joi, aprilie 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePUNCTE-CHEIE. Dezvoltarea e pe cifre

PUNCTE-CHEIE. Dezvoltarea e pe cifre

Săptămâna 17-23 aprilie. Achiziții, finanțări și investiții - mari jucători din industrie și energie au anunțat pași importanți în consolidarea și dezvoltarea afacerilor.

Vești bune

Privind în ansamblu, a fost o săptămână activă în business-ul românesc, debutând cu un anunț al BCR, care a aranjat o facilitate de credit sindicalizat pentru KMG International, proprietarul Rompetrol. Valoarea totală a creditului este de 531,8 milioane de dolari, cu posibilitatea de majorare până la 600 milioane de dolari, fonduri destinate finanțării capitalului de lucru, strategiei de extindere a activității comerciale și refinanțării împrumutului sindicalizat existent, în valoare de  435 milioane de dolari. Creditul va fi utilizat de toate companiile  din grup, respectiv Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești), Rompetrol Downstream (benzinării Rompetrol, depozite de carburanți) și KMG Rompetrol (divizia locală de management). 

Vești bune au venit și din partea operatorului portuar Romcargo Maritim. Compania de private equity fondată de Impetum Group, ROCA Investments, a anunțat vânzarea pachetului de acțiuni deținut în cadrul Romcargo Maritim, după un proces de restructurare derulat pe o perioadă de 3 ani. Profitul tranzacției se ridică la 3 milioane de euro. Potrivit reprezentanților, Romcargo a revenit pe profit după primul an de la preluare, iar după 3 ani a devenit o companie solidă din punct de vedere financiar și operațional, cu o cifră de afaceri de 3,67 milioane euro şi un profit de 840.000 euro în 2022. 

De asemenea, Impetum Investments, divizie a Impetum Group, şi fondul de investiţii Agista au intrat în acţionariatul Bittnet Group,  grup românesc de companii IT listat pe piaţa principală a BVB. „După înregistrarea la Depozitarul Central, cei doi acţionari vor deveni cei mai mari acţionari ai Bittnet Group, apropiindu-se împreună de pragul de 30%. Acest moment marchează un nou prag de maturitate în viaţă noastră iar aportul acestora se va simţi şi la nivel de guvernanţă. Această ocazie aduce şi o schimbare în priorităţile noastre şi anume o atenţie sporită pentru creşterea profitabilităţii. Ambiţia noastră comună este să transformăm Bittnet Group într-un campion regional, începând cu 2024, cu precădere în zona CEE„, a declarat Mihai Logofătu, CEO Bittnet Group, potrivit Bursa.

Energie

În cadrul vânzării operaţiunilor grupului italian Enel Group din România către Public Power Corporation, în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, compania elenă a anunțat recent semnarea unui acord cu Fondul Proprietatea privind achiziţia pachetelor de acţiuni minoritare din companiile deţinute de Enel în România (E-Distribuţie Muntenia, Enel Energie Muntenia, E-Distribuţie Dobrogea, E-Distribuţie Banat şi Enel Energie). Tranzacția se ridică la 650 de milioane de lei, arată news.ro. Compania din Grecia a cumpărat activitățile Enel în distribuția și furnizarea de energie electrică, în domeniul producției de energie din surse regenerabile prin capacități de peste 500 MW (operate de către Enel Green Power România), precum și în domeniul serviciilor energetice avansate (Enel X). 

Imobiliare

Din sectorul imobiliar, vin noutăți din partea NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor şi dezvoltator de centre comerciale din Europa Centrală şi de Est. Compania va inaugura, în luna octombrie a acestui an, Promenada Craiova, cu o suprafaţă de 78.500 mp – noul centru comercial, care include şi parc de retail, va ocupa 62.500 mp, iar magazinul Dedeman, 16.000 mp.

În final…

Săptămâna aceasta, CITR, companie a Impetum Group, a anunțat că fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean, aflată în procedură de faliment de la începutul anului, urmează să fie scoasă la licitație. Prețul de pornire este de 25,9 milioane de euro plus TVA. „Ne propunem să atragem potențiali investitori care să readucă la viață această fabrică cu o istorie de peste 30 de ani, care a fost unul dintre principalii angajatori ai orașului Beclean și totodată o importantă companie în industria metalurgiei din România. Proprietatea are toate utilitățile necesare și acces la calea ferată din incintă, fiind potrivită pentru diferite activități de producție. Pe lângă acestea, pe terenurile excedentare pot fi dezvoltate proiecte fotovoltaice. Valorificarea fabricii și implicit repornirea activității de producție va avea un impact pozitiv asupra zonei, oferind noi locuri de muncă”, a declarat Mariana Boiciuc, Senior Partner, CITR Filiala Cluj.

Georgiana Costea
Georgiana Costea
Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene, cu un masterat în același domeniu, Georgiana Costea a debutat în presă abordând politica internă și externă. Între timp, s-a concentrat pe zona economică, cu accent pe energie și IT, în cadrul revistei de business Forbes România.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare