marți, martie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneTur de weekend prin Europa pentru obținerea de sprijin militar înaintea contraofensivei...

Tur de weekend prin Europa pentru obținerea de sprijin militar înaintea contraofensivei ucrainene. Zelenski: “Putem face ca înfrângerea Rusiei să fie ireversibilă”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a făcut un tur prin Europa cu intenția de a obține sprijin financiar și militar înaintea contraofensivei ucrainene. Așa a ajuns Zelenski în Germania pentru prima dată după invadarea Ucrainei de către Rusia, unde pare să fi obținut un sprijin militar considerabil, care, susține acesta, ar putea face ca înfrângerea Rusiei să fie posibilă în acest an și, mai ales, “ireversibilă”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a declarat duminică optimismul cu privire la situația țării sale în războiul aflat în plină desfășurare. În urma unor întâlniri oficiale cu mai mulți aliați europeni, acesta a reușit să puncteze niște obiective importante, printre care se numără și prima vizită în Germania de după declanșarea conflictului militar.

Potrivit Reuters, Zelenski s-a întâlnit cu cu oficiali italieni și cu Papa Francisc la Roma sâmbătă, iar duminică avea progamată la Paris și o întâlnire cu președintele francez Emmanuel Macron.

Acum este momentul să stabilim sfârșitul războiului deja anul acesta, putem face ca înfrângerea agresorului să fie ireversibilă deja anul acesta”, a spus Zelenskiy în timpul unei conferințe de presă comune la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz, citat de Reuters.

La rândul său, cancelarul a subliniat angajamentul Germaniei de a continua să sprijine Ucraina atâta timp cât va fi necesar. Această atitudine a liniștit cumva speculațiile, căci, așa cum știm, Germania, care este cea mai mare economie a Europei, a fost criticată la începutul războiului pentru ceea ce unii au numit un răspuns ezitant, dar de-a lungul lunilor de conflict militar a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de asistență financiară și militară ai Ucrainei.

Guvernul german a anunțat sâmbătă un pachet de ajutor militar de 2,7 miliarde de euro (3 miliarde de dolari) pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest fel de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Un aspect interesant este acela că Zelenski a spus că în acest moment Ucraina este pregătită sp discute inclusiv inițiative de pace, însă acestea ar trebui să se situeze între parametrii planului ucrainean de pace.

Războiul are loc pe teritoriul țării noastre și deci orice plan de pace se va baza pe propunerile Ucrainei” – a mai spus președintele ucrainean la Berlin.

Kievul a exclus ideea oricăror concesii teritoriale către Rusia și a spus că își dorește înapoi fiecare centimetru de pământ.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 și de anul trecut a pretins că a anexat alte regiuni ucrainene, pe care Moscova le numește acum “pământ rusesc”.

Rusia nu va dicta termenii păcii, a subliniat și cancelarul german în cadrul întânirii cu Zelenski și a reafirmat că pacea va trebui instituită în acord cu dezideratele ucrainene.

Vizita lui Zelenski a avut loc în momentul în care Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că doi dintre comandanții săi militari au fost uciși în estul Ucrainei, iar Kievul face eforturi serioase pentru a spulbera apărarea rusă în orașul Bahmut, unul dintre centrele luptelor sângeroase din ultimele luni.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare