sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAlexandru Cumpănașu, trimis în judecată pentru furnizare de date false într-un proiect...

Alexandru Cumpănașu, trimis în judecată pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA

Alexandru Cumpănașu, dar și soția lui, Simona, au încasat peste 580.000 de lei și peste 310.000 de lei cu titlul de drepturi de autor din proiectele ONG-ului, Asociația pentru Implementarea Democrației. Alexandru Cumpănaşu a fost pus sub acuzare de DNA Constanța pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA. Pentru faptele care s-ar fi petrecut în anul 2016, Cumpănașu este trimis în judecată abia acum, la finele anului 2022.

Totul s-a petrecut în contextul implementării de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în parteneriat cu SNSPA a proiectului finanțat din fonduri europene ce avea ca obiect „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și pentru stabilirea dezvoltării la nivel local”.

În contextul de atunci, Alexandru Cumpănașu l-ar fi determinat pe responsabilul de proiect să-l angajeze în funcția de expert IT, chiar dacă el nu îndeplinea condițiile impuse de fișa postului. Potrivit procurorilor DNA, fișa postului prevedea faptul de a deține o diplomă de studii universitare și de a avea experiență în specialitate de minim 1 an.

Ulterior, deși Cumpănașu ar fi promis de mai multe ori că va aduce documentele respective care să ateste îndeplinirea condițiilor de angajare, nici până la data finalizării proiectului nu a făcut acest lucru. Astfel, el a obținut pentru activitatea contractată o renumerație în valoare de peste 308.630 lei, deși el nu este expert IT.

DNA susține că până la momentul întocmirii rechizitoriului, Ministerul Dezvoltării nu a comunicat dacă dorește să se constituie parte civilă în acest proces.

În anul 2019, SNSPA făcea precizarea că Alexandru Cumpănașu nu a fost cadru didactic titular și nici profesor asociat al SNSPA. Instituția de învățământ superior susținea că veniturile menționate în declarația de avere au fost obținute de Alexandru Cumpănașu în calitate de expert în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Amintim că Alexandru Cumpănașu a fost un apropiat al lui Dragnea, pe vremea când acesta din urmă era ministru al respectivului minister. Există chiar un proiect derulat de Dragnea în parteneriat cu aceeași asociație a lui Alexandru Cumpănașu.

Lansarea proiectului avea loc în 2013, iar Cumpănașu își propunea să elimine corupția din sistemul administrativ, braț la braț cu Dragnea. În cadrul evenimentului de lansare a acestui proiect, Dragnea spunea: “implicarea mea intensă a fost determinată de dorinţa de a reuşi să ajutăm autorităţile locale, în special să înţeleagă că această strategie nu este un instrument împotriva dumnealor. Nu este un mecanism agresiv care să-i agreseze şi care să le facă rău.”, pentru că, nu-i așa, lupta anticorupție nu face, aparent, rău. În același cadru, Cumpănașu îl lăuda pe Dragnea că “a avut această dorinţă de a pune piciorul pe acceleraţie„.

INVESTIGATORIA a arătat într-o investigație precedentă în detaliu care au fost legăturile lui Cumpănașu cu fostul ministru de la Dezvoltare, dar și felul în care acesta a continuat să facă afaceri, prin asociația lui, cu instituții din Teleorman, în ciuda faptului că deja era pus sub acuzare de DNA în dosarul amintit anterior.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare