În 2022, o suprafață din Pădurea tropicală mai mare decât Elveția sau Olanda a fost distrusă, în mare parte pentru agricultură și pentru creșterea vitelor. Potrivit unei analize publicate marți, peste 41.000 de kilometri pătrați din Pădurea tropicală au fost distruși, transformând 2022 în al patrulea cel mai devastator an pentru păduri din ultimele două decenii.
Datele devin îngrijorătoare dacă echivalăm cu mărimea unui teren de fotbal, distrus la fiecare cinci secunde, zi și noapte, și cu 10% mai intens decât în anul precedent, arată France24.
Experții se tem că schimbările climatice, alături de defrișările masive, ar putea accelera tranziția bazinului amazonian de la pădure tropicală la savană, ceea ce ar putea perturba condițiile climatice nu doar în America de Sud, ci și în întreaga lume. Aproximativ 90 de miliarde de tone de CO2 sunt stocate în pădurile din bazinul Amazonului, ceea ce reprezintă dublul emisiilor anuale la nivel mondial.
Brazilia a fost responsabilă pentru 43% din defrișări, iar Republica Democrată Congo și Bolivia pentru aproximativ 13% și, respectiv, 9%. Alte țări care completează clasamentul privind distrugerea pădurilor la nivel mondial sunt Peru (3,9%), Columbia (3,1), Laos (2,3), Camerun (1,9), Papua Noua Guinee (1,8) și Malaezia (1,7). Restul statelor, combinate, sunt responsabile pentru puțin sub 15% din defrișări în 2022.