joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneVolodimir Zeensky a primit Premiul Saharov 2022 din partea Parlamentului European

Volodimir Zeensky a primit Premiul Saharov 2022 din partea Parlamentului European

Premiul Saharov, înființat în anul 1988 în onoarea fizicianului și dizidentului politic sovietic Andrei Saharov, este un omagiu adus anual de Parlamentul European persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Anul acesta, premiul Saharov a fost acordat poporului ucrainean și președintelui său, Volodimir Zelenski, care luptă în aceste momente pentru democrația și valorile fundamentale occidentale.

Astăzi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit, în cadrul unei ceremonii organizate la Strasbourg, acest premiu extrem de important. Prezent prin video la eveniment, acesta a spus că este recunoscător pentru sprijinul acordat poporului său și că speră că vinovații pentru drama ucraineană vor primi pedepsele meritate.

Premiul Saharov 2022 pentru libertatea de gândire a fost acordat de eurodeputați poporului curajos al Ucrainei, reprezentat de președintele ucrainean, de liderii aleși și de societatea civilă. Roberta Metsola, președinta PE, a anunțat acest lucru din luna octombrie, decizia fiind luată în urma hotărârii Conferinței președinților Parlamentului (formată din președinte și liderii grupurilor politice).

Acest premiu aparține luptătorilor ucraineni. Celor care au fost forțați să fugă din calea războiului. Celor care și-au pierdut rudele și prietenii. Celor care s-au ridicat și luptă pentru ceea ce cred. Știu că poporul curajos al Ucrainei nu va renunța și nici noi nu vom renunța”, a declarat aceasta în luna octombrie a acestui an.

Parlamentul European consideră că războiul de agresiune neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei generează costuri enorme pentru poporul ucrainean, care, așa cum știm, luptă nu doar pentru a se proteja și pentru a-și apăra bunurile și pământul, ci și pentru a apăra libertatea, democrația, statul de drept și valorile europene pe câmpul de luptă „împotriva unui regim brutal care urmărește să ne submineze democrația, să ne slăbească și să divizeze Uniunea”.

Nominalizarea îl evidențiază pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. De asemenea, sunt menționați cetățenii, reprezentanții societății civile precum și statul și instituțiile publice, cum ar fi Serviciile de Urgență ale Ucrainei; Iulia Pajevska, fondatoarea unității medicale de evacuare „Îngerii Tairei”, Oleksandra Matviciuc, avocată și activistă pentru drepturile omului; mișcarea de rezistență civilă „Flamura Galbenă” și Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare