Anonymous România ripostează la atacurile cibernetice ale grupării pro-ruse KILLNET: au fost șterse date din Sistemul Informațional Unificat al Federației Ruse

Anonymous România ripostează la atacurile cibernetice ale grupării pro-ruse KILLNET: au fost șterse date din Sistemul Informațional Unificat al Federației Ruse

În dimineața zilei de vineri, mai multe site-uri aparținând unor autorități naționale și instituții financiar-bancare din România au căzut victime unui atac cibernetic pregătit de o grupare pro-rusă de hackeri, cunoscută sub titulatura de KILLNET. În seara aceleiași zile, gruparea Anonymous România anunță că a ripostat la acest atac, ștergând definitiv unele date din Sistemul Informațional Unificat în domeniul achizițiilor Federației Ruse.

Mai multe site-uri ale unor instituții financiar-bancare și autorități naționale din România au fost indisponibile mai multe ore în cursul zilei de vineri, în urma unui atac cibernetic de tip Distributed-Denial-of-Service (DDoS). Serviciul Român de Informații a publicat chiar și un comunicat de presă pe această temă, susținând că „în urma investigațiilor realizate de Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de rețea din afara României. Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilități de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică și le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România.

Atacul a fost revendicat de gruparea pro-rusă de hackeri cunoscută sub denumirea de KILLNET, care ar fi acționat astfel în urma declarațiilor unor oficiali români cu privirea la eventuala susținere militară a luptei pe care Ucraina o poartă pentru suveranitatea ei. Gruparea nu este la prima acțiune de acest fel. În această lună, ea ar fi lansat atacuri DDoS asupra site-urilor unor instituții din state precum SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar și asupra site-urilor NATO.

Gruparea de hackeri Anonymous România a anunțat, vineri seara, că a răspuns deja atacurilor cibernetice venite din partea grupului de hackeri ruși „KILLNET” asupra României. Astfel, a fost atacat website-ul Sistemului Informațional Unificat în domeniul achizițiilor Federației Ruse și unele date au fost șterse definitiv.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.