„Planul Simion pentru România”, așa cum apare pe afișe, are trei direcții: locuințe la prețuri accesibile, tăierea dobânzilor la creditele imobiliare și reducerea taxelor din salariu, adică trei dintre cele mai presante problemele ale electoratului. Să le luăm pe rând:
„Ești proprietar! Ia-ți și tu casa ta! Case la doar 35.000 Euro pentru români” – România era, în 2022, pe primul loc în Uniunea Europeană privind procentul de proprietari de locuinţe, respectiv 94,8% din populaţie. Deținem, ca români, o cultură aparte privind acest subiect, căci a cumpăra o casă sau un apartament este privit drept un pas natural în viața de adult. Nu poți trăi în chirie toată viața, se zice, trebuie să ai ceva al tău și mai bine plătești rata decât chiria. Așa că „Planul Simion” vine cu o „soluție”. În campanie electorală, explorarea acestei teme venea, oricum, de la sine, căci tot discursul AUR este format din mesaje populiste. Sper, totuși, că nu se așteaptă cineva ca președintele României (indiferent de cine va câștiga alegerile) să construiască, să vândă sau să găsească apartamente. Mai ales în limita de 35.000 de euro.
„Ești liber! Ajungi și tu liber financiar! Tăiem toate dobânzile băncilor la creditul tău!” – Aici introduc textul economistului Bogdan Glăvan, profesor universitar al Universității Româno-Americane, care a fost și consilierul fostului premier Ludovic Orban, postat pe pagina sa de Facebook: „Unii oameni vor vota, totuși, cu Simion, din diverse motive, unul dintre ele fiind chiar acela că ei cred că este posibil ca Simion să taie dobânzile. Ei sunt păcăliți de Simion. Pentru a se deștepta, este nevoie să se educe. Să înțeleagă că tăierea dobânzilor înseamnă, aparent, un beneficiu pentru cei care se împrumută (se grăbesc să consume), însă reprezintă o barieră pentru cei care economisesc (deponenți etc.) În consecință, tăierea dobânzilor creează un „război” între oameni, reduce acumularea de capital, reduce nivelul capitalului disponibil la nivel societal, reduce finanțarea investițiilor, implicit reduce nivelul de trai viitor”.
Simion a răspuns acestei postări printr-un comentariu: „Bineînțeles, nu vorbim despre toate dobânzile ci despre creditele imobiliare unde băncile fac efectiv ce vor cu românii și cresc artificial unii indicatori. Dar probabil fiind din tabere politice opuse nici apartamente la 35 000 euro nu crezi că nu pot fi construite”.
„Ești respectat! Nu mai trăiești de azi pe mâine. Tăiem fără milă din taxele statului pe salariul tău!” – un alt mesaj populist, o altă temă exploatată la maxim de AUR, care promite acum că va reduce taxele obligatorii: impozit pe venit, contribuții pentru sănătate și pensie. De altfel, încă din discursul de lansare a candidaturii, Simion anunța că va reduce „taxarea muncii şi aparatul birocratic inutil”.
Profitând de conflictul privind fixarea alegerilor, precum și de faptul că niciun partid semnificativ din România nu și-a anunțat candidatul pentru prezidențiale, AUR și-a început campania.

