Totul s-a petrecut în contextul implementării de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în parteneriat cu SNSPA a proiectului finanțat din fonduri europene ce avea ca obiect „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și pentru stabilirea dezvoltării la nivel local”.
În contextul de atunci, Alexandru Cumpănașu l-ar fi determinat pe responsabilul de proiect să-l angajeze în funcția de expert IT, chiar dacă el nu îndeplinea condițiile impuse de fișa postului. Potrivit procurorilor DNA, fișa postului prevedea faptul de a deține o diplomă de studii universitare și de a avea experiență în specialitate de minim 1 an.
Ulterior, deși Cumpănașu ar fi promis de mai multe ori că va aduce documentele respective care să ateste îndeplinirea condițiilor de angajare, nici până la data finalizării proiectului nu a făcut acest lucru. Astfel, el a obținut pentru activitatea contractată o renumerație în valoare de peste 308.630 lei, deși el nu este expert IT.
DNA susține că până la momentul întocmirii rechizitoriului, Ministerul Dezvoltării nu a comunicat dacă dorește să se constituie parte civilă în acest proces.
În anul 2019, SNSPA făcea precizarea că Alexandru Cumpănașu nu a fost cadru didactic titular și nici profesor asociat al SNSPA. Instituția de învățământ superior susținea că veniturile menționate în declarația de avere au fost obținute de Alexandru Cumpănașu în calitate de expert în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Amintim că Alexandru Cumpănașu a fost un apropiat al lui Dragnea, pe vremea când acesta din urmă era ministru al respectivului minister. Există chiar un proiect derulat de Dragnea în parteneriat cu aceeași asociație a lui Alexandru Cumpănașu.
Lansarea proiectului avea loc în 2013, iar Cumpănașu își propunea să elimine corupția din sistemul administrativ, braț la braț cu Dragnea. În cadrul evenimentului de lansare a acestui proiect, Dragnea spunea: “implicarea mea intensă a fost determinată de dorinţa de a reuşi să ajutăm autorităţile locale, în special să înţeleagă că această strategie nu este un instrument împotriva dumnealor. Nu este un mecanism agresiv care să-i agreseze şi care să le facă rău.”, pentru că, nu-i așa, lupta anticorupție nu face, aparent, rău. În același cadru, Cumpănașu îl lăuda pe Dragnea că “a avut această dorinţă de a pune piciorul pe acceleraţie„.
INVESTIGATORIA a arătat într-o investigație precedentă în detaliu care au fost legăturile lui Cumpănașu cu fostul ministru de la Dezvoltare, dar și felul în care acesta a continuat să facă afaceri, prin asociația lui, cu instituții din Teleorman, în ciuda faptului că deja era pus sub acuzare de DNA în dosarul amintit anterior.
Mai multe detalii puteți citi aici: După ce a încercat să-l salveze pe Dragnea de corupție, Cumpănașu încearcă să informatizeze reședința Teleormanului cu bani europeni