Raportul Grupului Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei arată că în Austria este sesizat un nivel scăzut de încredere în clasa politică, cu precădere din cauza scandalurilor recente care au afectat reputația guvernului de la Viena, dar și o lipsă de protecție a avertizorilor de integritate, la care se adaugă problema conflictelor de interese la nivelul funcționarilor guvernamentali.
În acest context, europarlamentarul Vlad Gheorghe, din partea Grupului Renew Europe, a solicitat Comisiei Europene să aplice și în cazul Austriei aceeași regulă ca și în cazul Ungariei, adică să blocheze PNRR-ul acestei țări, pentru că pot apărea suspiciuni legate de felul în care se cheltuie banii europeni.

Acesta arată că până la verificarea modului de cheltuire al banilor trebuie să treacă cel puțin un an și acest timp poate fi critic pentru cheltuirea banilor europeni în Austria.
„Următoarea verificare ar urma să fie în 2024, dar până atunci, cu aceste concluzii ale GRECO, cum lăsăm guvernul austriac să cheltuiască banii de la UE? Aceleași reguli se aplică pentru toate statele membre – dacă Ungaria lui Viktor Orban are PNRR blocat din cauza nerespectării valorilor statului de drept, Austria lui Karl Nehammer ar trebui să primească același tratament.
Am întrebat-o pe vice-președinta Comisiei, Věra Jourová și pe comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, ce măsuri au în vedere, în urma acestui raport GRECO. Cum putem garanta siguranța banilor europeni, cum ne asigurăm că aceste probleme la nivel înalt semnalate în Austria nu afectează utilizarea fondurilor europene, care, atenție, sunt condiționate de statul de drept, pe lângă criteriile din fiecare PNRR, așa cum l-a propus și aprobat fiecare stat membru.„, a scris Vlad Gheorghe într-o postare pe social-media.
Acesta amintește din nou de jocurile anti-europene ale Austriei și susține că Austria poate juca liberă rolul copilului rebel al UE, atâta vreme cât la mijloc nu e vorba de banii statelor membre.
„Păstrând evident proporțiile între abateri și sancțiuni, principiul trebuie și nu are cum să fie decât același: ai probleme, vrei să fii ”copilul rebel” din UE, nu-ți place cu ”drepturi și libertăți”, discriminezi, ai corupție și faci jocuri anti-europene? Foarte bine, dar nu pe banii noștri! Aviz PSD, PNL și UDMR, care încă mai speră că merge cu fofârlica – tranșa de 3 miliarde este blocată pentru că pensiile speciale nu sunt desființate.„, a mai punctat europarlamentarul în cadrul aceleiași postări publice.