duminică, mai 5, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneO suprafață de peste 41.000 de km² din pădurea tropicală a fost...

O suprafață de peste 41.000 de km² din pădurea tropicală a fost distrusă în 2022

În 2022, o suprafață din Pădurea tropicală mai mare decât Elveția sau Olanda a fost distrusă, în mare parte pentru agricultură și pentru creșterea vitelor. Potrivit unei analize publicate marți, peste 41.000 de kilometri pătrați din Pădurea tropicală au fost distruși, transformând 2022 în al patrulea cel mai devastator an pentru păduri din ultimele două decenii.

Defrișări în 2022 în cele mai împădurite țări din lume © Valentin RAKOVSKY / AFP

Datele devin îngrijorătoare dacă echivalăm cu mărimea unui teren de fotbal, distrus la fiecare cinci secunde, zi și noapte, și cu 10% mai intens decât în anul precedent, arată France24.

Experții se tem că schimbările climatice, alături de defrișările masive, ar putea accelera tranziția bazinului amazonian de la pădure tropicală la savană, ceea ce ar putea perturba condițiile climatice nu doar în America de Sud, ci și în întreaga lume. Aproximativ 90 de miliarde de tone de CO2 sunt stocate în pădurile din bazinul Amazonului, ceea ce reprezintă dublul emisiilor anuale la nivel mondial.

Brazilia a fost responsabilă pentru 43% din defrișări, iar Republica Democrată Congo și Bolivia pentru aproximativ 13% și, respectiv, 9%. Alte țări care completează clasamentul privind distrugerea pădurilor la nivel mondial sunt Peru (3,9%), Columbia (3,1), Laos (2,3), Camerun (1,9), Papua Noua Guinee (1,8) și Malaezia (1,7). Restul statelor, combinate, sunt responsabile pentru puțin sub 15% din defrișări în 2022.

Principalele cauze ale defrișărilor © Sabrina BLANCHARD / AFP/File
Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare