miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiDupă ce a încercat să-l salveze pe Dragnea de corupție, Cumpănașu încearcă...

După ce a încercat să-l salveze pe Dragnea de corupție, Cumpănașu încearcă să informatizeze reședința Teleormanului cu bani europeni

Licențe de software, infrastructură hardware și servicii de instruire a personalului – iată oferta asociației lui Alexandru Cumpănașu pentru Primăria Alexandria. Totul în schimbul a aproape patru milioane de lei, din fonduri europene, pe care administrația locală îi vrea cheltuiți pentru aducerea instituției la o funcționalitate optimă pe linie informatică.

Informația pe scurt:

  • În vara acestui an, Primăria Alexandria a obținut bani europeni din Fondul Social European pentru simplificarea interacțiunilor dintre cetățeni și administrația publică locală. Proiectul ar trebui să se încheie în vara anului 2022.
  • În perioada de depunere a ofertelor a fost depusă o singură ofertă pentru acest proiect, iar aplicantul a fost Asociația pentru Implementarea Democrației, înființată în anul 2004 și condusă de Alexandru Cumpănașu
  • Asociația pentru Implementarea Democrației are în lucru încă două proiecte similare, cu primăriile sectoarelor 3 și 5 din București, câștigate în anii 2019, ambele cu valoarea de peste 3 milioane lei. Cele trei proiecte își propun simplificarea administrativă prin platforme informatice inovative.
  • Valoarea totală eligibilă a proiectului implementat la Alexandria este de 3.902.800,80 lei, din care 3.306.220,95 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 – 2020, Axa prioritară 2: Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente, Obiectivul Specific 2.1: Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP, în cadrul Cererii de Proiecte POCA/661/2/1 (CP13/2019 pentru regiunile mai puțin dezvoltate).
  • Legăturile lui Cumpănașu cu zona Teleormanului sunt mai vechi, în anul 2013, acesta încercând să-l salveze pe Liviu Dragnea de corupție, devenind partener cu acesta, la momentul acela vicepremier, în proiectul „Politici anticorupţie pentru cetăţean, într-o administraţie responsabilă” (PCAR).
  • În mod paradoxal, același Cumpănașu a fost acuzat de fraudă cu fonduri europene, după ce ar fi mințit că are studii superioare pentru ocuparea postului de expert în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.

Asociația pentru Implementarea Democrației nu este la primul proiect de acest gen, pentru că în anul 2019, aceasta a derulat proiecte similare cu primăriile sectoarelor 3 și 5 din București. Proiectul „Servicii electronice eficiente și simplificare administrativă prin platforme informatice inovative”, derulat în parteneriat cu Sectorul 3 București a fost estimat la valoarea de 4,393,356.54 lei, din care 3.495.320,83 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA), iar proiectul „O primărie mai aproape de oameni la doar un click distanță”, realizat în parteneriat cu Primăria Sectorului 5 a avut o valoare totală eligibilă de 4,323,148.40 lei, din care 3.436.600,48 lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA).

De pe site-ul AID

Practic, Asociația lui Alexandru Cumpănașu pare să se fi specializat în proiecte POCA, ceea ce l-a îndreptățit să-și încerce norocul și la Teleorman. Și, culmea, a fost singurul ofertant, lucru susținut chiar de Primăria Alexandria.

Legăturile lui Cumpănașu cu Teleormanul sunt destul de vechi și de consolidate, existând chiar un proiect pe care Liviu Dragnea l-a derulat pe vremea când era ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în parteneriat cu aceeași asociație a lui Alexandru Cumpănașu.

Lansarea proiectului avea loc în 2013, iar Cumpănașu își propunea să elimine corupția din sistemul administrativ, braț la braț cu Dragnea. În cadrul evenimentului de lansare a acestui proiect, Dragnea spunea: “implicarea mea intensă a fost determinată de dorinţa de a reuşi să ajutăm autorităţile locale, în special să înţeleagă că această strategie nu este un instrument împotriva dumnealor. Nu este un mecanism agresiv care să-i agreseze şi care să le facă rău.”, pentru că, nu-i așa, lupta anticorupție nu face, aparent, rău. În același cadru, Cumpănașu îl lăuda pe Dragnea că “a avut această dorinţă de a pune piciorul pe acceleraţie„.

Anii au trecut și iată că acum asociația lui Cumpănașu revine în Teleorman, prin interpuși, pentru a încerca să informatizeze primăria reședinței de județ. Pe bani mulți și europeni.

Nu mă ocup eu de proiecte

Asociația lui Alexandru Cumpănașu a fost, în mod ciudat, singura interesată de această oportunitate din Teleorman. Probabil a contat și faptul că una dintre condițiile Primăriei Alexandria pentru ofertanți părea croită perfect pe profilul AID.

 “Ofertantul trebuie să facă dovada că a realizat în ultimii 3 ani, raportat la data limită pentru depunerea ofertelor, a unor activități similare sau superioare din punctul de vedere al scopului, în cadrul a maxim 3 contracte, în valoare de minim 1.600.000,00 lei, fără TVA”.

Și, după cum am arătat, AID a bifat proiecte similare, aproape la fel sau chiar mai valoroase, din care două s-au derulat numai în anul 2019.

Primăria Alexandria ne comunică faptul că nu a avut de ales, pentru că singura entitate care a depus oferte pentru realizarea acestui proiect cu bani europeni a fost Asociația pentru Implementarea Democrației. Mai mult, instituția se arată dezinteresată de asocierea cu un personaj public cercetat pentru fraude din bani europeni.

Primăria Alexandria nu este interesată în niciun fel de profilul politic al fostului candidat la alegerile prezidențiale din 2019, nici faptul că ar fi vizat de procurorii DNA că ar fi ”furnizat date false cu privire la studiile sale” ci, simplul fapt ca proiectul intitulat PAC: Implicarea comunității și implicare strategică – O primărie mai aproape de cetățeni să fie implementat potrivit cerințelor solicitate și la nivelul standardelor europene impuse prin documentație. Astfel, în data de 31.01.2020, Municipiul Alexandria a depus spre finanțare, în cadrul cererii de proiecte POCA/661/2/1, din Programul Operațional Capacitate Administrativă. În conformitate cu prevederile Ghidului Solicitantului aferent cererii de proiecte POCA, Municipiul Alexandria a organizat și publicat pe site-ul instituției în data de 04.12.2019 anunțul de selecție parteneri în vederea încheierii unui Acord de Parteneriat, în conformitate cu prevederile Ghidului Solicitantului. Astfel, în urma publicării anunțului de selecție parteneri, în perioada de depunere a ofertelor a fost depusă o singură ofertă venită din partea Asociației pentru Implementarea Democrației. Pe parcursul evaluării proiectului, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Publice, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capacitate Administrativă, a verificat toate documentele ce au stat la baza depunerii cererii de finanțare, inclusiv procedura de selecție a partenerilor., arată Primăria Alexandria, prin purtătorul de cuvânt Liliana Vîrban.

Alexandru Cumpănașu nu s-a arătat foarte fericit să răspundă la întrebările noastre, legate de parteneriatul pe bani europeni cu primăria reședinței județului Teleorman și ne-a precizat doar că: “Nu mă ocup eu de proiecte”. În schimb, cu privire la parteneriatul controversat, acesta ne-a declarat doar atât:

 “Noi nu suntem interesați de proiecte într-un anume județ, ci acolo unde se deschid competiții pentru care putem fi eligibili și calificați, prin expertiza organizației”

Din verificările noastre a reieșit că, realmente, de proiect nu se ocupă direct Alexandru Cumpănașu, ci soția sa, Simona-Gabriela Cumpănașu, care este persoana de contact din partea AID România. Dar banii tot în familie rămân.

Proiectul

Proiectul vizează îmbunătățirea procesului decizional, a planificării strategice și execuției bugetare și crearea de măsuri de simplificare pentru cetățeni în concordanță cu SCAP, la nivelul Primăriei Municipiului Alexandria.

Teoretic, asta ar determina îmbunătățirea procesului decizional, a planificării strategice și a execuției bugetare la nivelul Primăriei Municipiului Alexandria, implementarea unor sisteme informatice pentru optimizarea modului de lucru intern al angajaților Primăriei Municipiului Alexandria, inclusiv prin digitalizarea arhivei de documente, precum și dezvoltarea și creșterea gradului de sofisticare a serviciilor online furnizate către cetățeni, dar și îmbunătățirea abilitaților și cunoștințelor personalului din cadrul Primăriei municipiului Alexandria pentru utilizarea sistemelor informatice dezvoltate prin proiect și pentru gestionarea documentelor electronice. 

Asta ne transmite Asociația pentru Implementarea Democrației.

În caietul de sarcini, însă, lucrurile se văd mai clar. Serviciile pe care AID trebuie să le presteze în perioada promisă sunt mai bine explicate și ele constau în configurarea sistemului hardware, realizarea site-ului primăriei, culegere de date pentru construirea hărții electronice, configurarea bazei de date a instituției, unificarea nomenclatoarelor și instruirea personalului instituției pentru a lucra informatizat. Totul pentru aproape 4 milioane de lei. Și, evident, nu putem să nu remarcăm faptul că toate aceste lucruri puteau fi realizate în timp, prin angajarea în cadrul instituției a unor specialiști IT, care să pună la punct site-ul, bazele de date și să se asigure că totul e făcut cu licență software.

Achizițiile

În luna octombrie a acestui an se publicau deja în SEAP primele achiziții în cadrul proiectului. Valoarea lor se ridică la aproximativ jumătate din valoarea totală a proiectului, adică 1.647.700,00 lei, fără TVA, defalcată astfel: Pachet licențe și software sistem + infrastructura, 1.291.000,00 lei;  Pachet infrastructură hardware necesară implementării sistemului informatic, 98.700,00 lei; Pachet servicii implementare sistem informatic, 188.000,00 lei; Cheltuieli aferente instruirii a 125 persoane, 70.000,00 lei.

În privința echipamentelor hardware, trebuie făcută precizarea că, la momentul obținerii proiectului, Primăria Alexandria avea deja 6 servere pentru aplicațiile necesare, 125 de calculatoare cu sisteme de operare de la Windows 7 la Windows 10, rețea intranet și internet, precum și domeniul alexandria.ro.

Prin proiect se cumpără, de fapt, 1 server, 1 server-portal, un hard extern pentru stocare date, două tablete cu diagonala de 7 inch și o imprimantă mobilă. La acestea se mai adaugă licențele software, restul banilor din proiect acoperind instruirea personalului și integrarea noilor componente într-un sistem general, cu aplicații care să permită plăți online și căutarea rapidă a unor documente. Cu toate acestea, primăria specifică în caietul de sarcini că nu va renunța definitiv la a folosi mijloacele birocratice de interacțiune cu populația, existând posibilitatea ca aceasta să nu aibă acces la sisteme informatice care să permită efectuarea de plăți sau stabilirea de audiențe în regim online.

Toate acestea costă aproape 4 milioane de lei! Bani europeni, care trebuie să ducă la o dezvoltare susținută și durabilă a proiectului. Unul care se întâmplă într-o primărie ai cărei 125 de angajați au nevoie de instructaj pentru a utiliza aplicații online și baze de date. Deci, practic, se plătește expertiză, mai degrabă decât livrabile concrete.

Componentele hardware au o garanție de 36 de luni, în timp ce componentele software beneficiază de garanție pentru un an. Expertiza împărtășită va avea, desigur, termen de garanție nelimitat.

Personalul va fi instruit în funcție de atribuțiile pe care le are. Unii dintre angajații primăriei vor fi educați în șase sesiuni cu o durată de șase ore, iar alții într-o singură sesiune cu durata de patru ore.

Comisia de evaluare a proiectului este compusă din viceprimarul orașului, Ioan Augustin, care este și președintele comisiei, Cosmin Costea (managerul de proiect), Iolanda Dragne, Alina Zătreanu, Sebastian Ionescu, în calitate de membri, Alina Cioacă, Adelina Simulescu, Haritina Gafencu, Claudia Pîrjolea și Mihai Delcea – membri supleanți.

În consecință, proiectul se prefigurează a fi unul de succes, pentru că, practic, nu prea ai unde greși, iar banii sunt mai mult decât îndestulători pentru toate părțile implicate. S-ar fi putut și fără banii europeni, dacă instituția publică ar fi avut grijă să seteze drept condiție de angajare a personalului această calificare banală, de utilizare la nivel profesional a computerului și aplicațiilor de internet. Iar pentru două tablete, o imprimantă și câteva licențe software nu era nevoie de bani europeni. Totuși, s-a încercat și iată că s-a reușit. Iar proiectul se bucură de implicarea unui prestigios nume, cu legături consolidate pe linie politică în județ, în ciuda faptului că Alexandru Cumpănașu, dar și soția lui, Simona, au încasat peste 580.000 de lei și peste 310.000 de lei cu titlul de drepturi de autor din proiectele ONG-ului, Asociația pentru Implementarea Democrației. Din acest motiv, Alexandru Cumpănaşu a fost pus sub acuzare de DNA Constanța pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Investigatoria în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare