marți, aprilie 30, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticSurse militare: R. Moldova, într-un iminent pericol! Rusia a luat deja decizia...

Surse militare: R. Moldova, într-un iminent pericol! Rusia a luat deja decizia de a ataca!

Un articol al publicației britanice The Times citează surse militare care atrag atenția că Rusia a luat deja decizia de a ataca Republica Moldova.

Rusia va încerca să deschidă un nou front împotriva Ucrainei din Republica Moldova, potrivit unor surse militare ucrainene.

Una dintre surse a precizat că există un „număr de semnale” care indică un atac în viitorul apropiat asupra fostului stat sovietic, care are doar 3.250 de soldați în armata sa.

Dacă o astfel de preluare a R. Moldova ar avea succes, forțele rusești ar avea posibilitatea să pătrundă dinspre vest în portul ucrainean Odesa, aflat la Marea Neagră. 

„Credem că Kremlinul a luat deja decizia de a ataca Moldova. Soarta Moldovei este crucială. Dacă rușii vor începe să preia controlul, noi vom fi, militar, o țintă mai ușoară, iar amenințarea la adresa Ucrainei va fi existențială”, a spus sursa.

Tensiunile cresc deja în Transnistria, o regiune separatistă a Moldovei, după o serie de explozii misterioase ce au fost puse pe seama „teroriștilor”. Transnistria se învecinează cu sud-vestul Ucrainei și se află sub controlul oficialilor pro-ruși. S-a format în 1990, după destrămarea Uniunii Sovietice, inclusiv în condițiile în care Moldova a ales să meargă pe o cale relativ pro-occidentală.

Analiștii occidentali cred că obiectivul Kremlinului ar putea fi acela de a crea un pod terestru din Rusia de-a lungul coastei Ucrainei până în Transnistria, tăind astfel accesul ucrainenilor la Marea Neagră.

Sursa militară consideră că Rusia ar putea merge și mai departe, încercând să exploateze frustrarea față de costul vieții în Moldova și să exacerbeze tensiunile existente, cu scopul final de a ocupa întreaga țară.

Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, se confruntă cu un aflux mare de refugiați și cu consecințele economice ale războiului, care a oprit aproape 15% din exporturile sale.

Sursa a mai precizat că serviciile de informații ucrainene indică existența unei activități pe aerodromul principal din Tiraspol, capitala Transnistriei, ceea ce sugerează că rușii se pregătesc de conflict, cu avioane de transport Ilyushin-76 și posibil elicoptere.

„Asta înseamnă că rușii pregătesc o operațiune de aterizare și există o mare probabilitate ca trupele aeropurtate să fie aduse din Crimeea”, a zis sursa.

Se crede că aproximativ 1.500 de militari ruși se află deja în Transnistria, potrivit oficialilor occidentali. Pe de altă parte, oricare din trupele transportate cu avionul către respectivul aeroport vor fi aduse prin spațiul aerian ucrainean, ceea ce le va pune în pericol, în condițiile în care forțele ucrainene dispun de sisteme de apărare aeriană.

Rușii sunt așteptați să creeze un „pretext” pentru intervenția în Moldova, care să coincidă cu Parada de Ziua Victoriei a președintelui Putin, care sărbătorește pe 9 mai înfrângerea naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial.

Revoltele din Chișinău ar putea fi organizate în același timp cu o operațiune militară în Transnistria, a spus sursa.

„Acum este foarte ușor să creezi un pretext în Moldova”, a completat sursa.

Un raport al lui Jack Watling și Nick Reynolds de la Institutul Regal al Serviciilor Unite sugerează că FSB, principala agenție de spionaj a Rusiei, dezbate încercarea de a destabiliza Moldova pentru a pune în șah forțele ucrainene la granița de sud, respectiv pentru a contracara creșterea sentimentului pro-european în rândul moldovenilor. Acest lucru ar arăta Occidentului că sprijinul acordat Ucrainei riscă producerea unor consecințe mai ample, inclusiv în Balcani, au mai scris aceștia.

Pe 7 aprilie, Guvernul Republicii Moldova a interzis afișarea simbolurilor militare rusești, o mișcare interpretată de Moscova drept un semn al contracarării influenței rusești în țară.

Raportul menționat anterior preciza că serviciile secrete ucrainene au aflat că generalul-maior Dmitri Milyutin, de la Serviciul Cinci al FSB, discuta despre organizarea unei mișcări de protest în Republica Moldova care „ar folosi în mod intenționat simbolurile interzise, ceea ce ar provoca autoritățile să amendeze un număr mare de protestatari săraci, și ar crea o bază pentru acuzațiile conform cărora Guvernul reprimă exprimarea politică și libertatea de exprimare”.

Alături de brigăzile transnistrene, forțele rusești din regiunea separatistă „reprezintă o amenințare pentru Guvernul Republicii Moldova în cazul destabilizării politice a țării”, se mai arată în raport.

Generalul-maior Rustam Minnekaev, comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei, a declarat pe 22 aprilie că în Transnistria ar exista și „fapte de oprimare” la adresa populației vorbitoare de rusă.

Potrivit Moscow Times, Viktor Vodolatsky, un vicepreședinte al comitetului Dumei de stat, a declarat că autoritățile ruse ar putea recunoaște independența Transnistriei în viitorul apropiat.

Cu câteva zile înainte de invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie, Putin a anunțat că recunoaște două teritorii separatiste din Donbas ca independente, deschizând astfel calea pentru ca Moscova să trimită forțe militare în zonele separatiste sub pretextul unei intervenții în calitate de aliat pentru a le proteja împotriva Ucrainei.

„Dacă Rusia recunoaște independența Transnistriei, asta ar amenința direct integritatea teritorială a Moldovei. Ar fi scenariul Donbasului. Asta înseamnă că ar oferi asistență militară și asta înseamnă că ar putea-o recunoaște ca parte a Rusiei și așa mai departe”, a spus sursa ucraineană.

Regiunea separatistă transnistreană a raportat în ultimele zile o serie de explozii pe care le-a numit „atacuri teroriste”, ceea ce a determinat Kievul să acuze Moscova că încearcă să extindă războiul în Europa.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare