luni, aprilie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiPolițiștii din Iași, acuzați că au primit mită de la un restaurant,...

Polițiștii din Iași, acuzați că au primit mită de la un restaurant, au fost trimiși în judecată

În vara anului trecut, polițiștii de la poliția rutieră Iași erau acuzați de procurorii DNA că ar fi primit mită în mâncare și bani pentru a-l proteja pe patronul unui restaurant.  Acum, Gheorghiță Ciobanu, șeful Biroului Rutier Iași la acea dată, împreună cu încă 13 angajați ai Poliției Rutiere Iași au fost trimiși în judecată pentru luare de mită și trafic de influență.

Dosarul a fost întocmit de procurorii Serviciului Teritorial Iași al DNA, care arată, în rechizitoriu, faptul că cei 14 inculpați, toți angajați ai Poliției Rutiere Iași, au pus la cale un fel de înțelegere tacită cu patronul unui restaurant, care avea nevoie de protecția poliției, de vreme ce condusese în numeroase rânduri fără permis. Astfel, polițiștii primeau produse alimentare și bani de la conducerea restaurantului, iar polițiștii închideau ochii la contravențiile pe care patronul sau angajații acestuia le săvârșeau în trafic.

Totul s-a întâmplat în perioada 2019-2020, timp în care polițiștii au pretins și au primit continuu, pentru ei sau pentru alții, bani și mâncare.

Foloasele respective ar fi fost primite pentru a-l proteja atât pe director (care nu deținea permis de conducere) cât și pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata și sancționa contravențiile comise de aceștia sau eventualele contravenții pe care ei le-ar săvârși sau/și pentru a le aplica sancțiuni contravenționale mai blânde. Produsele respective ar fi fost pretinse atât pentru sine cât și pentru alte persoane (prieteni, rude) din anturajul polițiștilor.„, se arată în rechizitoriu.

În plus, Nelu Crenganiș, agent de poliție în cadrul aceluiași serviciu, a cerut și a primit de la patronul restaurantului care oferea mită în mod constant colegilor săi, sume de bani și produse alimentare în schimbul cărora ar fi dispus confecționarea și ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, mai multe plăcuțe de înmatriculare pentru autoturismele ce aparțineau restaurantului.

Din septembrie 2019 până pe 24 februarie 2020, agentul de poliție a obținut de la două persoane produse în valoare de 1.320 lei și 350 de euro pentru a interveni pe lângă examinatorii din cadrul Poliției Rutiere, în scopul favorizării persoanelor respective la promovarea probei practice a examenului de obținere a permisul auto.

În acest moment, dosarul a fost trimis spre soluționare la Tribunalul Iași. Gheorghiță Ciobanu, fostul șef al Biroului Rutier Iași și mai mulți agenți de poliție se află acum sunt control judiciar, iar șase dintre polițiștii trimiși în judecată vor fi evaluați de instanță în stare de libertate.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare