vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialFoștii șefi ai Academiei de Poliției, condamnați la 3 ani cu suspendare,...

Foștii șefi ai Academiei de Poliției, condamnați la 3 ani cu suspendare, după ce au amenințat-o pe jurnalista Emilia Șercan

Chestorul de poliție Adrian Iacob, fost rector al Academiei de Poliție, și comisarul-șef Petrică-Mihail Marcoci, fost prorector al aceleiași instituții, au fost judecați sub acuzația de instigare la șantaj, în dosarul amenințării cu moartea a jurnalistei Emilia Șercan.

Adrian Iacob și Petrică-Mihail Marcoci au primit de la judecătorii Curții de Apel București câte 3 ani de închisoare cu suspendare, câte 120 de zile de muncă în folosul comunității și interdicție, timp de 3 ani în exercitarea unor drepturi. Cei doi vor plăti jurnalistei Emilia Șercan suma de 80.000 lei, cu titlul de daune morale.

Potrivit Pressone, cele 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității vor fi prestate în cadrul uneia dintre următoarele instituții: Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București sau Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare.

Cei doi au fost găsiți vinovați de judecători pentru faptul că au instigat un ofițer din subordine să-i trimită jurnalistei mesaje prin care i se cerea întreruperea anchetei jurnalistice, sub amenințarea că, altfel, îi va fi „suprimată viața”. Chiar în acea perioadă, jurnalista Emilia Șercan avea în derulare mai multe investigații privind Academia de Poliție, una dintre ele demonstrând că Adrian Iacob își plagiase lucrarea de doctorat.

PressOne, care a publicat anchetele jurnalistei, arată astăzi într-un comunicat că experiența prin care colega lor a trecut a fost cel mai grav act de intimidare a unui jurnalist după Revoluție.

Amenințarea cu moartea primită de Emilia Șercan este cel mai grav act de intimidare a unui jurnalist român din 1990 încoace – atât prin natura amenințării, al cărei scop explicit a fost să stopeze o investigație de presă ce viza o instituție a statului român, cât și prin profesia celor care au plănuit, organizat și pus în practică amenințarea. Ilegalitățile descrise în investigațiile Emiliei Șercan, care a devoalat o cultură a plagiatului în masă fără vreun precedent în istoria învățământului superior de stat din România, au fost confirmate prin trei decizii instituționale.„, mai arată publicația în comunicatul său.
Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare