vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticVlad Gheorghe a cerut Comisiei Europene să blocheze PNRR-ul Austriei, pe fondul...

Vlad Gheorghe a cerut Comisiei Europene să blocheze PNRR-ul Austriei, pe fondul corupției la nivel înalt din această țară

Pe data de 1 martie a fost publicat Raportul GRECO, unul care evidențiază probleme serioase de corupție la nivel înalt în Austria. Sunt semnalate probleme precum lipsa transparenței, conflictele de interese și dificultăți pentru averizorii de integritate. În acest context, europarlamentarul Vlad Gheorghe a cerut Comisiei Europene să blocheze PNRR-ul Austriei, argumentând că există suspiciuni asupra felului în care sunt utilizați banii europeni.

Raportul Grupului Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei arată că în Austria este sesizat un nivel scăzut de încredere în clasa politică, cu precădere din cauza scandalurilor recente care au afectat reputația guvernului de la Viena, dar și o lipsă de protecție a avertizorilor de integritate, la care se adaugă problema conflictelor de interese la nivelul funcționarilor guvernamentali.

În acest context, europarlamentarul Vlad Gheorghe, din partea Grupului Renew Europe, a solicitat Comisiei Europene să aplice și în cazul Austriei aceeași regulă ca și în cazul Ungariei, adică să blocheze PNRR-ul acestei țări, pentru că pot apărea suspiciuni legate de felul în care se cheltuie banii europeni.

Comisia Europeană

Acesta arată că până la verificarea modului de cheltuire al banilor trebuie să treacă cel puțin un an și acest timp poate fi critic pentru cheltuirea banilor europeni în Austria.

„Următoarea verificare ar urma să fie în 2024, dar până atunci, cu aceste concluzii ale GRECO, cum lăsăm guvernul austriac să cheltuiască banii de la UE? Aceleași reguli se aplică pentru toate statele membre – dacă Ungaria lui Viktor Orban are PNRR blocat din cauza nerespectării valorilor statului de drept, Austria lui Karl Nehammer ar trebui să primească același tratament.

Am întrebat-o pe vice-președinta Comisiei, Věra Jourová și pe comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, ce măsuri au în vedere, în urma acestui raport GRECO. Cum putem garanta siguranța banilor europeni, cum ne asigurăm că aceste probleme la nivel înalt semnalate în Austria nu afectează utilizarea fondurilor europene, care, atenție, sunt condiționate de statul de drept, pe lângă criteriile din fiecare PNRR, așa cum l-a propus și aprobat fiecare stat membru.„, a scris Vlad Gheorghe într-o postare pe social-media.

Acesta amintește din nou de jocurile anti-europene ale Austriei și susține că Austria poate juca liberă rolul copilului rebel al UE, atâta vreme cât la mijloc nu e vorba de banii statelor membre.

Păstrând evident proporțiile între abateri și sancțiuni, principiul trebuie și nu are cum să fie decât același: ai probleme, vrei să fii ”copilul rebel” din UE, nu-ți place cu ”drepturi și libertăți”, discriminezi, ai corupție și faci jocuri anti-europene? Foarte bine, dar nu pe banii noștri! Aviz PSD, PNL și UDMR, care încă mai speră că merge cu fofârlica – tranșa de 3 miliarde este blocată pentru că pensiile speciale nu sunt desființate.„, a mai punctat europarlamentarul în cadrul aceleiași postări publice.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare