miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialTanczos Barna vrea ca urșii să poată fi împușcați prompt și legal

Tanczos Barna vrea ca urșii să poată fi împușcați prompt și legal

Defrișările necontrolate au, ca prim efect, plecarea urșilor din habitatul lor natural către zonele locuite de oameni. În loc să găsească soluții pentru stoparea abuzurilor de mediu, ministrul Tanzcos Barna vrea să schimbe legea care protejează urșii în sensul posibilității de împușcare promptă a lor.

Ministrul Mediului susține că omul este mai important decât ursul și asta justifică luarea unor măsuri drastice pentru uciderea animalelor sălbatice care provoacă pagube în zonele locuite de om. Asociațiile centrate pe protejarea mediului spun, însă, că această modificare a legislației va înlesni vânătoarea de trofee, activitate foarte profitabilă și că argumentele lui Tanczos Barna nu sunt decât scuze pentru a justifica aceste interese de grup.

Ordonanța care va permite uciderea urșilor agresivi în 24 de ore ar putea fi aprobată în cursul lunii viitoare.

Nu cred că un cetățean care își simte viața în pericol, amenințat în propria curte, ogradă sau fermă de un animal sălbatic are timp să se gândească la controverse. Este nevoie de intervenție în interesul protejării vieții umane. (…) Este nevoie, în cazul în care aceste animale sălbatice atacă de intervenție promptă, imediată. Dacă un animal sălbatic atacă omul, ministerul, guvernul, cetățeanul trebuie să intervină în interesul vieții umane.„, a declarat Tanczos Barna la Antena 3.

El spune că până în prezent pagubele produse de urs s-au ridicat la peste 50 de milioane de lei.

Referindu-se la activiștii de mediu, care arată că modificarea cadrului legal este doar o formă mascată de a intensifica vânătoarea de trofee, Barna spune că sunt iresponsabili.

„Nu comentez abordările iresponsabile, nu pot să fiu de acord cu cei care, în cazurile de forță majoră, protejează în continuare ursul care atacă omul și pune în pericol viața umană.”

Reamintim că pe data de 8 martie a acestui an, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice a apărut anunțul că Ministerul Mediului are nevoie de un studiu „privind estimarea populaţiilor de urs, râs şi pisică sălbatică din România (Ursus arctos, Lynx lynx şi Felis silvestris) în vederea menținerii într-o stare favorabilă de conservare şi pentru stabilirea numărului de exemplare din specia urs, râs şi pisică sălbatică din România care pot face obiectul derogărilor de la măsurile de protecție”.

Asta presupune că ministerul caută o firmă capabilă să facă estimarea populațiilor de urs, râs şi pisică sălbatică din România (Ursus arctos, Lynx lynx şi Felis silvestris), populații care pot face obiectul derogărilor de la măsurile de protecție. Valoarea estimată a contractului ar fi de 495.000 lei.

Astfel, specialiști în domeniu ar trebui să realizeze în cadrul studiului o analiză a datelor referitoare la pagubele produse de carnivorele menționate în perioada 2015-2020, astfel încât să dea o justificare scoaterii de sub protecție a lor și punerea acestor animale direct în bătaia unor puști privilegiate.

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare