luni, aprilie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneDiscursul urii de la România TV în cazul decesului jurnalistei Iulia Marin,...

Discursul urii de la România TV în cazul decesului jurnalistei Iulia Marin, condamnat de peste 300 de redacții, ONG-uri și personalități civice

Publicația Libertatea, unde jurnalista Iulia Marin scria în ultimii ani, a lansat un apel împotriva discursului urii de la România TV, unde în două emisiuni consecutive ale lui Victor Ciutacu s-a pus sub semnul îndoielii probitatea profesională a Iuliei Marin, în contextul în care aceasta se lupta cu o afecțiune de natură psihică. Apelul a fost semnat în numai câteva ore de peste 300 de redacții, ONG-uri și personalități civice din România.

Printre semnatari se numără Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, Asociația Psihiatrilor Liberi din România, redacții de presă din toată România, rectori și profesori universitari, șefi de edituri, precum și specialiști din domenii diverse. În continuare, cei care doresc să se alăture demersului o pot face simplu, trimițând un mail la adresa [email protected].

Semnatarii protestului s-au unit pentru a contesta discursul urii îndreptat împotriva persoanelor cu afecțiuni psihice, despre care un invitat al lui Victor Ciutacu a spus, în clar, că acestea nu ar trebui să lucreze.

În acord cu valorile profesiilor noastre, de medici, psihologi, profesori, jurnaliști, artiști, reprezentanți ai societății civile, o spunem cu toată claritatea și responsabilitatea: astfel de mesaje sunt nedemocratice și încurajează izolarea oamenilor cu afecțiuni psihice.„, se arată în textul apelului public.

Iulia Marin a avut o experiență semnificativă în presă, lucrând pentru publicații mari precum Adevărul, Pressone, Recorder, Gândul și Libertatea, a semnat anchete de presă importante și s-a remarcat mereu prin talent, onestitate și pricepere în exercitarea profesiei. Nu există până în acest moment nicio dovadă că munca ei ar fi fost în vreun fel umbrită de problemele cu care se lupta la nivel personal. De altfel, izolarea persoanelor cu dezechilibre emoționale nu este indicată în nicio situație, chiar și dacă la mjloc nu e vorba de un munte de talent. Oamenii cu afecțiuni psihice trebuie să fie integrați în comunități, în activități, astfel încât să simtă că au utilitate socială. Iar ceea ce România TV a făcut nu o dată, ci de două ori după decesul Iuliei Marin e încurajarea oamenilor să-și ascundă problemele de teama că ar putea fi devalorizați sau chiar concediați.

Apelul este adresat și membrilor CNA, CNCD și Consiliului Român pentru Publicitate, în speranța că aceste derapaje repetate vor fi sancționate într-un mod dur, care să nu mai încurajeze repetarea lor în nicio altă circumstanță.

Către CNA ne adresăm, respectuos, și îi întrebăm când vor face, cu adevărat eficient, din interesul publicului motivul existenței lor ca instituție? Noi, ca societate, am ajuns ca în schimbul licențelor gratuit acordate posturilor TV pentru a ne informa, să primim insulte și instigări la ură. Către Consiliul pentru Combaterea Discriminării înaintăm rugămintea de a privi minutele acestei emisiuni care, în opinia noastră, a dus limbajul urii la noi cote, chiar și pentru nivelul substandard al unor posturi TV din România. Încheiem această scrisoare printr-un apel către toți cei care se simt, deseori pe bună dreptate, prea lipsiți de speranță, de putere și de metode de a mai crede că putem schimba ceva: dacă nu ne ridicăm vocile acum, pentru a proteja memoria unui om care nu se mai poate apăra, atunci când merită să vorbim?

Și redacția noastră s-a alăturat acestui apel, în speranța că mai multe voci care strigă nedreptatea vor trezi reacții sănătoase în fața acestui derapaj uriaș.



Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. I-am văzut și eu pe nenorociți de la Katrina România TV și practic au participat cred prin prestația lor subumană la asasinarea jurnaliste.Da acești indivizi mint pe români zilnic și sunt convins că ei sunt anormalii în frunte cu acest Ciutacu un nesimțit minoritar bădăran.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare