vineri, mai 23, 2025

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCând legea tace, extremismul face. IICCMER solicită parchetelor să comunice în ce...

Când legea tace, extremismul face. IICCMER solicită parchetelor să comunice în ce stadiu au ajuns cu dosarele în care sunt reclamați Lulea și Șoșoacă

Deși există legi clare care pedepsesc înființarea de organizații cu caracter fascist și promovarea cultului persoanelor vinovate de crime împotriva umanității, extremismul s-a putut dezvolta în România pentru că legile existente nu s-au pus în aplicare. Și astfel am putut vedea în direct și în reluare apologia regimurilor responsabile de asasinate, de crime împotriva umanității, de anulare a ființei umane.

Culmea e că aceste comportamente deviante au fost semnalate public și chiar reclamate la parchete. Însă rezultate nu s-au văzut. Ca atare, pentru a înțelege ce s-a întâmplat în România de s-a putut ajunge la un asemenea grad de extremisn e important să știm ce fac instituțiile responsabile cu aplicarea legii.

Și un pas în acest sens e făcut în aceste zile de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), care solicită acum oficial parchetelor competente să comunice public stadiul analizei sesizărilor depuse de instituție cu privire la încălcarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 31/2002, privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, precum și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.

În virtutea mandatului său legal și a responsabilității morale față de memoria victimelor dictaturii și față de societatea românească, IICCMER a sesizat, în ultimele luni, 3 unități de parchet în legătură cu fapte ce contravin dispozițiilor OUG 31/2002.  Într-un context național și european în care tendințele extremiste cunosc o recrudescență îngrijorătoare, considerăm esențial ca instituțiile abilitate să transmită un semnal clar că legislația în vigoare este aplicată în mod ferm și transparent.” – arată IICCMER într-un comunicat de presă.

Este vorba despre câteva sesizări penale concrete pe care IICCMER le-a făcut în cursul anului 2025.

Una dintre ele o vizează pe eurodeputata Diana Șoșoacă, reclamată pentru promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de crime de genocid și crime împotriva umanității, prin declarații elogioase la adresa dictatorului Ceaușescu în plenul Parlamentului European. Sesizarea a fost depusă în data de 17.02.2025 la Parchetul de pe langă Înalta Curte de Casație și Justiție, având numărul de înregistrare NR 560, din 14.02.2025.

O altă reclamație se referă la o firmă care produce și comercializează online un săpun în formă de statuetă, ștanțat cu figura lui Nicolae Ceaușescu, în fapt o formă de promovare a cultului personalității fostului dictator și regimului său. Aceasta a fost depută la începutul lunii aprilie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare.

Și ultima reclamație îl vizează chiar pe vicepreședintele AUR, Marius Lulea. Plângerea a fost depusă în cursul lunii mai, în timpul campaniei electorale, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5, cu NR 1696, din 13.05.2025. Ea face referire la declarațiile Vicepreședintelui AUR, Marius Lulea, din cadrul emisiunii de la Antena 3 din 12.05.2025, în care a elogiat figura dictatorului Ceaușescu, încălcând prevederile legale privind promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid.

,,Considerăm că lipsa de informare cu privire la parcursul acestor sesizări alimentează neîncrederea în actul de justiție și poate încuraja recidiva unor comportamente ce contravin valorilor democratice și respectului față de memoria victimelor regimurilor totalitare. Ca atare, IICCMER face un apel la parchetele sesizate să răspundă solicitării noastre de a informa opinia publică în legătură cu stadiul analizei sesizărilor în cauză și să își asume rolul esențial în combaterea manifestărilor extremiste prin aplicarea cu rigurozitate a legislației existente„, a declarat Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele executiv al IICCMER.

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare