vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneA fost semnat contractul pentru finalizarea primei instalații de detritiere din Europa,...

A fost semnat contractul pentru finalizarea primei instalații de detritiere din Europa, la Cernavodă

Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au semnat marți contractul de inginerie, procurare și construcție în vederea finalizării primei instalații de detritiere (eliminare a tritiului) din Europa, la CNE Cernavodă.

Instalația de îndepărtare a tritiului utilizează o tehnologie românească dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea, fiind a treia din lume și prima din Europa. 

Potrivit Nuclearelectrica, proiectul conferă României posibilitatea de „a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune„, precum și de a-și dezvolta lanțul de furnizori și de a deveni un centru de dezvoltare și export al tehnologiei de detritiere. Durata de finalizare a proiectului este estimată la 50 de luni.

Tritiul, un izotop al hidrogenului, este produs în principal în reactoarele cu apă – noua instalație va elimina tritiul din apa grea a reactoarelor CANDU și din instalațiile de la centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă, tritiul rezultat fiind utilizat ulterior pentru viitoarele reactoare de fuziune. “Va fi prima sursă europeană de combustibil, folosind o tehnologie românească, în parteneriat cu Coreea. Centralele de fuziune vor folosi izotopi de hidrogen, deuteriu și tritiu, pentru a alimenta reacția de fuziune și vor transforma energia eliberată în electricitate„, arată reprezentanții Nuclearelectrica, printr-un comunicat de presă

Instalația de detritiere de la Cernavodă va include mai multe domenii de înaltă tehnologie, precum separarea izotopică în fază lichidă, distilare criogenică și operare în vid înalt.

„(…) Ne propunem ca până în 2031 să livrăm nu doar 66% din energia curată a României, ci și proiecte inovatoare și eficiente care să sprijine dezvoltarea industriei nucleare locale cu multiple beneficii socio-economice. Acesta este un moment excelent pentru a valorifica expertiza românească pentru un viitor energetic sigur și pentru a împărtăși cunoștințele noastre companiilor și țărilor care împărtășesc aceeași viziune”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General al Nuclearelectrica.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare