O nouă victorie pentru activiștii de mediu: defrișarea „codrilor Iașilor” este suspendată

O nouă victorie pentru activiștii de mediu: defrișarea „codrilor Iașilor” este suspendată

O pădure seculară, aflată la câțiva kilometri de Iași, a fost ciopârțită parcelă cu parcelă de Romsilva, sub oblăduirea Ministerului Mediului, condus la acea vreme de Costel Alexe. Situația a ajuns în instanță, după ce organizația de mediu Agent Green a reclamat defrișarea și a cerut autorităților statului să protejeze cu strictețe o arie naturală de importanță deosebită.

În luna septembrie a anului trecut, activiștii de mediu atrăgeau atenția, printr-un comunicat de presă, că defrișările din codrii Iașilor sunt o problemă uriașă, iar autoritățile statului consimt tacit la acest măcel. Practic, se arăta că la mijloc era vorba de o pădure seculară, unde Ministerul Mediului aprobase exploatarea a sute de mii de metri cub, deși nu existau studii de evaluare.

Se taie ultimele parcele cu păduri seculare cu vârsta medie de 120-160 de ani. Ministerul Mediului a aprobat exploatarea a peste 750.000 metri cubi de lemn pentru actualul deceniu fără studii de evaluare adecvată şi strategică. În lipsa acestor evaluări obligatorii, Comisia Europeană a demarat un infringement împotriva României, procedurile urmând să conducă la sancţiuni aspre care vor fi stabilite de Curtea Europeană de Justiţie în cursul acestui an”, arăta Agent Green în luna septembrie a anului trecut.

Trebuie spus că aria naturală dispune de două tipuri de habitate naturale (păduri de fag de tip Asperulo-Fagetum şi Păduri dacice de stejar şi carpen) ce asigură condiţii de hrană şi vieţuire mai multor specii de mamifere mici, păsări şi insecte şi protejează elemente floristice rare.

Speța a ajuns în instanță pe 1 octombrie 2020, Direcția Silvică Iași, Ocolul Silvic Dobrovăț, Ocolul Silvic Lunca Cetățuii și Agenția de Protecție a Mediului Iași fiind chemate să explice de ce au permis tăierea unei păduri seculare.

Cazul s-a judecat luni bune și a ajuns la Curtea de Apel București, care a dat câștig de cauză organizației de mediu Agent Green și a dispus suspendarea tăierilor de pădure în aria protejată Bârnova – Repedea (codrii Iașilor). Hotărârea este definitivă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.