentru Statutul Femeilor....

În sfârșit: Iranul a fost exclus din Comisia ONU pentru Statutul Femeilor. Lista țărilor care au făcut scut în jurul regimului de la Teheran

Iranul a fost în sfârșit exclus din Comisia Națiunilor Unite pentru Statutul Femeilor. Decizia a fost luată miercuri cu 29 de voturi "pentru".

Aproximativ 16 țări s-au abținut de la vot. Cele opt țări care au votat împotriva deciziei au fost Bolivia, China, Kazahstan, Nicaragua, Nigeria, Oman, Rusia și Zimbabwe.

DETALII DE BACKGROUND: Apartenența Iranului la Comisia ONU pentru Statutul Femeilor stârnește din ce în ce mai multă indignare: „E ca și cum ai face un piroman șeful pompierilor din oraș”

Decizia a venit în timp ce iranienii continuă să protesteze împotriva regimului de la Teheran, manifestațiile desfășurându-se de 12 săptămâni. Protestele au izbucnit după uciderea în luna septembrie a Mahsei Amini de către „poliția morală”, dar de atunci s-au extins și au vizat mai multe aspecte decât cele referitoare la hijab, mulți protestatari cerând inclusiv schimbarea regimului. În legătură cu hijabul, amintim că Mahsa Amini fusese arestată întrucât l-ar fi purtat într-un mod necorespunzător cu normele fundamentaliștilor islamici.

Unul dintre sloganurile centrale ale protestelor în desfășurare este „femei, viață, libertate”.

Un reprezentant iranian la Națiunile Unite a declarat că Republica Islamică „respinge categoric” decizia, descriind acuzațiile formulate împotriva Iranului privind încălcarea drepturilor femeilor drept „fără temei și fabricate”.

Reprezentantul Iranului a susținut că SUA „subminează” principiile Cartei ONU și atacă principiile de bază ale democrației.

De asemenea, reprezentantul iranian a invocat rasismul din SUA și din alte țări occidentale și a acuzat totodată Israelul atât că a comis apartheid împotriva palestinienilor, cât și că desfășoară acțiuni represive asupra femeilor palestiniene.

Înainte de vot, ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat: „Nu este un secret pentru nimeni că putregaiul otrăvitor al partizanatului și ipocriziei s-a infiltrat în rădăcinile acestei instituții. Falimentul moral din aceste săli nu încetează să-mi provace consternare. Cu toate acestea, astăzi, suntem aici pentru a aborda unul dintre cele mai josnice aspecte ale distorsiunii instituționalizate a ONU. Mă refer la faptul că cel mai rău agresor din lume în cazul drepturilor femeilor poate ocupa o poziție de conducere în ceea ce privește drepturile femeilor aici la ONU. Astăzi avem ocazia să îndreptăm această greșeală rușinoasă”.

Erdan a adăugat că Iranul „reprezintă întruchiparea răului, la fel cum regimul nazist al lui Hitler a reprezentat întruchiparea răului”.

„Nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la această rezoluție și nu ar trebui să se vorbească despre considerente diplomatice sau pragmatice. Rezoluția de astăzi este un pas mic, dar important. Totuși pasul cu adevărat crucial e să anunțăm imediat că nu va exista niciun acord nuclear cu un stat necinstit precum Iranul. Natura distructivă a acestui regim nu poate fi schimbată și oricine alege să semneze un astfel de acord astăzi, după tot ce știm, cu Iranul va ajuta doar la deschiderea drumului Iranului către o armă de distrugere în masă”.

Prim-ministrul israelian Yair Lapid a salutat decizia de a înlătura Iranul din comisie, declarând că „uciderea Mahsei Amini și încălcările flagrante ale drepturilor femeilor în Iran îl descalifică de la a fi membru al comitetului care se ocupă de drepturile femeilor”.

„Votul de astăzi este o dovadă cu privire la comunitatea internațională că începe să înțeleagă din ce în ce mai mult natura periculoasă a regimului iranian, care pune în pericol stabilitatea regională și globală prin răspândirea terorismului, străduindu-se să obțină arme nucleare în timp ce își oprimă cetățenii și le neagă drepturile fundamentale”, a adăugat Lapid.

„Este timpul ca la nivel internațional să fie trimis un mesaj clar acestui regim criminal”, a mai zis acesta. (sursa: The Jerusalem Post)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare