miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE: trecute cu vederea

PUNCTE-CHEIE: trecute cu vederea

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit în scădere estimarea ratei inflaţiei pentru finalul acestui an, Guvernul a aprobat OUG privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru controlul cheltuielilor publice, iar în business o companie a anunțat demararea lucrărilor de construcție pentru prima fabrică care va produce anvelope cu emisii zero de CO2. Ce s-a întâmplat în economia românească în săptămâna 8-12 mai, mai jos.

Săptămâna trecută, toate privirile au fost fixate pe marile companii care și-au anunțat performanța financiară înregistrată în 2022, însă unele vești (la fel de importante) au fost trecute cu vederea.

Guvernul  a aprobat Ordonanța de Urgență privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru controlul cheltuielilor publice. Printre cele mai importante măsuri se regăsesc obligaţia de a reduce cu 10% cheltuielile cu bunurile şi serviciile aprobate anul acesta, cu excepţia cheltuielilor din domeniul sănătăţii şi cel al educaţiei, precum și suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiil şi autorităţile publice, cu excepţia posturilor unice, până la data de 31 decembrie 2023, dar şi reducerea cu 50% a numărului de posturi aferente cabinetelor constituite la nivelul funcţiilor de demnitate publică din cadrul administraţiei publice centrale.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit în scădere estimarea ratei inflaţiei pentru finalul acestui an, la 7,4%, de la 8%. “Reducerea mai amplă a cotaţiilor internaţionale pentru petrol ca şi pentru bunurile energetice decât s-a anticipat anterior a impus o corecţie descendentă, vizibilă în special pentru inflaţia de la sfârşitul anului 2023. Astfel, estimarea creşterii preţurilor de consum în decembrie 2023 faţă de decembrie 2022 s-a redus cu 0,6 puncte procentuale, de la 8,0% la 7,4% (modificarea mediei anuale este nesemnificativă, de 0,1 puncte procentuale). În perspectivă, prognozele se menţin, excepţie făcând anul 2024 unde apar influenţele statistice din corecţiile rezultate pentru anul curent”, se arată în Prognoza pe termen mediu 2023-2026, varianta de primavară.

Din business-ul românesc

Compania ucraineană Biosphere, producător şi distribuitor de bunuri de uz casnic, igienă şi produse de uz profesional pentru segmentul away-from-home, a achiziţionat fabrica Alufix, specializată în producţia de folii de aluminiu, hârtie de copt, pungi şi alte produse de bucătărie şi catering. „Prin această achiziţie, Biosphere îşi consolidează poziţia pe piaţa globală, extinzându-şi producţia în România. Compania este înfiinţată în anul 1997, iar produsele acesteia sunt vândute azi în peste 20 de ţări din întreaga lume, mărcile ‘FrekenBok’ şi ‘Smile’ fiind lideri ai segmentelor lor”, arată G4Media

Jucătorul din e-commerce EvoMag, controlat de antreprenorul român Mihai Pătrașcu, a preluat un pachet de acțiuni de 58,8355% în cadrul Elefant Online, devenind acționar majoritar. Valoarea și structura tranzacției nu sunt publice. 

Compania japoneză Tamura Corporation va construi o fabrică de producţie Feteşti-Gară, Ialomiţa, unde va produce încărcătoare de baterii pentru sculele electrice în cadrul Diviziei de Componente Electronice. Potrivit ZF, investiţia totală se va ridica la aproximativ 21 de milioane de euro, o parte fiind acoperită printr-un ajutor de stat. În fabrică vor lucra 300 de persoane. În paralel, compania japoneză Okamoto Optics, producător și furnizor de componente optice de mari dimensiuni pentru lasere, este implicată în dezvoltarea centrului de oglinzi de mare putere în județul Ilfov.

Producătorul finlandez de anve­lope Nokian Tyres, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa globală, a demarat joi lucrările unei noi fabrici de anvelope la Oradea. Este una dintre cele mai mari investiții de producție din ultimii ani. Noua fabrică de la Oradea, anunțată a fi prima care va produce anvelope cu emisii zero de CO2, reprezintă una dintre cele mai importante investiții din ultimii ani în România.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare